زنان و سالمندان بیشتر از سایر گروهها “نابرابری دیجیتالی” را تجربه میکنند
سازمان ملل متحد در آستانه اول اکتبر اعلام کرد: زنان و سالمندان بیشتر از سایر گروهها “نابرابری دیجیتالی” را تجربه میکنند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز ۱۴ دسامبر ۱۹۹۰، روز اول اکتبر را روز جهانی سالمندان نامید و در سال ۱۹۹۱ اصول سازمان ملل متحد برای سالمندان را تصویب کرد.
اول اکتبر (نهم مهرماه) مصادف با روز جهانی سالمندان است. شعار جهانی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۱ با عنوان «بهره مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال» نشان دهنده نیاز به دسترسی و مشارکت معنی دار سالمندان به دنیای دیجیتال است.
چهارمین انقلاب صنعتی که به نوآوری دیجیتالی سریع و رشد تصاعدی آن توصیف شده، تمامی بخشهای جامعه ازجمله نحوه زندگی، کار و ارتباط با یکدیگر را متحول کرده است. پیشرفتهای فناوری بشر برای تسریع دستیابی به اهداف توسعه پایدار (SDGs) امیدوارکننده است؛ با این حال، نیمی از جمعیت جهان «برون خط» یا آفلاین هستند. بیشترین تفاوت دسترسی به فناوریهای دیجتال در میان کشورهای توسعه یافته با ۸۷ و توسعه نیافته با ۱۹ درصد دیده شده است.
گزارشهای اخیر اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) نشان میدهد که زنان و سالمندان بیشتر از سایر گروههای جامعه، نابرابری دیجیتالی را تجربه میکنند که آنها یا به فناوری دسترسی ندارند یا اغلب از فرصتهای ایجاد شده با پیشرفتهای فناوری به طور کامل بهره مند نمیشوند.
در همین راستا، همزمان با تلاش برای برقراری ارتباط بیشتر افراد، خطرات جدیدی هم بوجود آمده است. به طور مثال، افزایش جرایم سایبری و انتشار اطلاعات نادرست منجر به تهدید حقوق بشر، حریم خصوصی و امنیت سالمندان شده است. سرعت پذیرش فناوری دیجیتال از سیاست و حکمرانی در سطوح ملی، منطقهای و جهانی سبقت گرفته است.
نقشه راه دبیرکل سازمان ملل متحد برای همکاری در زمینه فناوریهای دیجیتال، رفع این چالشها به همراه توصیه اقدامات مشخص درجهت استفاده از بهترین تکنولوژیها و همچنین کاهش خطرات آنهاست.
بر همین اساس نیز سازمان ملل متحد به مناسبت این روز جهانی، وبیناری به صورت مجازی با عنوان «بهره مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال: برقراری ارتباط، محترم داشتن و حفاظت از سالمندان در فناوری دیجیتال» را برگزار میکند که این رویداد جهانی با مشارکت دپارتمان امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد و سازمانهای مردم نهاد (NGO) حوزه سالمندی در نیویورک و مشارکت و میزبانی سازمانهای مردم نهاد حوزه سالمندی در ژنو و وین برگزار میشود.
اهداف روز جهانی سالمندان در سال ۲۰۲۱:
سن گرایی و حقوق بشر
آگاهی از اهمیت شمول دیجیتال سالمندان ضمن مقابله با کلیشه ها، پیش داوریها و تبعیضهای مرتبط با دیجیتالی شدن با لحاظ نمودن هنجارهای فرهنگی اجتماعی و حق خودمختاری
توسعه پایدار
برجسته سازی سیاستهای استفاده از فناوریهای دیجیتال برای دستیابی کامل به اهداف توسعه پایدار (SDGs)
دسترسی و سواد
رسیدگی به منافع عمومی و خصوصی در زمینههای دسترسی، اتصال، طراحی، توان مالی، ظرفیت سازی، زیرساختها و نوآوری
امنیت سایبری و اخلاق
بررسی نقش سیاستها و چارچوبهای قانونی برای اطمینان یافتن از حفظ حریم خصوصی و امنیت سالمندان در دنیای دیجیتال
مسئولیت پذیری
برجسته سازی نیاز به یک ابزار قانونی الزام آور درخصوص حقوق سالمندان و یک رویکرد بین بخشی شخص محور حقوق بشر برای همه سنین جامعه.