دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا روز سه شنبه گفت، خروج ماه گذشته آمریکا از افغانستان را "ذهن یک کودک توسعه داده بود".
پیش از این، دو مقام ارشد نظامی و وزیر دفاع آمریکا تأیید کرده بودند که به بایدن توصیه شده است برای جلوگیری از پیروزی طالبان بر دولت تحمیل شده توسط غرب افغانستان، حداقل ۲۵۰۰ سرباز در این کشور نگه دارد. ظاهرا رئیس جمهور آمریکا به عمد این توصیهها را نادیده گرفته است. البته وی گفت که به یاد نمیآورد ژنرال هایش به او چنین توصیههایی کرده باشند.
به گفته رئیس جمهور سابق آمریکا، چنین خروج شتاب زده و به شکل شرم آوری عاجزانه از افغانستان به دولتهای گذشته یا مواردی که از ۲۰ سال پیش اتفاق افتاده بود (به غیر از این که در ابتدا نباید در خاورمیانه میبودیم) هیچ ربطی نداشت.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا در شهادتش در روز سه شنبه در کمیته خدمات نظامی سنای آمریکا این خروج را توجیه و استدلال کرد که نگه داشتن نیروها در افغانستان پس از پایان ماه اوت "اوضاع را برای مردم ما خطرناکتر میکرد و تعداد تخلیه شدگان را که میتوانستیم از آنجا خارج کنیم را به میزان قابل توجهی تغییر نمیداد. "
ترامپ ادعا کرد زمانی که در ماه ژانویه از سمتش کنار گرفت، طالبان معطل نگه داشته شده بود.
بر اساس گزارش نیویورک پست، ترامپ در بیانیه دیگر از ژنرال میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به شدت انتقاد کرد، به ویژه با توجه به این که او به طور علنی اعتراف کرد که برای سه کتاب که جزئیات هفتههای پایانی دولت ترامپ را توضیح میدهند، مصاحبه کرده است.
به عنوان مثال، میلی با باب وودوارد از واشنگتن پست درباره کتاب "ترس: ترامپ در کاخ سفید" صحبت کرد، که در آن درباره تماس تلفنی با همتای چینی میلی توضیح داده شده است. در این تماس تلفنی اطمینان داده شده است که حمله هستهای به چین انجام نمیشود.
این رئیس جمهور سابق همچنین جلسه روز سه شنبه را با ادامه تحقیقات هیات منتخب مجلس نمایندگان درباره حوادثی که در ۶ ژانویه در کنگره آمریکا رخ داد، مقایسه کرد.
بر اساس گزارش نیویورک پست، ترامپ گفت: به جای کمیته غیرمنتخب سیاسی ششم ژانویه که از دموکراتهای چپگرای تندرو تشکیل شده است، کنگره باید کمیسیونی را درباره خروج فاجعه بار از افغانستان تشکیل دهد تا ارزیابی کند که چه اقدامات اشتباهی رخ داده است و چرا بسیاری از رزمندگان ما کشته شدند و چرا این همه پول ما (۸۵ میلیارد دلار) در قالب سلاح و تجهیزات نظامی، در افغانستان جا ماند تا طالبان از آنها استفاده کند و به کشورهای دیگر بفروشد.
ترامپ که در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ با طالبان یک توافقنامه صلح امضا کرد، بارها از این خروج آشفته نیروهای آمریکا از افغانستان در این تابستان به شدت انتقاد کرده است.
ترامپ بارها از رها کردن پایگاه نظامی بگرام، تخلیه آشفته شهروندان آمریکایی و افغانهایی که با آمریکا همکاری کرده بودند و نیز این حقیقت که اکثر نیروهای نظامی قبل از شهروندان غیرنظامی افغانستان را ترک کرده بودند، به شدت انتقاد کرده است و به صراحت گفته است که دولت باید "پس از خروج کامل همه افراد غیرنظامی، نیروهای نظامی را از افغانستان خارج میکرد. "