وزیر بهداشت درپیامی به مناسبت بزرگداشت روز جهانی سالمند تصریح کرد: فناوریهای دیجیتال میتوانند نقش اساسی در بهبود روابط اجتماعی این جمعیت داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما در پیام دکتر عین اللهی آمده است:
افزایش سن و سالمند شدن بیانگر جاری شدن مهر خداوند و برخورداری از اکسیر حیات است، اما چگونه سالمند شدن چیز دیگریست و نیازمند تامل.
عوامل متعددی راهگشای برخورداری از سالمندی موفق هستند از جمله به تعویق انداختن بیماری، معلولیت و ناتوانی در سالمندان، اجتناب از تنهایی و جداماندگی، به فعل رساندن تمام استعدادها و تواناییهای درونی آنان و از همه مهمتر حفظ منزلت، کرامت و عزت نفس آنان؛ لذا بیش از کمیت کیفیت زندگی سالمندان با اهمیت جلوه میکند.
بهبود شرایط زندگی، افزایش طول عمر و امید به زندگی منجر به افزایش جمعیت سالمند در تمامی جهان شده است و ایران نیز از این امر مستثنی نیست.
پیش بینی شده است که تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۲۶ میلیون نفر از جمعیت ایران در سنین بالای ۶۰ سال خواهند بود. در واقع ایران با انبوهی از سالمندان مواجه خواهد بود که توجه به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی آنان بسیار حائز اهمیت است.
همانطور که جامعه سالمندی در حال رشد است تکنولوژی دیجیتال نیز با سرعتی وسیع در حال حرکت است.
سرعت بالای نوآوریهای دیجیتالی منجر به چهارمین انقلاب صنعتی شده است که بر تمامی ابعاد جوامع تاثیر گذار بوده است، بر اینکه چگونه زندگی کنیم، کار کنیم و با یکدیگر ارتباط برقرار کنید.
در واقع توسعه تکنولوژی راه را برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار هموارتر کرده است.
شعار امسال روز جهانی سالمند "برابری دیجیتالی برای همه سنین" نیز موید آن است که سالمندان نیز بایستی نظیر دیگر گروههای سنی به دیجیتال دسترسی و مشارکت هدفمندی در دنیای دیجیتال داشته باشند.
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، تمایل به استفاده از فناوریهای نوین اطلاعاتی- دیجیتالی افزایش یافته است. بهره گیری از این فناوریها در حوزه سلامت، نیز به طور فزایندهای در حال گسترش است.
سلامت الکترونیک نقش موثری در سیستم بهداشت و درمان ایفا میکند.
گزارشها بیانگر آنند که تجارب موفقیت آمیزی از به کارگیری اپلیکیشنهای سلامت در زمینه بهداشت و درمان به دست آمده است.
علاوه بر نسل جوان، سالمندان نیز تمایل به استفاده از این اپلیکیشنها برای دسترسی به اطلاعات بهداشتی و مدیریت سلامت خود دارند.
به دلیل همه گیری کنونی و اقدامات فاصله اجتماعی، احتمالاً ظهور روزافزونی از احساس تنهایی اجتماعی وجود دارد.
در واقع کووید-۱۹ به جز مرگ ومیر، مشکلات روانشناختی، رفتارهای ناسازگار، پریشانی عاطفی و پاسخهای دفاعی نظیر اضطراب، ترس، ناامیدی، احساس تنهایی، عصبانیت، بیحوصلگی، افسردگی و استرس را نیز برای سالمندان با خود به همراه داشته است.
فناوریهای دیجیتال میتوانند نقش اساسی در بهبود روابط اجتماعی این جمعیت داشته و رویکرد مناسبی برای فائق آمدن بر چالشهای روانشناختی این پاندمی باشند.
امروزه بیش از نیمی از جمعیت دنیا به این تکنولوژی دسترسی ندارند که این امر در کشور ما نیز دیده میشود.
اگرچه در مجموع امروزه تعداد سالمندانی که از اینترنت استفاده میکنند رو به افزایش است و انتظار میرود با کاهش قیمت رایانه و هزینه اتصال به اینترنت و نیز برگزاری کارگاههای آموزشی این میزان بیشتر نیز بشود.
خوشبختانه نسل آینده سالمندی که هم اکنون دوران میانسالی را میگذرانند بیشتر با این پدیده آشنایند به همین دلیل این موانع تعدیل خواهند شد.
پیشرفت در تکنولوژیهای دیجیتالی به همراه وسعت نحوه استفاده از اینترنت، تغییرات همه جانبهای در نحوه زندگی سالمندان، اشتغال، اوقات فراغت و ارتباطات آنان ایجاد کرده است.
استفاده از تکنولوژی میتواند راهی برای افزایش احترام و تقویت اعتماد به نفس سالمندان، و تغییر نگرش سالمندستیزانه و دید کلیشهای نسبت به آنها در سطح جامعه شود.