سازمان جهانی بهداشت از دولتها خواستند در جریان همایش جهانی آب و هوا کاپ ۲۶، اقدام در زمینهی آب و هوا را بهبود بخشند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از رویترز، سازمان جهانی بهداشت و نزدیک به سه چهارم کارکنان بخش مراقبتهای بهداشتی در جهان روز دوشنبه از دولتها خواستند در جریان همایش جهانی آب و هوا کاپ ۲۶، اقدام در زمینهی آب و هوا را بهبود بخشند چرا که به ایدهی آنان، هر ساله جان میلیونها انسان نجات پیدا میکند.
گزارش دستگاه مسئول سلامت در سازمان ملل در زمینهی پدیده تغییرات آب و هوایی و سلامت خواهان اقدامی تحول گرا در همهی بخشها از جمله انرژی، حمل و نقل و تامین مالی شده و گفته مزایای اقدامهای بلندپروازانهی آب و هوایی برای سلامت عمومی بسیار بسیار بیشتر از هزینهها خواهد بود.
سازمان بهداشت جهانی پیشتر گفته بود نزدیک به ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار مورد مرگ در هر سال یا نزدیک به ۲۴.۳ درصد از کل مرگ و میر جهانی به علت خطرات زیست محیطی همچون آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی اتفاق میافتد.
دقیقا مشخص نیست چه تعدادی از این مرگ و میرها مستقیم با پدیده تغییرات آب و هوایی ارتباط پیدا میکند. اگر چه ماریا نیرا، مدیر اداره بهداشت، تغییرات آب و هوایی و محیط زیست سازمان جهانی بهداشت گفته با پایبندی به دستورالعملها و سفارشهای سازمان میتوان از نزدیک به ۸۰ درصد از مرگهایی که در اثر آلودگی هوا اتفاق میافتد جلوگیری کرد.
وی گفت: «مزایای برخورد با علتها و عوامل پدیدهی تغییرات آب و هوایی این است که اگر آلودگی هوا کاهش یابد و اگر پیشنهادهای سازمان بهداشت جهانی در زمینهی میزان ذرات دو و نیم میکرونی معلق در هوا تحقق پیدا کند آنگاه شمار مرگ و میر سالانهی ناشی از آلودگی هوا تا ۸۰ درصد کمتر میشود؛ تصورش را بکنید این یعنی ۵.۶ میلیون نفر را میتوان از مرگ نجات داد.»
ماریا نیرا افزود: «هر کاری که برای برخورد با عوامل پدیدهی تغییرات آب و هوایی انجام بشود مزایای چشمگیر و فراوانی برای سلامت مردم خواهد داشت. این مزایا ضرورتا از ناحیهی کاهش آلودگی هوا بدست میآیند. برای بهبود کیفیت هوا؛ اجازه بدهید بار دیگر با عدد و رقم برای شما بگویم؛ اگر چه از گفتن این رقمهای هولناک تنفر دارم، اما هر دقیقه ۱۳ نفر در دنیا به علت قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.»
پدیده تغییرات آب و هوایی همچنین به برخی بیماریهای عفونی و واگیردار همچون تب دانگ و مالاریا دامن میزند و در فقیرترین مناطق جهان، مرگ و میر به همراه دارد. دیارمید کمپبل لندروم، سرگروه اداره بهداشت و تغییرات آب و هوایی سازمان بهداشت جهانی هم گفت: «سلامت ما قابل مذاکره نیست؛ ما دربارهی آب و هوا گفتگو میکنیم؛ بر سر خیلی چیزهای دیگر گفتگو میکنیم، اما زندگی یک کودک خواه به علت آلودگی هوا از دست برود یا پدیدهی تغییرات آب و هوایی، این چیزی نیست که دربارهی آن مذاکره کنیم. پس یکی از پیامهای اصلی و کلیدی همین است. در گفتگوهای آب و هوایی، ضرب المثلی هست، به ویژه در آسیب پذیرترین کشورها گفته میشود برای آنکه یک نفر و نصفی زنده بمانند باید گرما را در یک و نیم درجهی سانتیگراد ثابت کنیم تا از جان مان محافظت شود. در بهداشت هم همین است. واقعا برای بسیاری از مردم سراسر جهان هم صدق میکند؛ تنها باید زنده بمانیم!»
انتشار این گزارش همزمان شده است با انتشار نامهای که بیش از ۴۰۰ نهاد بهداشتی به نمایندگی از بیش از ۴۵ میلیون پزشک، پرستار و حرفه پزشکی منتشر کرده و خواستار اقدام متناسب شده اند.
ماریا نیرا، مدیر اداره بهداشت، تغییرات آب و هوایی و محیط زیست سازمان بهداشت جهانی در پایان گفت: «این را میدانیم که پدیده تغییرات آب و هوایی بر سلامت همهی ما اثربخش است. این را بروشنی نشان داده ایم. شاید دیارمید بیشتر دربارهی این بحث برای شما توضیح بدهد. اما این را بخوبی میدانیم که تغییرات آب و هوایی دارد ستون و پایههای سلامت ما را تحت تاثیر قرار میدهد: آب، غذا، کیفیت هوا و سرپناه! پس همانگونه که تصورش را میکنید همهی اینها، خطری بزرگ برای سلامت ما به همراه دارند و از این رو باید در زمینهی سازگاری با پدیده تغییرات آب و هوایی سرمایه گذاری کنیم؛ تاسیسات بهداشتی بادوام تری بسازیم و جامعهی انعطاف پذیرتری ایجاد کنیم.»