رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: این احتمال وجود دارد که ویروس کرونا در آینده به عنوان یک ویروس آندمیک «بومی» در جهان باقی بماند و همانند آنفلوآنزا هرساله با شدت کمتری شیوع یابد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر علیرضا ناجی افزود: ریشه کنی ویروس کووید۱۹ بعید است، اما اگر سطح مناسبی از واکسیناسیون در دنیا داشته باشیم، سرعت و گردش انتقال ویروس کاهش مییابد و با افزایش میزان واکسیناسیون بیماری به صورت آندمیک درمیآید و مانند آنفلوآنزا میشود.
وی ادامه داد: در صورتی که کرونا هم مانند آنفلوآنزا به یک بیماری آندمیک یا بومی تبدیل شود، در واقع گردش ویروس کاهش مییابد و میتوان تدابیری به کار برد و افرادی که دارای فاکتور خطر هستند و احتمال مرگ و میر آنها وجود دارد، سالانه علیه ویروس کرونا واکسینه شوند.
این ویروس شناس اظهار داشت: البته تا این مسیر راه درازی در پیش است، چون همه کشورها سیاست یکنواختی ندارند و برخی کشورها هنوز واکسیناسیون را شروع نکردهاند و منابع لازم برای این اقدام را ندارند.
آقای ناجی تصریح کرد: کشورها در برابر واکسینه کردن مردم دارای نقاط قوت و ضعف هستند، البته باید اقدامات غیردرمانی شامل تقویت سطح بهداشت اجتماعی و استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و شیوه نامههای بهداشتی و تدابیر دیگر را هم انجام داد تا این ویروس به شکل بومی درآید.
وی همچنین گفت: میزان واکسیناسیون را باید افزایش داد تا ویروس کرونا بهتر کنترل شود، اما معتقدیم اگر جهش جدیدی پیش نیاید، میتوان این ویروس را کنترل کرد.
رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی خاطرنشان کرد: در برخی کشورها به دلیل نداشتن سرعت عمل در واکسیناسیون، ویروس کرونا میتواند با جهش خطرناک، کشندهتر و گریزتر از واکسن ایجاد شود که امیدواریم همه دنیا بدانند که در یک کشتی نشسته ایم و از این اتفاقات ناگوار جلوگیری کنند و دلیلی برای جهش جدید کرونا در جهان نباشند.
آقای ناجی تاکید کرد: ممکن است ویروس کرونا در آینده به عنوان یک ویروس بومی در دنیا بماند، اما این مساله بستگی به این دارد که همه کشورها آن را کنترل کنند و سرعت واکسیناسیون را تا حد زیادی بالا ببرند.
برخی دانشمندان معتقدند بیماری «کووید ۱۹» در آینده نزدیک تبدیل به یک بیماری فصلی دیگر میشود و ویروس کرونا را به یک عامل دیگر سرماخوردگی مبدل میکند.
آنها تاکید دارند: ویروس «سارس-کوو-۲» ناپدید نمیشود و مانند دیگر ویروسهای کرونا، هر پنج سال یکبار ظاهر خواهد شد. واکسنها مانع از گسترش آن میشوند، اما به مرور زمان ایمنی زایی آنها افت خواهد کرد. با این حال مانع از بستری شدن در بیمارستان و آمار بالای مرگ و میر بیماران خواهند شد، اما همچنان "پیشگیری" بهترین درمان است.
دکتر اسکات گوتلیب رییس پیشین سازمان غذا و داروی آمریکا هم اخیرا اظهار داشت: موج کرونای دلتا، آخرین موج همه گیری کووید۱۹ است.
وی با توجه به عدم ظهور نوع جدی کرونا پیش بینی کرد بیماری کووید۱۹ به یک بیماری بومی تبدیل میشود، یعنی همیشه وجود خواهد داشت، اما با سرعت پایین منتقل میشود.
همچنین مدیرعامل شرکت آمریکایی مُدرنا پیشبینی کرده است تا سال آینده واکسن کرونا برای بیشتر جمعیت کره زمین تأمین میشود و همهگیری کووید۱۹ به پایان میرسد.