سالمندی دورهای از زندگی است؛ برای سالمندی نمیتوان زمان خاصی را مشخص کرد، بلکه سالمندی را میتوانیم با ویژگیهای خاصی که فرد در زمانی از زندگی خود پیدا میکند بشناسیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ در مراسمی نهم مهرماه (۱ اکتبر) روز جهانی سالمندان در مرکز سالمندان صفا در شهرستان مشگین شهر گرامی داشته شد.
حضور سالمندان در این مرکز بر خلاف مراکز نگهداری سالمندان کاملا اختیاری و رایگان است و سالمندان برای پر کردن اوقات روز مره خود به این مرکز مراجعه میکنند.
روز جهانی سالمندان
سازمان ملل در سال ۱۹۸۲ شورای جهانی سالمندی را تشکیل داد و در همان سال طرحی را برای تعیین یک روز جهانی برای سالمندان ارائه داد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ این شورا اول اکتبر را روز جهانی سالمندان تعیین کرد.
دوران سالمندی
سالمندی دورهای از زندگی است که از ۶۰ یا ۶۵ سالگی شروع میشود. در تعریف سالمندی نمیتوان زمان خاصی را مشخص کرد، بلکه سالمندی را میتوانیم با ویژگیهای خاصی که فرد در زمانی از زندگی خود پیدا میکند بشناسیم.
معمولا سالمندی با کاهش یا افت تواناییهای جسمی، فکری، اجتماعی و... شناخته میشود. برخی از این تغییرات در جسم روی میدهد به عنوان مثال در سالمندی ۵۰ درصد از سلولهای قشر مخ تحلیل میرود، به خصوص نورونهای عصبی که ارتباط مستقیمی با بینایی، شنوایی و اعصاب حرکتی دارند. این تحلیل در بخشهایی از مخ که مربوط به نظم بخشی اطلاعات، قضاوت و تفکر است کمتر اتفاق میافتد. به سبب این که قلب با نیروی کمتری پمپاژ میکند، بیماریهای قلبی و عروقی نیز پیش میآید. ضعف دستگاه ایمنی هم باعث میشود سالمندان نسبت به جوانان زودتر بیمار شوند و دیرتر بهبود یابند.
از نظر اجتماعی هم سالمندان با تحولات زیادی در زندگی روبه رو میشوند. برخی از این رویدادها عبارت است از: بازنشستگی، یائسگی، سپرده شدن به خانه سالمندان به وسیله فرزندان، فوت همسر و... به هر حال مهمترین مشکلات سالمندان که به نوعی برای اطرافیان هم مشکلاتی ایجاد میکند به خطر افتادن سلامتی و استقلال آنها و احساس تنهایی و گاهی هم حس بی ارزشی در روابط با دیگران است.
بیشتر بخوانید:
سالمندی بیش از ۱۰ درصد جمعیت استان اردبیل
بر اساس اطلاعات ثبت شده در سامانه سیب، ۱۰.۳ درصد از جمعیت یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفری استان اردبیل در سنین سالمندی قرار دارند.