برای پیشگیری از عوارض انحراف چشم ،غربالگری چشم کودکان را در سه سالگی ضروری است .
اگر شما دارای استرابیسم یا انحراف چشم هستید، به نظر میرسد یکی از چشمانتان به طور مستقیم به اجسام خیره شده ، در حالی که چشم دیگر به سمت درون (ایزوتروپی)، خارج (اگزوتیروپی)، به سمت بالا (hypertropia) یا پایین (hypotropia) متمایل خواهد بود.
انحراف چشم می تواند ثابت یا متناوب باشد. ناهماهنگی ها نیز ممکن است همیشه روی همان چشم (انحراف چشم یا استرابیسم یک طرفه) تأثیر بگذارد و یا ممکن است دو چشم ناهماهنگ باشند (انحراف چشم یا استرابیسم متناوب).
علایم اولیه انحراف چشم :
علامت اولیه انحراف چشم ، ناهماهنگی قابل مشاهده در چشم است، که یکی از چشم ها در حال چرخش به بیرون، بالا ، پایین و یا زاویه مخالف میباشد.
درمان استرابیسم مشابه درمان آمبلیوپی (تنبلی چشم) بوده و هدف ازدرمان، بهبود دید و به دست آوردن بهترین دید ممکن، زیبایی ظاهری و ایجاد بهترین جهت برای چشمها و رسیدن به دید دوچشمی میباشد.
درمان شامل تجویز عینک تک دید و در بعضی موارد دو دید، بستن چشم قویتر برای تصحیح عدم توزان تمرکز (باعث میشوند چشم ضعیفتر به کار بیفتد)، تجویز منشور، بینایی درمانی، تمرینات مربوط به عضلات چشم، سم بوتولینیوم (تنها در بزرگسالان) یا جراحی برای تصحیح وضعیت عضلات چشم باشد.
در هنگام جراحی، میزان نیروی عضلات در یک یا دو چشم تنظیم میشود. مثلاً در جراحی ایزوتروپی، ممکن است عضله داخلی محکم تر را از چشم جدا نموده و مقداری عقبتر مجدداً به چشم وصل نمایند. این کار اثر کِشنده عضله را تضعیف نموده و امکان چرخش چشم به سمت خارج را فراهم میسازد. بعضی اوقات نیز میتوان برای تسهیل حرکت چشم به سمت خارج، عضله خارجی را کوتاهتر نموده و بدین ترتیب نیروی کِشنده آن را افزایش داد. درصورت نیاز نوزاد، توصیه میشود جراحی اصلاحی استرابیسم هر چه سریعتر صورت گیرد.
در بزرگسالان درمان جراحی فقط برای زیبایی ظاهری مناسب است، مگر آنکه پس از بینایی درمانی صورت گیرد. تزریق سم بوتولیسم به عضلات چشم (به داخل عضله منقبض شده) دربرخی موارد کارساز میباشد. در برخی موارد پزشک برای درمان کمتر بسته نگاه داشتن چشم را تجویز میکند که بهترین کار انجام دستورهای اوست