عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین گفت این کشور مخالف رقابتی تعریف شدن روابط پکن- واشنگتن است.
بر اساس این گزارش، دو طرف توافق کردند برای اجرای مواردی که در گفتگوی تلفنی سران دو کشور چین و آمریکا در روز دهم سپتامبر مطرح شد گامهایی را در دستور کار قرار بدهند. از جمله مقرر گردید دو طرف ارتباطات راهبردی شان را تقویت کنند، اختلافها را به درستی مدیریت نمایند، از درگیری و رویارویی دوری گزینند و در پی دستیابی به نتایج برد - برد و سود متقابل باشند و برای بازگرداندن مسیر روابط دو کشور به مسیر درست و توسعهی پایدار همکاری کنند. یانگ جیشی، مدیر دفتر کمیسیون امور خارجی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین هم گفت: اینکه آیا چین و آمریکا بتوانند روابط شان را درست اداره کنند بر منافع بنیادین دو کشور و دو ملت و نیز بر آیندهی جهان اثرگذار خواهد بود.
وی افزود: «هنگامی که چین و آمریکا همکاری میکنند هم دو کشور و هم دیگر کشورهای جهان سود میبرند؛ اما هنگامی که چین و آمریکا رو در روی یکدیگر میایستند هر دو کشور و دیگر کشورهای جهان زیان میبینند.» به گفتهی یانگ جیشی، طرف آمریکایی بایستی درکی عمیق از ماهیت سودمند و متقابل روابط چین-آمریکا داشته باشد و سیاستهای داخلی و خارجی چین و اهداف راهبردی این کشور را به درستی درک کند. وی افزود: چین مخالف این است که روابط چین - آمریکا رقابتی تعریف شود. یانگ همچنین گفت: چین به سخنان مثبت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا که به تازگی دربارهی روابط دوجانبه واشنگتن-پکن بیان شد اهمیت میدهد و این را متوجه شده است که طرف آمریکا هیچ قصد و نیتی برای مهار توسعه و پیشرفت چین در سر ندارد و در پی شکل گیری جنگ سرد تازهای نیست.
رقابت بین چین و آمریکا به ظهور دو بلوک وابسته به یکدیگر منجر می شود
کارشناسان می گویند محتمل ترین نتیجه این است که رقابت بین دو کشور به ظهور دو بلوک وابسته به یکدیگر منجر شود. یکی از مهمترین تنشهای ایجاد شده در روابط چین و امریکا در دولت بایدن، اعلام اتحاد ژاپن و امریکا برای مقابله با چین بود. در ۱۶ آوریل ۲۰۲۱ آمریکا و ژاپن متعهد شدند که برای مقابله با ظهور چین متحد شوند. تنش دیگر در روابط چین و امریکا این بود که اتحادیه اروپا، آمریکا، انگلیس و کانادا، چین را به دلیل ادعای مسئله نقض حقوق بشر در سین کیانگ تحریم کردند.