همانند بسیاری از افراد دیگر، شما نیز احتمالا سوالاتی در مورد کرونا ویروس ۲۰۱۹ دارید که یکی از این سوالات در مورد نحوه ی انتشار این ویروس است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان سمنان، نام بالینی کروناویروس جدید در حقیقت SARS-COV-2 است. این نام مخفف عبارت سندرم تنفسی حاد شدید کروناویروس ۲ و این ویروس با یک سری دیگر از ویروس ها هم خانواده است که مسئول ایجاد بیماری های نظیر SARS (سندرم تنفسی حاد شدید) و MERS (سندرم تنفسی خاورمیانه) هستند. از آنجایی که ویروس نوظهور جدیداست بنابراین برای سیستم ایمنی بدن ناآشنا بوده و برای آن هیچ واکسنی در دسترس نیست؛ بنابراین اگر فردی با ویروس تماس پیدا کند به بیماری کووید-۱۹ مبتلا خواهد شد.
با توجه به اینکه این ویروس یک ویروس تنفسی است بنابراین از طریق قطرات تنفسی منتقل می شود.
مطابق با یافته های مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها، تصور می شود تماس فرد به فرد راه اصلی انتقال ویروس کرونا باشد. فرض کنید در یک اتوبوس یا یک اتاق برگزاری جلسه در کنار یک فرد مبتلا به عفونت کرونا نشسته اید و فرد بیمار ناگهان عطسه یا سرفه می کند. اگر شخص مذکور دهان و بینی خود را نپوشانده باشد، قادر خواهد بود قطرات تنفسی را از طریق دهان یا بینی به سمت شما بفرستد.
در این حالت قطراتی که بر روی شما می نشینند احتمالا حاوی ویروس هستند. یا فرض کنید که با فردی آلوده به ویروس ملاقات می کنید که بینی و دهان خود را با دست لمس کرده است. در این حالت زمانی که با این فرد دست می دهید، ویروس ها از دست وی به دست شما منتقل می شود. در این وضعیت اگر بدون شستشو، با دست آلوده بینی یا دهان خود را لمس کنید ممکن است تصادفا یک نقطه برای ورود ویروس به درون بدنتان فراهم نمایید. یک مطالعه ی کوچک اخیر عنوان می کند که ممکن است ویروس در مدفوع نیز وجود داشته باشد و سنگ دستشویی یا حمام را نیز آلوده کند. اما برای اثبات این ادعا باید تحقیقات بیشتری انجام شوند.
بارداری و شیردهی
متخصصان پزشکی هنوز مشخص نکرده اند که آیا در زنان باردار امکان انتقال ویروس کرونا از طریق رحم، هنگام زایمان و شیردهی وجود دارد یا خیر. در حال حاضر پیشنهاد می شود مادرانی که ابتلای آنها به ویروس قطعی است و یا ناقل آن هستند، به صورت موقت از نوزاد خود جدا شوند. این جداسازی به کاهش خطر انتقال ویروس از مادر به نوزاد کمک می کند. زنان شیرده می توانند در مورد مزایا و معایب شیردهی با پزشک خود مشورت نماید.پیشنهاد می شود که این زنان باید اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهند:
• در هنگام شیردهی در صورت امکان از ماسک صورت استفاده کنند.
• پیش از نگهداری نوزاد یا شیردهی به او دست های خود را به طور مناسب بشویند.
• قبل از دست زدن به پستان یا برداشتن بطری حاوی شیر، دست های خود را به طور مناسب بشویند.
• بطری حاوی شیر را هر بار پس از استفاده بشویند.
• آنها همچنین باید از شخص دیگری که بیمار نیست کمک بخواهند تا نوزاد را با شیر دوشیده شده تغذیه کند.
آیا این امکان وجود دارد که فرد ناقل بیماری بدون علامت باشد؟
متخصصان باور دارند که فرد دچار عفونت با کروناویروس نوظهور حتی اگر بدون علامت و یا دارای علائم بسیار خفیف باشد (به نحوی که حتی متوجه آنها و بیمار بودن خود نشود) نیز قادر است ویروس را به دیگر افراد منتقل کند.
طبق اظهارات CDC آمریکا فردی که به ویروس آلوده شده و علایم بیماری را نیز از خود نشان می دهد شدیدا قابلیت انتقال بیماری را دارد. اما گاهی مواقع ممکن است فرد مبتلا، ویروس را حتی قبل از پیدایش علایم بیماری نیز انتقال دهد.
علایم بیماری ممکن است ۲ تا ۱۴ روز پس از تماس با ویروس ظاهر شود. یک مطالعه ی اخیر بر روی ۱۸۱ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ نشان داد که میانگین دوران نهفتگی بیماری ۵ روز می باشد و در ۹۷ درصد افراد علایم به صورت میانگین ۱۱.۵ روز پس از تماس با ویروس ظاهر می شوند.
آیا امکان آلوده شدن با ویروس از طریق تماس با سطوح آلوده وجود دارد؟
به تمام سطوحی که تحت تماس مکرر دست ها قرار دارند و میکروب ها قادرند در آنجا تجمع پیدا کنند، فکر کنید: قفسه های آشپزخانه، دکمه های آسانسور، دستگیره ی یخچال و نرده های راه پله. موارد بسیار زیاد دیگری را نیز می توان به این فهرست اضافه کرد.
متخصصان به طور قطع نمی دانند که کروناویروس نوظهور تا چه مدت بر روی سطوح دوام می آورد. اما چنانچه رفتار این ویروس مشابه دیگر ویروس ها باشد، مدت زمان دوام آن می تواند از چند ساعت تا چند روز متغیر باشد. نوع سطح، دمای اتاق و رطوبت محیط ممکن است بر مدت زمان بقای ویروس در سطوح مختلف موثر باشد اما از آنجایی که هنوز نمی توان با قطعیت ابراز نظر کرد بنابراین سطوحی را که فکر می کنید آلوده هستند کاملا با یک ماده ی ضدعفونی کننده تمیز کنید. استفاده از یک محلول شستشوی رقیق یا ضد عفونی کننده ی مورد تایید احتمالا موثرترین روش برای پاکسازی سطوح می باشد. اگر در خانه کسی بیمار است سطوحی که قبلا به آنها اشاره شد را مرتبا تمیز کنید. به یاد داشته باشید که پس از ضدعفونی سطوح، دست های خود را به صورت کامل بشویید.