چرخ ۱۰۰ واحد تولیدی راکد در قزوین به حرکت افتاد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین با اشاره به ضرورت برنامه ریزی برای بازگشت صنایع غیرفعال به چرخه تولید، میگوید: چرخ ۱۰۰ واحد تولیدی راکد و تعطیل این استان طی پارسال و امسال به حرکت افتاده است.
بگفته عزیزالله افضلی احیای ۵۰ واحد تولیدی دیگردر سالجاری دردستور کار قرار گرفته است. او معتقد است مشکل بسیاری از واحدهای تولید از این دست، قدیمی و فرسودگی دستگاها و تجهیزات است.
بدون شک تولید مهمترین مولفه برای رشد اقتصادی و اشتغالزایی در جوامع به شمار میرود و بر همین اساس نیز مقام معظم رهبری نام گذاری سالها طی یک دهه اخیر را حول محور تولید قرار داده اند و امسال را نیز "تولید، پشتیبانیها و مانع زدایی ها" نام گذاری کرده اند.
از طرف دیگر اشتغال پایدار یکی از مهمترین دغدغههای هر کشوری است که به علت تاثیر بر تمامی جنبهها بایستی مورد توجه قرار بگیرد که یکی از راهها تحقق این مهم حمایت از تولید و صنعت است.
در شرایطی که امروزه ویروس کووید۱۹ که نه یک ویروس تنفسی بلکه یک بلای جهانی است، اقتصاد ایران را نفس بریده و بیمارتر از قبل کرده و تحریمهای ظالمانه گلویش را میفشارد، این تولید و معیشت جامعه است که نگران علائم حیاتی اقتصاد است.
تولید به عنوان نیروی محرک اشتغال زایی و اقتصاد مردمی و مشارکتی میتواند یکی از راههای امن خروج کشور از این بحران باشد. تجربیات گسترده در اقصا نقاط جهان در چند دهه اخیر نشان میدهد که تولید میتواند در ایجاد اشتغال پایدار، محرومیت زدایی، امنیت اجتماعی و ایجاد بازارهای محلی و کاهش آثار منفی رکود تورمی، نقشی موثر و پایدارایفا کند.
تولید یکی از مهمترین مولفههای رشد اقتصادی درون زاست که ارزش افزوده میآفریند و محورصادرات و توسعه خدمات را به چرخش درمی آورد. رونق تولید، چرخه صنعت و تکنولوژی را تکمیل میکند و کسب وکار و خدمات به دنبال تولید کالا گسترده شده و رشد و شکوفایی و اشتغال زایی نتیجه غیر قابل انکار تولید است.
نوبت تحقق وعدهها
با روی کار آمدن دولت سیزدهم واستقرار وزرا، نوبت پیادهسازی وعدهها وبرنامهها فرا رسیده است. همانطور که همه اعتقاد دارند گره اصلی کلاف سردرگم اقتصاد کشور، تولید است لذا تولید باید اولویت اصلی تمام وزارتخانههای اقتصادی دولت باشد و حتی در وزارتخانههای فرهنگی و آموزشی در صدر برنامهها قرار گیرد. این مهم، مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نیز بوده و هست. دهه پنجم انقلاب، باید دهه تولید و رشد اقتصادی شتابان باشد.
بدون شک پشتیبانی از صنایع و مانع زدایی در این بخش ضمن رویشهای جدید در حوزه تولید و صنعت و توسعه سرمایه گذاری ها، موجب رفع مشکلات واحدهای راکد شده و آنها را به چرخه تولید بازمی گرداند.
در قزوین نیز که جزو استانهای صنعتی کشور به شمار میرود، بسیاری از صاحبان صنایع، سرمایه گذاران و کارآفرینان و همچنین نیروهای در جستجوی شغل به برنامههای دولت در حوزه تولید چشم امید دوخته اند و امیدوارند تا چرخهای صنعت در این استان با سرعت بیشتری بچرخد.
۲۵ درصد واحدهای تولیدی نیمه فعال و غیرفعال
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین میگوید: پایش و رصد واحدهای تولیدی استان قزوین آغاز شده و مشکلات آنها در بخشهای مختلف از قبیل کمبود نقدینگی، تامین مواد اولیه، مشکلات حقوقی و قضایی، سوء مدیریت و بازار فروش احصا و شناسایی شده است.
عزیزالله افضلی با بیان اینکه برنامه ریزیهای لازم را برای حمایت و احیای آنها با استفاده از تمامی ظرفیتها انجام خواهیم داد میافزاید::واحدهای صنعتی مشکل دار استان به دو دسته مستقر در شهرکهای صنعتی استان و خارج از آنها تقسیم میشوند که در شهرکهای استان، چون زیرساختها نسبت به بیرون مهیاتر بوده، تعداد واحدهای راکد و نیمه فعال بسیار کم و انگشت شماراست.
افضلی اضافه میکند: به عنوان مثال در شهرک صنعتی کاسپین میتوان گفت واحد غیرفعال به آن شکل نداریم یا انگشت شمار است و در کل استان به طور میانگین ۲۵ درصد واحدهای تولیدی استان نیمه فعال و غیرفعال هستند.
تفکیک مشکلات واحدهای تولیدی
افضلی با اشاره به شاخص بندی صورت گرفته از واحدهای مشکل دار استان، میگوید: طبق این شاخص بندی، تعدادی از واحدها بیشتر مشکل حقوقی و قضایی دارند که آنها را به حوزه اقتصاد مقاومتی ارجاع میدهیم و مواردی که قابلیت رفع باشند سریعا مورد تصویب و اجرا قرار میگیرند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین میافزاید: بخش دیگری از واحدهای تولیدی استان مشکل منابع مالی دارند و مثلا با بانکها به مشکل برخورده اند که بخشی از این مشکلات را در استان با سرپرستی بانکها طبق حدود اختیارات آنها در کمیتههای کارشناسی و ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان بررسی کرده و برای استمهال، تقسیط و تنفس تسهیلات با دید مثبت اقدام میکنیم.
افضلی اضافه میکند: بخش دیگری از مشکلات واحدهای تولیدی استان به ناتوانی در تامین مواد اولیه به قیمت مناسب بر میگردد.
چالش تامین مواد اولیه
او اضافه کرد:برخی از واحدهای تولیدی استان به دنبال افزایش ظرفیت هستند و شرایط جهش تولید برای آنها مهیا شده است، ولی شرکت مادر آنها به علت محدودیتهای تامین مواد اولیه نمیتواند مقدار مورد نیاز آنها را تامین کند و در نتیجه با مشکل در تولید با تمام ظرفیت مواجه میشوند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین میگوید: ما این مشکل را از طریق وزارتخانه پیگیری کرده و به نتیجه رسیده ایم، ولی پیشنهاد ما در استان این است که انجمنها و تشکلهای بخش خصوصی را در این زمینه بیشتر فعال کنیم.
افضلی میافزاید: بخشی از مواد اولیه در بورس عرضه میشود و برخی از واحدهای تولیدی استان بنا به دلایلی امکان رقابت در بورس را ندارند و باید از واسطههای دست دوم و سوم مواد مورد نیاز خود را تهیه کنند که قیمت تمام شده محصول را افزایش میدهد و قدرت رقابت پذیری را از واحدهای تولیدی میگیرد.
بگفته افضلی در این راستا یکی از موضوعاتی که امسال دنبال میکنیم راه اندازی شرکت تعاونی و خوشههای صنعتی است تا آنها برای خرید مواد اولیه مورد نیاز شرکتها اقدام کنند و از بورس مواد اولیه را خریداری کرده و بین اعضا تقسیم کنند.
استاندار قزوین: حمایت از تولید موجب دستیابی به توسعه صنعتی و اقتصادی پایدار میشود.
استاندار قزوین هم میگوید: تمامی مدیران و مسوولان باید حامی تولید ملی و بومی باشند که در این صورت به توسعه صنعتی و اقتصادی پایدار دست خواهیم یافت.
هدایت الله جمالی پورمی افزاید:در سالهای اخیر بر اثر تحریمهای ظالمانه دشمنان، بخشی از ظرفیتهای تولیدی در استان و کشور به حالت تعطیلی و رکود درآمد، اما با تدابیر، برنامهها و همکاری مدیران و مردم جلوی اجرایی شدن نقشههای شوم دشمنان گرفته شد.
جمالی پور اضافه میکند: رکود تولید به معنای نابودی اشتغال و ایجاد نشدن ثروتهای جدید است و موجب شکل گیری بحرانهای بعدی در سطح جامعه میشود و باید تمامی ظرفیتها را برای فعال سازی توان تولید به کار گرفت.
او میگوید: واحدهای تولیدی نقش موثری در ارتقای شاخصههای امنیت اجتماعی ایفا میکنند بنابراین بی توجهی مدیران به مساله تولید و فعالسازی ظرفیتهای راکد تولیدی به هیچ عنوان پذیرفته نیست و با آنها برخورد خواهد شد.
استاندار میگوید: مقام معظم رهبری، شعار امسال را تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها نامگذاری کردند تا دست مدیران و مسوولان دستگاهها در حل و فصل مشکلات کارآفرینان و صنعتگران و واحدهای تولیدی باز باشد و باید از این فرصت به نفع تولید بهره برد.
شوق خدمت علی رغم سختیها
تهرانچی مشاور مدیرعامل یکی از شرکتهای تولیدی مستقر در شهرک صنعتی کاسپین قزوین میگوید: خوشبختانه تحریمها، باعث نشده که ما در جا بزنیم و بخوبی چرخ واحد تولیدی میچرخد.
وی میگوید:باید شوق خدمت داشت تادر شرایط سخت قدم در راه تولید گذاشت. بگفته تهرانجی این واحد تولیدی که در زمینه نوعی از قوطیهای مواد شوینده فعالیت میکند تا دوسال قبل قوطیها از خارج وارد میشداما در حال حاضر انها را در داخل تولید میکنیم و از خروج سالانه ۸ میلیون دلار ارز هم جلوگیری شده است.
تهرانچی میگوید: با ده نفر نیروی کار فعالیت مان را آغاز کردیم که خوشبختانه در حال حاضر ۵۰ نفر در این واحد تولید مشغول بکارهستند.
فاتحی مدیرعامل یکی از ۳۴ واحد تولیدی دانش بنیان در شهرک صنعتی کاسپین هم میگوید: حدود ده سال است که در زمینه تولید دستگاههای بسته بندی غذایی مشغول فعالیت هستیم و اولویت ما صادرات است.
او میافزاید: در کشورهای هند، افغانستان، ارمنستان، قرقیزستان و عراق دفتر راه اندازی کرده ایم و حتی توانسته ایم دستگاههای تولید مان را، به برخی کشورهای اروپایی هم صادر کنیم.
مرادی یکی دیگر از تولید کنندگان در استان قزوین است که میگوید: ما درگذشته درتامین مواد اولیه با مشکل مواجه بودیم و ازچین وتایوان وارد میکردیم که با تحریم، مشکلات مان دو چندان شد تا اینکه خود مان توانستیم مواد اولیه مورد نیازمان را در داخل تامین کنیم، بطوریکه در حال حاضر صادر کننده مواد اولیه به کشور چین هستیم.
رشد چشمگیرطرح توسعه واحدهای تولیدی
طرح توسعه در شهرک صنعتی کاسپین قزوین هم رشد چشمگیری دارد بطوریکه حمید رضا خانپور مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان میگوید: درحال حاضر ۷۳ مورد نصب سوله و ۱۸ مورد نصب ماشین آلات فقط درشهرک صنعتی کاسپین درحال اجراست.
بگفته خانپور در حال حاضر ۱۲ سرمایه گذار خارجی علی رغم تحریمها به ارزش دو هزارو ۷۰۰ میلیارد تومان فقط در شهرک صنعتی کاسپین سرمایه گذاری کرده اند.
میزان اشتغال زایی در شهرک صنعتی کاسپین قزوین هم ۱۳ هزار نفر است که خانپور میگوید: با سرعتی که در طرح توسعه واحدهای تولیدی این شهرک دردست اجراست تا سال ۱۴۰۱ هفت هزار شغل جدید در همین شهرک ایجاد خواهد شد که مجموع اشتغال ان ۲۰ هزار نفر افزایش مییابد.
علیزاده مدیرعامل سایت یکی از شرکتها که مشغول ساخت واحد تولیدی در شهرک صنعتی کاسپین است میگوید: برنامه شرکت این است که با استقرار چینی آلات (های تک واَبرآنتی باکتریال) فعال باشیم که با استقرار آن صدها شغل ایجاد میکنیم.
سرمایه گذاران نااهل، مشکل جدی واحدها
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین میگوید: یکی از مشکلات واحدهای تولید استان واگذاری برخی واحدها به کسانی است که صلاحیت واگذاری را نداشته اند.
عزیرالله افضلی میافراید:: یکی از کارهایی که هفت و هشت ماهه شروع کرده ایم و الان با جدیت پیگیری میکنیم برخورد با مدیران واحدهایی است که برخی از آنها اهلیت صنعتی نداشته اند.
افضلی اضافه میکند: این افراد با این هدف، زمین صنعتی را خریده و بلوکه کرده اند که افزایش قیمت پیدا کند و کار دلالی کرده و به فروش برسانند.
وی میافزاید: ما با کمک شرکت شهرکهای صنعتی این افراد را شناسایی، احصا کرده و تذکر داده ایم و اگر به فعالیت برنگردند درخواست خلع ید کرده و زمین صنعتی آنها را به افراد دارای اهلیت واگذار میکنیم.
وضعیت قزوین بهتر از سایر استانها به لحاظ واحدهای تعطیل و راکد
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین معتقد است: خوشبختانه با همکاری و همراهی دستگاههای اجرایی استان، نسبت به استانهای دیگر وضعیت بهتری در بخش واحدهای راکد و غیرفعال داریم و چشم انداز ما امسال این است که تعداد واحدهای راکد و غیرفعال را به حداقل برسانیم.
افضلی میافزاید: ما با جدیت مشکلات واحدهای تولیدی استان را پیگیری و رصد میکنیم و برای آنها برنامه احیا مینویسم و آنها را طبق برنامه فازبندی رصد و پایش میکنیم.
گره گشایی از مشکلات واحدها با رمز صادرات
مهمترین اولویت سازمان صمت در سال (تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها) حمایت از بخش معدن، توسعه صادرات و گره گشایی از مشکلات واحدهای صنعتی نیمه فعال و راکد است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین میگوید: بخش زیادی از ظرفیتهای صنعتی به علت بهرهوری نامناسب، فرسودگی کارخانهها، به روز نبودن تولیدات، کمبود منابع مالی و سومدیریت از چرخه تولید خارج شده که باید برای راهاندازی دوباره آنها برنامهریزی شود.
۲۰۰ واحد راکد و غیرفعال در شهرکهای صنعتی
شهرکهای صنعتی استان قزوین به علت فراهم بودن زیرساختها و امکانات اولیه فعالیت با استقبال بالای سرمایه گذاران مواجه هستند، ولی با وجود این شرایط، حدود ۲۰۰ واحد تولیدی استان در این شهرکها راکد و غیرفعال است.
حمیدرضا خانپور میافزاید: در این شهرکها و نواحی صنعتی استان هزار و ۸۵۰ قرارداد با سرمایه گذاران صنایع مختلف منعقد شده است و ۸۵۰ واحد هم اکنون فعال هستند و ۲۰۰ واحدی که پروانه بهره برداری و پایان کار ساختمانی گرفته اند راکد و غیرفعال هستند.
خانپوراضافه میکند: بقیه هم طرحهای صنعتی اند که در طول چندسال اخیر قرارداد منعقد کرده اند و بین ۱۲ تا ۳۶ ماه دیگر به بهره برداری میرسند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان میگوید: در استان قزوین ۱۵ شهرک و ناحیه صنعتی دولتی و جود دارد و توسعه شهرکهای صنعتی غیردولتی را هم جزو برنامه کاری خود قرار داده ایم.
حل مشکلات واحدها با جذب سرمایه گذاران جدید
خانپور میگوید: برای جذب سرمایه گذاران جدید کمیتهای را درداخل شرکت شهرکها راه اندازی کرده ایم تا برای بررسی اهلیت سرمایه گذاران و ارزیابی قراردادهای جدید منقعد شده، اقدام شود.
هرواحد تولیدی دارای مشکل خاص خودش
رئیس اتحادیه صادر کنندگان و نایب رئیس اول اتاق بازرگانی قزوین نیز میگوید:هرکدام از واحدهای تولیدی استان مشکلات خاص خود را دارند، مثلا ماشین آلات برخی واحدهای تولیدی استان باید به روز شود که به خاطر تحریمها اتفاق نمیافتد و برخی سرمایه درگردش ندارند و به علت افت ارزش پول ملی، میزان تخصیص تسهیلات بانکها در این زمینه جوابگو نیست.
مهدی عبدیان میافزاید: خوشبختانه تاکید رییس جمهوری در این زمینه عزم جدی دولت سیزدهم را برای حمایت از صنعتگران و فعالسازی تمامی ظرفیتهای تولیدی و صنعتی راکد نشان داد و امیدواریم به زودی شاهد محقق شدن این هدف و اشتغالزایی و رونق اقتصادی در استان و کشور باشیم.
سنگ بزرگ بانکها پیش روی تولید
عبدیان معتقد است: قوانینی که برای فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان وجود دارد حمایتکننده از واحدهای تولیدی نیست و برای موفقیت و ماندگاری صنایع و واحدهای تولیدی باید این قوانین اصلاح شود تا تولیدکننده بدون دغدغه بتواند کار تولید را انجام دهد.
نبود منابع مالی، تسهیلات ارزان قیمت و کارشکنی بانکها از مشکلات مطرح شده تولیدکنندگان است که از بانکها گلایه دارند.
بازسازی ونوسازی ماشین آلات وخط تولید ومالیات بر ارزش افزوده هم ازدیگرنیازهای اصلی تولیدکنندگان است که کمک و حمایت جدی دولت را میطلبد.
استاندارقزوین هم معتقد است: مشکل برخی واحدهای تولیدی استان امور بانکی است که گاهی از پیچیدگی زیادی برخوردار میشود.
هدایت الله جمالی پورمی افزاید: متاسفانه برخی از تصمیمات ما زمانبر است و نیازمند اقناعسازی مدیران و برگزاری جلسات متعدد و متنوع با دستگاههای مختلف و بانک مرکزی است تا بتوان مشکلات ارزی و بانکی یک واحد تولیدی را حل کرد.
او تاکید دارد، تصمیمگیری در مورد مشکلاتی که در اختیار استان است از جمله برق، آب و گاز واحدهای تولیدی در سریعترین زمان اجرایی خواهد شد، ولی تصمیمگیری در مورد مسایل خارج از عهده استان نیازمند زمان بیشتر و فرایند طولانیتری است.
استاندارعنوان میکند: تصمیماتی که برای حل مشکلات صنایع استان اتخاذ شده به نتیجه رسیده، ولی برخی مشکلات صنعت استان نیازمند پیگیری از خارج استان است.
چالشهای کمی وکیفی فرسودگی ماشین آلات صنعتی
فرسودگی ماشین آلات خط تولید واحدهای صنعتی و بنگاههای اقتصادی که مورد تایید خانه صنعت قرار گرفته است، چالش اساسی در مسیر رونق کسب و کار، ایجاد اشتغال پایدار و تولید کالای باکیفیت برای رقابت با بازارهای جهانی است که رفع این معضل در استان، عزم جدی دولت سیزدهم را میطلبد.
علاوه بر مشکلات فرسودگی ماشین آلات خط تولید که ظرفیت و کیفیت محصولات تولیدی را کاهش میدهد و براساس اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، برخی واحدهای تولیدی در زمان حاضر با مشکل بازار فروش و ناتوانی در رقابت با کالاهای تولیدی مشابه دیگر کشورهای جهان مواجه هستند
به گفته کارشناسان حوزه صنعت و معدن، اگر وضعیت فرسودگی ماشین آلات ادامه یابد و اقدامی برای نوسازی آن انجام نشود صنعت نابود خواهد شد.
فعالان اقتصادی میگویند: با توجه به فرسودگی ماشین آلات خط تولید کارخانه ها، محصولات تولیدی توان رقابت با بازارهای خارجی را ندارد ودر این شرایط نباید انتظار پیشرفت تولید را داشت.
از سوی دیگر بانکهای عامل به دلایل مختلف از جمله کمبود اعتبارات، رغبتی برای اعطای تسهیلات سرمایه ثابت باهدف اجرای طرحهای توسعهای و نوسازی ماشین آلات خط تولید ندارند
خودتحریمیها امان صنعتگران را بریده است
صنعتگران معتقدند همکاری نکردن بانکهای عامل و سازمانهای مالیاتی و تامین اجتماعی باعث شده است که فعالان اقتصادی به روزمرگی دچار شوند و چرخ صنعت باوجود منابع سرشار بخوبی نچرخد.
استان قزوین به عنوان یکی از قطبهای صنعتی کشور، حدود چهار هزار واحد تولیدی و نزدیک به ۲۰ شهرک صنعتی دولتی و خصوصی دارد که فعالیت آنها بخش بزرگی از نیازهای کشور را در ابعاد مختلف تولید، تامین میکنند.
دستیابی به توسعه پایدار نیازمند حمایت از تولید ملی است و راه رسیدن به توسعه اقتصادی از مسیر تقویت تولید داخل و حمایت از تولیدکنندگان میگذرد، از این رو با تحقق چنین فرایندی ضمن به حرکت در آمدن چرخ تولید، اشتغال و رونق اقتصادی محقق میگردد.
بنابراین، در شرایط حساس کنونی کشور باید تولید بیش از پیش ملاک تصمیمی گیریها و اقدامات اجرایی قرار گیرد و در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری در پشتیبانی از تولید، همه کسانی که کارگاه و کارخانههای واگذار شده را تملک کردهاند یا چرخه تولید را با موانع مختلف مواجه ساخته اند موظفند تلاش و برنامه ریزی کنند و این واحدها را به چرخه تولید برگردانند تا چراغ تولید در این واحدها روشن و پرفروغتر از گذشته شود.
نگارنده: علی صفری الموتی