عوارض گرفتگی صدا که بیش از دو هفته طول بکشد ، باید جدی گرفته شود.
صدا توسط حنجره و به صورت دقیقتر تارهای صوتی تولید میشود،حنجره که به عنوان ارگان تولید صوت شناخته میشود و در قسمت جلوی گردن قرار میگیرد در واقع فقط در تولید صدا نقش ندارد و در زمینه بلع غذا و کنترل تنفس هم دخالت میکند.
هنگامی که حنجره دچار مشکل میشود معمولاً اولین علامت گرفتگی صدا است. در حقیقت توانایی تولید صدای حنجره ظریفترین و حساسترین عملکرد آن است و با هر گونه آسیب هر چند جزئی ممکن است دچار اختلال شود و به صورت تغییر صدا و گرفتگی صدا خود را نشان دهد.
چرا صدا می گیرد ؟
استفاده نادرست از حنجره مانند صحبت زیاد و طولانی ، بلند صحبت کردن و فریاد زدن، صحبت با فشار زیاد و همراه با استرس بالا و یا در محیطهای شلوغ و پر سر و صدا که در آن فرد مجبور است بلندتر از معمول صحبت کند. این عوامل در درازمدت موجب تغییر بافتی تارهای صوتی و آسیب آن میشود.
تماس با مواد محرک مانند سیگار و دخانیات، الکل ، تریاک و ترکیبات آن، تماس شغلی با مواد آسیب رسان مانند ذرات چوب، نیکل و آزبست و آلودگی هوا، میتوانند از دیگر علل شایع گرفتگی صدا باشند.
آلرژی ، ریفلاکس و برگشت محتویات معده به داخل گلو و حنجره علل دیگر گرفتگی صداست.
آسیب وارد شده به حنجره که موجب گرفتگی صدا شده است، ممکن است در حد تورم تارهای صوتی و برگشت پذیر باشد، ولی احتمال مشکلات جدی مانند تومورها و سرطان حنجره را هم باید در نظر داشت.
سرطان حنجره معمولاً در سن بالای ۵۰ سال اتفاق میافتد و احتمال آن در افرادی که سیگار و دخانیات، الکل و تریاک استفاده میکنند، بیشتر است.
شایعترین علامت سرطان حنجره هم گرفتگی صدا است. پزشک با معاینه تارهای صوتی علت گرفتگی صدا را مشخص میکند.
گلو درد مزمن، احساس گیر کردن جسم خارجی در گلو، بلع دشوار و دردناک و تنگی نفس، از دیگر علائم آسیب حنجره هستند که در صورت وجود این علائم نیز بررسی حنجره توسط پزشک ضروری است.
به گرفتگی صدا بایستی به عنوان یک علامت مهم و جدی دقت و اگر بیش از ۲ هفته طول کشید حتماً به پزشک مراجعه کرد تا حنجره بررسی شود.
درمانهای خانگی برای گرفتگی صدا
مایعات هیدراته کننده زیادی بنوشید. مایعات ممکن است برخی از علائم شما را تسکین داده و گلو را مرطوب کنند.
از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید. آنها میتوانند گلو شما را خشک کرده و گرفتگی صدا را بدتر کنند.
از رطوبت ساز برای افزودن رطوبت به هوا استفاده کنید. این میتواند به باز شدن راه تنفسی و سهولت تنفس کمک کند.
دوش آب گرم بگیرید. بخار دوش به باز شدن مجاری تنفسی و تأمین رطوبت کمک میکند.
سیگار کشیدن را متوقف یا محدود کنید. دود گلو را خشک و تحریک میکند.
با مکیدن پاستیل یا آدامس گلو را مرطوب کنید. این عمل بزاق را تحریک میکند و ممکن است به آرامش گلو کمک کند.
مواد آلرژی زا را از محیط خود حذف کنید. آلرژی اغلب میتواند باعث بدتر شدن صدا یا گرفتگی صدا شود.
برای گرفتگی صدا از داروهای ضد احتقان استفاده نکنید. آنها بیشتر باعث تحریک و خشک شدن گلو میشوند.
اگر این داروهای خانگی مدت زمان گرفتگی صدا را کاهش نمیدهد، به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما میتواند در تعیین علت علائم و درمان مناسب کمک کند.
اگر گرفتگی صدا مداوم و مزمن دارید، ممکن است یک بیماری پزشکی زمینهای جدی باشد. مداخله زودرس اغلب میتواند چشم انداز شما را بهبود بخشد. شناسایی و درمان علت گرفتگی صدا مداوم شما ممکن است از وخیم شدن وضعیت شما جلوگیری کرده و هرگونه صدمه به تارهای صوتی یا گلو را محدود کند.