با وجود خشکسالی
خراسان رضوی به دور از تنش آبی
سند سازگاری با کم آبی، خراسان رضوی را از تنش آبی دور کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی؛مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت: سند سازگاری با کمآبی در
خراسان رضوی که طی سالهای اخیر اجرایی شده است، موجب شد تا این استان در تابستان گذشته، علیرغم خشکسالی، از تنش آبی برکنار بماند.
محمد علایی افزود: خراسان رضوی با وجود شدت خشکسالی سال جاری کشور که در ۱۰۰ سال گذشته بیسابقه بوده است، یکی از آرامترین استانهای کشور از لحاظ کمآبی بود که یقینا رسیدن به این وضعیت بدون مدیریت مشارکتی امکانپذیر نبود.
وی بیان کرد: بر اساس مفاد سند مصوب سازگاری با کمآبی در خراسان رضوی، باید تا سال ۱۴۰۵ هیچ دشتی در استان مخزن آب نداشته باشد و با اجرای این طرح تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب از محل اضافه برداشتها در سه سال گذشته صرفه جویی شده است.
علایی سند سازگاری با کمآبی را از دستاوردهای مهم شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در سطح کشور دانست و افزود: تشکل های کشاورزی نقش پررنگی در اجرای این سند دارند و بدین ترتیب با هدف مدیریت بهتر، بسیاری از مسوولیتهای تصدیگری حوزه آب به تشکلهای کشاورزی واگذار شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای با تاکید بر لزوم مدیریت کسری مخازن آبهای زیرزمینی در خراسان رضوی گفت: این استان اکنون بحرانیترین منابع آبهای زیر زمینی در سطح کشور را دارد و این در حالی است که در شرایط خشکسالی ۹۵ درصد آب استان از منابع زیرزمینی تأمین میشود.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس ورود تشکلهای کشاورزی به عنوان مجموعههای مردمنهاد در فرآیند مدیریت آب امری ضروری است و از زمانی که حضور تشکلهای کشاورزی پررنگ شد روند حفر چاههای غیرمجاز در استان، کاهش چشمگیری یافت.
اجرای سند سازگاری با کمآبی، پس از تصویب طرح در وزارت نیرو، از سال ۱۳۹۸ در خراسان رضوی آغاز شده که تاحد زیادی از اضافه برداشت آب های زیرزمینی این استان جلوگیری کرده است.