برهم صالح گفت درسی که از تحولات افغانستان میتوان آموخت، این است که بدون مشروعیت و حکمرانی خوب و بدون وجود حمایت مردم خود کشور نمیتوان بقا داشت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، فرید زکریا تهیه کننده سری برنامههای جی پی اس برای این شبکه در گفتگو با برهم صالح رئیس جمهور عراق به هنگام سفر او برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک دیدگاههای وی را درباره مسائل افغانستان و پیامدهای آن برای منطقه غرب آسیا جویا شد.
فرید زکریا پرسید: وقتی شما شاهد سقوط افغانستان و سقوط دولت کابل و خروج آمریکاییها از افغانستان بودید، واکنش شما در عراق چه بود؟
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: بی تردید، من به شدت نگران وضع بغرنج مردم افغانستان بودم. من حال آنها را حس میکردم. میدانستم قرار داشتن در آن وضعیت و جنگی بسیار طولانی به چه صورت است. من خودم آواره بوده ام و به خوبی وضعیت بغرنج آوارگان را درک میکنم. بسیاری از عراقیها (در دوران صدام) مجبور شدند از کشورشان بگریزند.
وی افزود: من به شدت نگران وضع وخیم مردم افغانستان بودم. البته باید توجه داشت که از این اتفاق، میتوان درس آموخت. بیست سال از مداخله آمریکا و مداخله بین المللی در افغانستان به ما میآموزد تفاوتی ندارد که چقدر حمایت بین المللی وجود داشته باشد و تفاوتی ندارد چقدر سرمایه گذاری در چنین وضعیتهایی شود؛ نکته مهم این است که بدون مشروعیت و حکمرانی خوب و بدون وجود حمایت مردم خود کشور مدنظر، نمیتوان بقا داشت.
برهم صالح گفت: درسی که میتوان از افغانستان گرفت این است که فساد، مانعی در مسیر حکمرانی خوب است و مانعی در مسیر ثبات است. امیدواریم که از این اتفاقها درس بیاموزیم و یاد بگیریم که حکمرانی خوب باید در کانون هرگونه مداخله بین المللی در هر نقطه از جهان باشد. درس دیگری که میتوان از اوضاع افغانستان برای عراق آموخت، این است که ما باید هم بیاموزیم. ما باید خودمان به فکر تعیین سرنوشت کشور خودمان باشیم.
وی ادامه داد: ما باید مشروعیت (دولتی) باشیم و حمایت مردمی را داشته باشیم و استقامت لازم برای انجام دادن کار درست برای کشورمان را داشته باشیم. ما به حمایت بین المللی نیاز داریم. ما همچنان به پشتیبانی بین المللی نیاز داریم. اما در نهایت، خود ما هستیم که باید برای کشورمان مبارزه کنیم.
مجری سی ان ان در ادامه پرسید: آیا شما نگران وضعیت ماندن آمریکا (در افغانستان) هستید؟ حرفهای زیادی مطرح شده است. این ترس وجود دارد که آمریکا دیگر نمیخواهد بماند و میخواهد جاخالی بدهد و برود؟
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: بی تردید، داستانهای زیادی در این خصوص مطرح است. اتفاقاتی که در افغانستان در حال رخ دادن است، پیامدهای بسیاری دارد. همه باید با دقت اوضاع را نظاره گر باشند. باید صادقانه عرض کنم که آمریکا حدود بیست سال است که در این جنگ درگیر است. میتوانم دلایل مطرح در ورای سیاستهای آمریکا را درک کنم. البته به بنده هم ارتباطی ندارد که این سیاستها را زیر سوال ببرم بلکه خود آمریکاییها باید در این خصوص بحث کنند.
وی افزود: اما به هر حال، ما در این منطقه از جهان نمیتوانیم شکستهای خودمان را به گردن دیگران بیندازیم و در عین حال تلاش کنیم همه موفقیتها را به خودمان نسبت بدهیم! درباره عراق باید عرض کنم که ما از حمایت ایالات متحده و دیگر اعضای جامعه بین المللی را داشته ایم. ما همچنان به پشتیبانی مذکور نیاز داریم تا بتوانیم اقتصادمان را توسعه دهیم و بتوانیم وضعیت جامعه را بهتر کنیم. اما در عین حال، باید از بعد نظامی فاصله بگیریم و به سمت توسعه و توسعه نظامی سیاسی برویم آنهم مبتنی بر حکمرانی خوب.