مهران فاطمی امروز در حالی به عنوان استاندار جدید یزد معرفی شد که با چالش های مختلفی نظیر بحران آب و بیکاری روبروست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، مراسم تکریم و معارفه استاندار یزد امروز با حضور وزیر کشور برگزار شد تا محمدعلی طالبی پس از سه سال، سکان هدایت استان را به دست مهران فاطمی بسپارد.
دوران خدمت طالبی با مشکلاتی نظیر افزایش تحریمها و شیوع ویروس کرونا همراه بود تا دوران سختی برای وی باشد و هم اکنون این مهران فاطمی است که باید کشتی استان یزد را در پرتو مشکلات و بحرانها به ساحل امن برساند.
اما مهمترین چالشهای استان چیست و مهران فاطمی باید بر چه مسائلی بیش از دیگری متمرکز شده و در راستای رفع آنها برآید؟
تیرماه امسال بود که سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد در نامهای به مدیریت منابع توسعه مدیریت و منابع وزارت کشور، مهمترین چالشها را بیان کرده که در این گزارش به برخی از آنها میپردازیم.
۱. کمبود آب شرب و بهداشت باکیفیت
این مساله از مهمترین دغدغههای استان یزد است که امروز توسط مسئولان استانی اعم از نماینده ولی فقیه، رئیس مجمع نمایندگان، استانداران جدید و سابق و حتی وزیر کشور به آن اشاره شد.
نماینده بزرگترین حوزه انتخابیه مجلس شورای اسلامی در این باره میگوید: کمبود آب یکی از مشکلات اساسی در کشور است، ولی این موضوع در استان یزد به یک بحران تبدیل شده و موجب اذیت مردم این منطقه شده است.
محمدرضا صباغیان افزود: بحران آب در استان ما به قدری جدی است که اخیرا شاهد مهاجرت از روستا به شهرستانها هستیم که این موضوع نیز بحث حاشیهنشینی را به دنبال خود آورد.
محمدصالح جوکار نماینده یزد و اشکذر هم از بحران آب در ۱۵ شهر و ۳۴۰ روستای استان و فرونشست سالانه ۴۵ سانتی متر آب از ذخایر زیرزمینی خبر داده و این مساله را یکی از موانع سرمایه گذاری و کاهش سپردههای بانکی در استان عنوان میکند.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان، پیشگیری از تعرض به خط اول انتقال آب به یزد و تامین اعتبار برای تکمیل و نهایی کردن این طرح، اجرای طرح رینگ شهری برای ایجاد تعادل در شبکه، امکان سنجی خرید آب خلیج فارس برای تامین کسری آب استان، تسریع در بهره برداری از خط دوم انتقال آب از بهشت آباد به یزد، اصلاح شبکه فرسوده توزیع آب شهری و آزاد سازی تخصیص آب با کیفیت در اختیار صنایع و معادن بزرگ برای مصارف شرب و بهداشت به عنوان مهمترین پیشنهادها برای حل این چالش یاد کرده است.
۲. مشکلات واحدهای تولیدی استان ناشی از کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد با اشاره به برخی چالشهای مالی در صنایع استان گفته که برخی واحدها با مشکل کمبود نقدینگی، سرمایه در گردش، جرایم بیمه تامین اجتماعی و مالیاتی روبروست.
در این راستا اقداماتی نظیر استفاده از ظرفیت کارگروه تسهیل در استان با هدف رفع مشکلات واحدهای تولیدی، فراهم آوردن بالغ بر ۱۶۰ مجوز بی نام برای تسریع در فرآیند سرمایه گذاری و استفاده از حداکثری از ظرفیت تبصره ۱۸ و سایر تبصرههای تکلیفی قوانین بودجه سنواتی از مهمترین اقدامات انجام گرفته و در دست اقدام است.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی پیشنهاد کرده که با افزایش سهم تسهیلات تکلیفی استان در تبصرههای بودجه قوانین سنواتی، افزایش مشارکت صندوق توسعه ملی در طرحهای سرمایه گذاری و اولویت بخشی تسهیلات بهسازی و نوسازی صنایع موجود استان با رویکرد آمایشی به صورت کوتاه مدت بر این چالش فائق آمد.
۳. نرخ بالای بیکاری به ویژه دانش آموختگان و زنان و عدم تناسب فرصتهای شغلی با نیازهای بازار کار
بیکاری دانش آموختگان و زنان از مهمترین کلیدواژه سخنان مسئولان استان در چند ماه اخیر شده و همواره بر لزوم حل این مشکل تأکید میکنند.
استاندار سابق یزد میگوید: در حالی که برخی از واحدها و کارخانههای استان به دلیل کمبود نیروی کار در آستانه تعطیلی قرار گرفته اند و برای تامین نیروی فنی باید از نیروی دیگر استانها استفاده کنند، استان یزد دارای نرخ بالایی از فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار است.
علوی راد عضو انجمن اقتصاددانان ایران هم تأکید میکند: توجه به اطلاعات تازه منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، به نظر میرسد موضوع آمار بالای تحصیلکردههای دانشگاهی پس از چالش تأمین منابع آب، پیچیدهترین چالش روی میز تیم دولت رئیسی در استان یزد خواهد بود؛، زیرا این موضوع، مشکلی نیست که با ظرفیتهای فعلی استان یزد قابل حل باشد و لازم است دلسوزان واقعی استان آستین همت خود را بالا بزنند.
سوق دادن استان به سمت فعالیتهای دانش بنیان و توسعه فعالیتهای اقتصادی مزیت دار و دانش پایه در بخشهای کشاورزی، صنعت، معدن و خدمات، توسعه فعالیتها و خدمات دانش پایه و نوآور از جمله توسعه پارک علم و فناوری استان، بازسازی و ایجاد کارخانه نوآوری درخشان (فاز ۱)، را ه اندازی منطقه ویژه علم و فناوری و توسعه خدمات نوین و برتر شامل گردشگری، بهداشت و سلامت، حمل و نقل از اقدامات صورت گرفته و در دست اجرا برای حل این چالش به شمار میآید.
حمایت از ایجاد و گسترش SME ها، شتاب دهنده ها، استارت آپها در حوزههای اقتصادی مزیت دار استان، تکمیل و راه اندازی کارخانه نوآوری درخشان، تصویب و اجرای طرح جامع پارک علم و فن آوری و پهنه فناوری اقبال، تقویت صندوق پژوهش و نوآوری استان، تکمیل زیرساختهای شهرکهای کشاورزی استان با هدف استقرار فعالیتهای دانش بنیان کشاورزی و حمایت از واحدها و مراکز آموزشهای مهارتی و فنی و حرفهای و دپارتمانهای تخصصی از پیشنهادها برای حل این چالش است.
۴. رکود صنعت گردشگری استان به عنوان یکی از بخشهای پیش رو و عدم امکان بهره برداری از فرصت بی نظیر ثبت جهانی بافت تاریخی یزد
استان یزد ۲ هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی و ۶ هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی دارد که از این تعداد تاکنون، هزار و ۷۲۰ اثر به ثبت ملی و پنج اثر هم در فهرست میرات جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
یزد در کنار استانهای فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران، مقصد نخست گردشگران خارجی است و این مهم، گردشگری را به عنوان یکی از محورهای توسعه استان قرار داده است.
گرچه جاذبههای گردشگری یزد سبب افزایش انگیزه سفر به این استان کویری شده است، اما شیوع ویروس کرونا آسیبهای جبران ناپذیری بر این صنعت وارد کرده و فعالان گردشگری چشم انتظار اقدامات دولت سیزدهم برای جبران این خسارتها و بهبود اوضاع هستند.
در این زمینه رایزنیهای گستردهای در سطوح ملی و استانی و اخذ مصوبات از ستادهای مربوطه انجام گرفته و امید است صنعت گردشگری استان با واکسیناسیون عمومی و اجرای کامل مصوبات ستادهای تسهیل و اقتصاد مقاومتی جان دوبارهای بگیرد.
۵. افزایش آلایندههای زیست محیطی بویژه در دشت یزد- اردکان
یکی از مهمترین دغدغههای مسئولان استان، آلایندگیهای به وجود آمده به ویژه در دشت یزد ـ اردکان است که ریه مردم اردکان را به فیلتر صنایع مبدل کرده است.
مسالهای که صدای نماینده اردکان را در درآورده تا جایی که سال گذشته در مجلس فریاد زد: به داد اردکان برسید؛ در حالی که کرونا مردم شهر من را مورد حمله قرار داده، روا نیست هوای شهر من آلودهترین هوا در کشور باشد.
ممانعت از ایجاد واحدهای تولیدی پر آبخواه و آلاینده در محور یزد - اردکان طبق مصوبات شورای تأمین و سند آمایش و همچنین پایش برخط واحدهای آلاینده از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست از اقداماتی است که در برهه اخیر انجام گرفته است.
بر اساس پیشنهاد سازمان برنامه و مدیریت استان یزد برای حل این مشکل به اجرای کامل و بدون ملاحظات سیاسی مصوبات شورای تامین و سند آمایش درجهت جلوگیری از استقرار هر گونه فعالیت آلاینده در دشت یزد – اردکان، تسریع در اجرای طرح جامع ارزیابی و پایش آلایندههای محور یزد – اردکان، تأمین اعتبارات و تسهیلات تکلیفی برای بازسازی و بهسازی واحدهای آلاینده و اجرای دقیق و بدون ملاحظه آیین نامهها و مصوبات مرتبط با جرایم آلایندگی و هوای پاک نیاز است.
۶. تبعات ناشی از افزایش بیمار پذیری مراکز درمانی دولتی مراجعان غیربومی استان
یزد از استانهایی است که در زمینه پزشکی با پیشرفتهای بسیار زیادی همراه بوده و هم اکنون به یکی از قطبهای درمان کشور مبدل شده است.
قرار گرفتن این استان در مجاورت استانهای جنوبی و تردد مسافران و بیماران بی شمار به یزد سبب بروز مشکلات فراوانی شده است که در برهه اخیر در سخنان مسئولان استان به وفور مشاهده میشود.
این مساله نیز از سوی سازمان مدیریت و برنامه استان به عنوان یکی از چالشها معرفی شده که تاکنون اقداماتی نظیر اجرای نظام ارجاع در سیستم پزشک خانواده از طریق رایزنی بین دانشگاههای علوم پزشکی استانهای ذی نفوذ و مدیریت در بستری و زمان ماندگاری بیماران یاد شده در بیمارستان انجام گرفته یا در دست اقدام است.
همچنین پیشنهاد شده برای حل این مشکل، سرانه درمانی تکمیلی به استان یزد بابت هزینههای پیش بینی نشده ارائه خدمات به این بیماران تخصیص یابد، طرح بیمه سلامت اقشار نیازمند به صورت کامل اجرا شود و طرح پزشک خانواده در استانهای منطقه ۸ آمایشی کشور یعنی یزد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان انجام گیرد.
این موارد تنها بخشی از چالشهای موجود در استان یزد است که در دوره استانداری سابق مورد توجه قرار گرفته و استاندار جدید وظیفه ادامه مسیر برطرف کردن آنها را برعهده دارد.
مشکلاتی که گرچه رفع آنها کار سختی به نظر میرسد، اما سخنان امروز مهران فاطمی نشان داد که استاندار جوان یزد عزم خود را برای حل آنها جزم کرده است.