فوق تخصص گوارش و کبد: قورت دادن اجسامی مثل باطریهای دکمهای میتواند در کمتر از یک ساعت باعث پارگی مری شود و خطر مرگ ناگهانی دارد.
دکتر پژمان روحانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ گفت: خوردن جسم خارجی توسط بچهها؛ یکی از مراجعات رایج در بیمارستان هاست. ممکن است که بچه در سن استفاده از اسباب بازی؛ سکه یا اجسام تیز مثل سنجاق و میخ باشد و از آنجا که بچهها آگاهی ندارند و ممکن است که پدر و مادرها هم دائم بالای سرشان نباشند، قورت دادن اشیا توسط آنها اتفاقی شایع است.
وی گفت: این اجسام ممکن است گاهی در مری و گاهی هم در معده و یا روده گیر کند. نکته اول این است که پدر و مادرها باید هوشیار باشند تا این اتفاق رخ ندهد. زیرا همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
دکتر روحانی افزود: قورت دادن اجسامی مثل باطریهای دکمهای خطر زیادی به همراه دارد و خیلی زود عارضه ایجاد میکند و کمتر از یک ساعت باعث پارگی مری میشود و خطر مرگ ناگهانی دارد.
وی گفت: گروهی از بچهها هم هستند که در خطر بلع مواد سوزانده قرار دارند. ترکیباتی مثل سفید کنندهها و لوله بازکنها را که در خانهها برای شست وشو استفاده میشود، میخورند. معمولا این مواد در ظروفی با رنگهای مختلف که برای بچهها جذاب هستند، قرار دارند و اگر درب اینها به راحتی باز شود و بچهها آنها را بخورند با خطر سوزاندگی و یک عمر عارضه دراز مدت مواجه خواهند شد.
فوق تخصص گوارش و کبد افزود: موادی که بچهها قورت میدهند بر حسب جنس و ماده آسیبهای متفاوتی ایجاد میکنند. یک وقت جسمی فقط تیز است و خطر پارگی دارد؛ گاهی هم چیزی مثل باطری است که هم خاصیت الکتریسیته دارد و هم میتواند بافت را بسوزاند و آن را تخریب کند.
وی گفت: در چنین شرایطی در بهترین حالت ممکن برای بچه تنگی نفس ایجاد میشود که یک عمر باید این تنگی درمان و دائم بالن زده شود تا برای خوردن غذا برای بچه مشکلی ایجاد نشود.
دکتر روحانی افزود: این در حالی است که در دراز مدت بلع مواد سوزانده میتواند خطر سرطانهای دستگاه گوارش را در بزرگسالی به دنبال داشته باشد. به والدین توصیه میکنم که مراقب بچهها باشند و اجسام تیز و برنده و سوزانده را در دسترس قرار ندهند.
وی گفت: عملهای آندوسکوپی یک اقدام تهاجمی است و نیاز به بیهوشی و مراقبتهای بعد از آن دارد. هر بار باید یک کار خطرناک روی بچه انجام دهیم و گاهی مجبوریم روی بچه بالن بزنیم و حتی گاهی از وسایلی مثل استند استفاده کنیم. این اقدامات هم برای پزشک و تیم پرستاری و هم برای والدین بسیار سخت است.