مردم آلمان روز یکشنبه برای شرکت در انتخابات مهم پارلمانی کشورشان که جانشین آنگلا مرکل صدراعظم این کشور را تعیین میکند، به پای صندوقهای اخذ رای رفتند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از برلین، شعب اخذ رای صبح روز یکشنبه در آلمان کار خود را آغاز کردند؛ جایی که سوسیال دموکراتها و محافظه کاران بر سر جانشینی آنگلا مرکل که پس از ۱۶ سال از عرصه قدرت خارج میشود، با یکدیگر رقابت میکنند.
حدود ۶۰.۴ میلیون رأی دهنده تا ساعت ۱۸ به وقت محلی (۱۶ به وقت گرینویچ) فرصت دارند تا نمایندگان جدید خود را انتخاب کنند. این در حالی است که چند روز مانده به برگزاری انتخابات پارلمانی آلمان، حدود ۴۰ درصد گفته بودند هنوز تصمیم نگرفته اند که در این رویداد سیاسی مهم برای آلمان و اتحادیه اروپا به چه کسی رای دهند.
وجود ۴۰ درصد رای دهنده مردد برای اینکه به چه کسی در این انتخابات پارلمانی رای دهند، چالش برانگیز و درخور تامل است.
بر اساس نتایج نظرسنجیهای نهایی، سوسیال دموکراتها تحت رهبری اولاف شولتز، وزیر دارایی فعلی، با حمایت ۲۵ درصدی در صدر هستند و محافظه کاران به رهبری آرمین لاشت با کسب احتمالی ۲۲ تا ۲۳ درصد آراء در رتبه بعدی قرار دارند. تاکنون سابقه نداشته است که محافظه کاران در آلمان تا این اندازه از نظر کسب محبوبیت مردمی در سطح پایینی باشند.
با توجه به اینکه فاصله بین حزب چپ میانه و راست میانه رو آلمان، حزب صدراعظم کنونی بسیار کم است؛ نمیتوان پیش بینی کرد کدام حزب در این انتخابات پارلمانی پیروز خواهد شد.
از آن جا که بسیاری از رای دهندگان از جمله خود آنگلا مرکل تصمیم گرفته اند از طریق پست رای دهند، انتشار اولین برآوردها و نظرسنجیها هنگام خروج از شعب اخذ رای در ساعت چهار بعد از ظهر به وقت گرینویچ، امکان مشاهده نتیجه را نشان نمیدهد؛ بنابراین نام صدراعظم آینده و ترکیب اکثریت احتمالی ممکن است عصر یکشنبه مشخص نشود.
از این مسائل که بگذریم، واقعیت امر آن است که نتیجه این انتخابات پارلمانی هر چه باشد برای تشکیل دولت آینده آلمان باید مذاکرات طولانی انجام شود. اگر روند مذاکرات و گفتگوها برای تشکیل دولت ائتلافی طولانی شد، نه تنها خود آلمان بلکه کل اتحادیه اروپا را با توجه به اینکه از نظر اقتصادی و مالی نیرو محرکه آن است، فلج خواهد کرد.
برخی پیش بینیها حاکی از آن است که مذاکرات و گفتگوها تا سه ماهه نخست یعنی در ماههای ژانویه، فوریه و مارس سال آینده ادامه خواهد داشت. البته آنگلا مرکل که در حال آماده شدن برای بازنشستگی از سیاست است، ممکن است مجبور شود تا پایان سال برای مدیریت امور روزمره مسئولیت خود را حفظ کند.
پس از دوری از رقابتهای انتخاباتی، صدراعظم کنونی با ۱۶ سال صدراعظمی که از این نظر با استاداش هلموت کوهل برابری میکند، در این روزهای آخر نیز از هیچ تلاشی برای بهبود اوضاع و شرایط در کشورش و اتحادیه اروپا دریغ نکرده است.
در آخرین ملاقات خود به عنوان صدراعظم، مرکل ۶۷ ساله، که بیش از ۳۰ سال از سن خود مشغول فعالیت سیاسی بوده است، روز شنبه در آخن از مردم خواست به خاطر آینده کشور به لاشت رای دهد.
پرسشی که در این مطرح میشود اینکه آیا محبوبیت بالای مرکل که از مردم خواسته است به لاشت، نماینده حزب خودش در انتخابات پارلمانی رای دهند تضمینی برای موفقیت وی در این رویداد سیاسی خواهد بود یا خیر؟ در پاسخ باید گفت: هیچ قطعیتی در این باره هنوز وجود ندارد.
حزب میانه رو سوسیال دموکرات آلمان که مدتها در نتایج نظر سنجیها در جایگاه سوم قرار داشت، از اواسط اوت بازگشتی نامحتمل انجام داد.
اشتباهات رقیبان این حزب، به همراه رویکرد و منش تقریبا بی عیب و نقص رهبرش، با گرایش میانه گرایی، امکان مغایرت با پیش بینیها را فراهم کرد و همین امر باعث شد تا همه پیش بینیها و گمانه زنیهایی که درباره آینده این حزب انجام گرفته بود نقش بر آب شود. این پیش بینیها و گمانه زنیها حاکی از آن بود حزب میانه رو سوسیال دموکرات آلمان که یکی از قدیمیترین احزاب در اروپاست رو به زوال است.
رهبر این حزب که در گذشته شهردار هامبورگ بوده است بدون هیچ مشکلی، یک کارزار و تلاش همه جانبه را رهبری کرد که احتمالا به وی امکان خواهد داد تا خود را به عنوان وارث واقعی آنگلا مرکل تحمیل کند.
دموکراتهای مسیحی که برای مدت طولانی در راس رای گیری قرار داشتند، برای اولین بار از سال ۱۹۴۹ از نظر کسب محبوبیت و آراء پایینتر از مرز نمادین ۳۰ درصد قرار گرفته اند.
علاوه بر جنبه فرسایشی قدرت، حزب محافظه کار اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان به رهبری آرمین لاشت از مبارزات نامناسب رهبری خود و از طرف دیگر به دلیل آن که میان مردم زیاد محبوب نیست، بسیار آسیب دیده است.
لاشت رهبر حزب محافظه کار اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان معروف است که همیشه میتواند از شر رقبای سرسخت خود را رها کند. اما این بار به نظر میرسد مسیر پیش روی این رهبر محافظه کار سخت باشد. او در رقابت درون حزبی به سختی توانست مقابل مارکوس شودر، رئیس ایالت بایرن که بسیار محبوبتر از او بود برنده شود.
با توجه به این اوضاع و شرایط، ترفند محافظه کاران در ترساندن مردم از تشکیل یک دولت ائتلافی چپگرا در کشور ممکن است کسانی را که هنوز تصمیم نگرفته اند در انتخابات به چه کسی رای دهند و یا به طور کلی برای شرکت در انتخابات مردد هستند، مجاب کند تا به نفع آنها رای دهند و آنها در این رویداد سیاسی پیروز شوند.
نتایج تازهترین نظرسنجیها و پژوهشهای اجتماعی نشان میدهد که سبزها باید به رتبه سوم با حدود ۱۷ درصد اکتفا کنند.
این نتیجه برای حزب سبزها در آلمان که تا کنون از مرز ۱۰ درصد فراتر نرفته اند، تاریخی و البته تلخ خواهد بود، زیرا آنها در همین ماه آوریل امسال در نتایج نظر سنجیها در صدر بودند. در آن زمان مردم خیلی خوب به حزب سبزها اقبال نشان داده بودند، زیرا مردم این کشور نگرانیهای زیادی درباره تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین دارند.