سیلاب میلیاردها سال پیش در مریخ!
تصاویر مریخنورد پرسورانس، نشان میدهند که سیاره مریخ میلیاردها سال پیش، شاهد وقوع سیلابهای ناگهانی بوده است.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، یک پژوهش جدید از ناسا که دادههای جمعآوریشده از سوی مریخنورد پرسورانس (استقامت) را بررسی میکند، نشان میدهد مریخ، بهویژه دهانه جیزرو، منطقهای که دانشمندان فکر میکنند کلید زندگی مریخ در میلیاردها سال پیش بوده است، سیلابهای مهمی را تجربه کرده و منجر به ایجاد چشماندازهای صخرهای شده است که امروز شاهد آن هستیم.
این گروه میگوید یافتههای خود را بر اساس تصاویری که مریخنورد پرسورانس از رسوبات انتهای این بستر رودخانه باستانی گرفته، جمعآوری کرده است.
عکسهایی که هنگام فرود این مریخنورد در ۱۸ فوریه (۲۹ بهمن) گرفته و منتشر شده است، نشان میدهند میلیاردها سال پیش، مریخ دارای جو غلیظی بوده است که میتوانست مقدار زیادی آب در خود جای دهد.
در این تصاویر، رسوباتی که دیده میشوند، دلتای یک رودخانه خشکشده را نشان میدهند که وقوع سیل را تجربه کرده و در آن، آب، سنگها و آوارهایی را از ارتفاعات مریخ به سواحل دهانه جیزرو منتقل کرده است.
نیکولاس منگولد، از اعضای ارشد گروه بررسی یافتههای مریخنورد پرسورانس، میگوید: «پیش از این، چنین چینهنگاری در مریخ، قابل مشاهده نبود. بیتردید، چنین مشاهدات کلیدی میتوانند یکبار برای همیشه، وجود دلتا و دریاچه در جیزرو را ثابت کنند».
گفته میشود که تصاویر جمعآوریشده، اطلاعاتی در اختیار دانشمندان قرار میدهند تا بتوانند بهترین نمونههای سنگی را برای یافتن آثار حیاتی که ممکن است زمانی در مریخ وجود داشتهاند، پیدا کنند.
به عقیده دانشمندان، شواهد موجود درباره مقدار زیادی آب در دوره باستان میتواند که امیدوارکننده باشد. سانجیف گوپتا از لندن و یکی از نویسندگان این مقاله نیز میگوید: «یافتههای بهدستآمده از مریخنورد پرسورانس میتوانند بهطور بالقوه، بینش ارزشمندی درباره چرایی خشک شدن کل مریخ و آنچه در زندگی میکروبهای باستانی روی داده است، ارائه دهند».
ناسا در آینده قصد دارد که فضاپیمایی به مریخ بفرستد تا نمونههای سنگی را جمعآوری و آنها را به زمین منتقل کند.
منبع: شبکه سی بی اس نیوز