این روزها با کاهش خام فروشی زیتون سودآوری آن برای باغداران افزایش پیدا کرده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیمای مرکز زنجان؛ چوب دستیهای بلند سفر ههای پلاستیکی و سبدهای رنگانگ، ابراز کار مشهدی حسن در شهرستان طارم است که هرروز با خود حمل میکند.
مشهدی حسن به باغات زیتون اشاره میکند و میگوید:هرسال روزی مان را از این جا میبریم؛ کار با یک بسم ا... شروع میشود، بارش دانههای زیتونی بر روی سفره ها، برق نور را در چشمان مشهدی حسن نمایان میکند گویا امسال هم محصولش پربارتر است.
زیتون طارم صنعتی اشتغالزا
اکبری؛ کارشناس جهادکشاورزی شهرستان طارم میگوید: ۸هزار و ۷۰۰ باغدار طارمی در ۱۶هزار هکتار از باغات بازده زیتون مشغول برداشت محصول هستند.
شهرستان طارم استان زنجان باتوجه به سطح زیر کشت ۲۱ هزار هکتاری و میزان برداشت ۴۵ هزار تنی مقام نخست تولید زیتون را در کشور به نام خود ثبت کرده است.
مشهدی حسن هم میگوید:خداروشکر امسال باردهی زیتون خیلی خوب است.
کاهش خام فروشی زیتون
کربلایی صفر هم یکی دیگر از زیتون کاران طارمی میگوید:در سالهای گذشته زیتون به صورت خام به فروش میرسید و سودی برای باغدار نداشت.
کارشناس جهاد کشاورزی شهرستان طارم میگوید: باتوجه به وجود بیش از ۷۰۰ واحد فرآوری خانگی و ۴۰ واحد صنعتی بیش از ۸۰ درصد محصول زیتون در داخل شهرستان فرآوری و به بازار عرضه میشود که در این صورت سود ارزش افزوده زیتون به سبد کشاورز اضافه میشود.
اکبری میگوید:طارم بزرگترین بازار عرضه محصول زیتون در کشور محسوب میشود چرا که زیتون کشت شده در استانهای دیگر نیز در این شهرستان خرید و فروش میشود و طارم نیازمند یک بازار ساماندهی شده محصول زیتون است.
محمد هم که به تازگی شرکت بسته بندی زیتون را در کنار باغات سبزش راه اندازی کرده؛ میگوید:قریب به هزارتن زیتون در سال فرآوری میکنیم به صورت بسته بندی به فروش میرسانیم.
ملیحه خانم هم که سرپرست خانواده است در حیاط کوچک خود واحد فرآوری برای خود راه اندازی کرده میگوید:من خودم در خانه خودم مراحل روغن کشی را انجام میدهم، ولی برای فروش در بازار این روغنها برای مرحله آزمایش راهی کاخانه فرآوری میکنم.
اکبری کارشناس جهادکشاورزی شهرستان طارم میگوید:حدود یک میلیون نفر روز در بخشهای مختلف زیتون شهرستان مشغول به فعالیت هستند.
کیفیت بالای زیتون طارم خریداران را از سراسر کشور به طارم کشانده و بازار دادوستد این روزها حسابی داغ است.
آقا صالح که از استان کردستان به این بازار آمده است میگوید:من همه ساله از شهرستان طارم خرید میکنم و مشتریهای خوبی هم دارم به ویژه برای استفاده از زیتون پرورده در شهرمان که طرفدارهای خاص خودش را دارد.
کارگران صنایع تبدیلی هم ۵۰ کیلومتر دورتر از باغات زیتون هم حسابی مشغولند.
خانمی که که در آنجا مشغول کاراست میگوید:برای بسته بندی زیتون محصول را پاکسازی میکنیم کنسروی را هم جابجا میکنیم و میبندیم و به کارخانه کنسرو ارسال میکنیم.
فعالیت ۱۹ واحد روغن کشی زیتون در شهرستان طارم
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به فعالیت ۱۹ واحد روغن کشی زیتون در شهرستان طارم گفت: از نظر سطح، میزان تولید و فرآوری زیتون، شهرستان طارم رتبه نخست را در سطح کشور داراست.
نخستین کارخانه تولید فرآوردههای جانبی از تفاله کارخانجات روغنکشی زیتون کشور در شهرستان طارم که دوسال قبل احداث شده توانسته نخستین بار در کشور اقدام به فرآوری و مدیریت علمی پسماندهای کارخانجات روغنکشی زیتون شده و بهره وری در حوزه صنایع تبدیلی زیتون نمودی واقعی بکند.
دادلویی اجرای این طرح را نقطه عطفی در حوزه صنایع تبدیلی زیتون در کشور دانست و افزود: این کارخانه هماکنون با ظرفیت ۱۴ هزار تن در سال و با جذب ماده خام ۲۰ هزار تن در شهرستان طارم در حال فعالیت است.
وی میزان سرمایه گذاری ثابت این طرح را ۱۹ میلیارد و ۸۱۰ میلیون ریال اعلام و خاطرنشان کرد: در این کارخانه تفاله و ضایعات زیتون فرآوری شده و مواد قابل مصرف همچون خوارک دام، روغن، صابون تولید خواهد شد.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان زنجان از تولید انرژیهای تجدید پذیر و سوخت سبز در این کارخانه خبر داد و افزود: این کارخانه اثرات زیست محیطی فرآوانی به دنبال دارد به طوری که با جمع آوری سالانه حدود ۱۷ هزار تن تفاله زیتون از سطح شهرستان و منطقه مانع از آلودگی رودخانه قزل اوزن شده و مدیریت پسماندها در سه استان همجوار گیلان، قزوین و زنجان در شعاع ۵۰ کیلومتر شکل میگیرد.
دادلویی خاطر نشان کرد: مزایای این طرح قابل قیاس با سایر واحدهای روغن کشی نیست و کاملا متفاوت از نظر نحوه روغن کشی، مواد اولیه و محصول نهایی بوده و نخستین بار در ایران اجرا میشود.
به نام طارم به کام دلالان
وقتی به بازار روغن زیتون میروی میبینی که همه به نام روغن زیتون طارم در بازار به فروش میرسد؛ تاچشم کار میکند روغن زیتون در شیشههای رنگارنگ بسته بندی شده، ولی عدهای سودجو روغن زیتونهای قلابی را به نام طارم میزنند و در بازار به فروش میرسانند که باید جلوی این سوء استفادهها گرفته شود که البته انگار باز هم جای خالی نظارتها بیشتر در بازار بیشتر حس میشود.
زیتون؛ صنعتی اشتغالزا
با آغاز فصل برداشت زیتون شغلهای وابسته به این محصول هم کسب وکارشان رونق میگیرد.
آقای محمدی که نمک مود نیاز زیتون کنسروی شهرستانها را تامین میکند میگوید:ما سالهاست به کارخانههای فرآوری زیتون نمک میآوریم.
علی آقا هم پلاستیک موردنیاز جمع آوری زیتون را روزها به به مورد نیاز عرضه میکند.
عباسی رئیس شورای ملی زیتون کشور از افزایش صادرات این محصول به کشورهای افغانستان و پاکستان عراق و روسیه خبر میدهد.
نزدیک به ۵ هزار تن پارسال ما صادرات به کشورهای همسایه داشتیم و مقداری رتبه بندی باشد.
۷۰ درصد محصول تولیدی شهرستان طارم به صورت کنسروی و مابقی برای روغن زیتون برداشت میشود.
عماری کارشناس جهادکشاورزی استان زنجان میگوید:زیتون کنسروی ما در کارخانه سنتی فرآوری میشود که اگر واحدهای فرآوری در شهرستان بسته بندی شود خام فروشی محصولات زیتون آن پایین میآید.
با کشاورزان که هم صحبت شدم میگفتند: بیش از ۴۵ هزارتن محصول سبز زیتون نیاز به ایجاد واحدهای بسته بندی در این شهرستان را دو چندان میکند.
به گفته کارشناسان جهاد کشاورزی استان هم اکنون ۱۰ واحد روغن کشی زیتون با بیش از ۶۰۰ واحد خانگی فرآوری زیتون در شهرستان طارم وجود دارد که نزدیک به ۲۵ متقاضی جدید و ایجاد واحدهای فرآوریهای کارگاهی زیتون هم در دست اقدام است.
گفتنی است تا یک ماه دیگر همه بهره برداران زیتون روغنی را برداشت خواهند کرد.
بنا بر پیش بینی کارشناسان جهاد کشاورزی امسال پیش بینی میشود ۹۰۰میلیارد تومان درآمد عاید زیتون کاران طارمی شود.
زیتون طارم در واحدهای صنعتی بسته بندی نیز میشود که لازم و ضروری است در آینده با حمایت مسئولان امر با افزایش استقرار واحدهای بسته بندی این محصول به صورت بسته بندی و با برند طارم در سطح کشور عرضه شود تا همانند سالهای گذشته به نام و بهکام دلالان و سایر شهرها به فروش نرسد.
گفتنی است که ۷۰درصد زیتون طارم به صورت سبز و کنسروی و ۳۰ درصد محصول برای استحصال روغن برداشت میشود که برداشت زیتون روغنی از آبانماه آغاز خواهد شد.
درست است که میگویند دست بالای دست بسیار است، اما اگر با حمایت مسئولان و کمک کشاورزان بتوانیم محصول کشاورزی خود را به نام خود در بازار عرضه کنیم اینجا هم کشاورز سود میکند هم فروشنده و نه سیخی میسوزد نه کبابی...
نویسنده : اکرم شجاعی خبرنگار خبرگزاری صداوسیما –زنجان