نوجوان ۱۵ ساله و جوان ۲۰ ساله هفشجانی در استخر کشاورزی غرق شدند.
محمد حیدری افزود: افراد غرق شده قبل از رسیدن اورژانس با کمک مردم از آب بیرون آورده شده بودند و امدادگران اورژانس پس از اقدامات درمانی مناسب مصدومها را به بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد منتقل کردند.
خبری سوخته که هرهفته آتشش داغ است
در فصول گرم سال هر هفته یک یا دو خبر با همین تیتر در استان منتشر میشود.
یکی از تأسف بارترین خبرهای چند روز اخیر دو حادثه غرق شدگی در یک روز بود، سه برادر در رودخانه ارمند و دو دوست در کارون ۴.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فورریتهای پزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: در پی اعلام گزارشهایی مبنی بر غرق شدن سه برادر در رودخانه ارمند و دو جوان در رودخانه کارون چهار، بلافاصله کارشناسان فوریتهای پزشکی به محل حادثه اعزام شدند، اما تلاشهای تکنسینهای اورژانس بیثمر بود.
دکتر محمد حیدری میگوید: برای امدادرسانی به حادثهدیدگان در کمترین زمان ممکن چهار دستگاه آمبولانس در محل حادثه اعزام شد.
وی افزود: پس از اینکه افراد غرق شده به بیرون از رودخانه منتقل شدند، فاقد علائم حیاتی بودند و باتوجه به اینکه زمان زیادی از غرق شدن آنها میگذشت، متأسفانه تلاشهای تکنسینهای اورژانس برای احیای این افراد ثمری نداشت.
آمار را که از آقای حیدری پرسیدم گفت: امسال تاکنون ۳۱ نفر در رودخانههای استان غرق شده و جان خود را از دست داده اند که نسبت به سال قبل ۵۲ درصد بیشتر شده است.
وی میگوید: از این تعداد ۱۲ نفر در رودخانه جان باختند، شش نفر در مسیر و در آمبولانس اورژانس و بقیه پس از رساندن به مراکز درمانی جان خود را از دست دادند.
براساس این آمار، چهارمحال و بختیاری ردیف ۲۰ جدول مرگ و میر بر اثر غرق شدگی کشور را به خود اختصاص داد که این رقم قابل توجه و رسیدگی به آن ضروری است.
سالانه بیشتر از سی نفر در چهارمحال وبختیاری براثر غرق شدگی جان خود را از دست میدهند.
گرمای تابستان و گردش در کنار رودخانه زاینده رود، خنکای آب، موج آرام و ساحل شنی، همه و همه دست به دست هم میدهد تا لحظهای وسوسه انگیز برای جوانان را رقم بزند.
همه میگویند اولش در ساحل رودخانه کمی آب تنی میکنیم، بعد سرعت کم و ارتفاع پایین آب ما را به دل رودخانه میکشاند.
من شنا بلدم، من که غرق نمیشوم، این جملهای است که بیشتر قربانیان قبل از ورود به رودخانه میگویند.
سری به خانوادهای زدم که سه جوان خود را در رودخانه ارمند در شهرستان لردگان از دست داده اند.
پدر پیر و داغدیده میگوید: کارهر روزشان بود، شنا بلد بودند و همیشه سرتاسر رودخانه را در منطقه خودمان طی میکردند، نمیدانم چطورغرق شدند.
مادر داغدار هم با چشم گریان گفت: با خون دل سه پسر بزرگ کردم، اما گرداب رودخانه هر سه را بلعید.
عموی این سه برادر محمودی گفت: هرکدام برای نجات جان دیگری خود را به رودخانه انداختند، اما هیچ کدام بالا نیامدند.
شنا بین مرگ و زندگی
بگفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان، نجات فرد غرق شده یک اقدام بسیار فوری محسوب میشود، زیرا احتمال زندگی در نخستین دقیقه نجات ۹۵ درصد است که پس از شش دقیقه به ۲۵ درصد کاهش مییابد و با رسیدن به هشت دقیقه، فقط سه درصد خواهد بود.
دکتر رحمانی میگوید: فرو رفتن در آب و بدنبال آن، بلع و استنشاق آب، سنکوپ که ممکن است به علت تماس ناگهانی با آب سرد، ضربه مغزی در زمان ورود به آب، شوک آلرژیک، وحشت (حتی در آب کمعمق)، از دستدادن هوشیاری، ایستقلبی یا تنفسی همه این موارد غرق شدن را بدنبال دارد.
وی گفت: غرقشدگی موجب از دست دادن هوشیاری پس از ۳۰ ثانیه میشود و اگر حدود سه دقیقه طول بکشد، منجر به آسیبهای برگشت ناپذیر مغزی خواهدشد. این عوارض در آب سرد افزایش مییابد، محرومیت از اکسیژن هم موجب اختلالات ریتم قلب و ایست قلبی - عروقی میشود.
ناله خانوادههای داغدار، سال هاست در صدای امواج خروشان رودخانهها خاموش میشود، گویا این نالهها به گوش مسئولان نمیرسد تا به طور جدی تدابیر و تمهیدات لازم را برای پیشگیری از بروز این سوانح بیاندیشند.
رئیس هیئت نجات غریق و غواصی چهارمحال وبخیاری هم معتقد است: مردم و مسافران نمیدانند که جریان پرشتاب، اما حتی کم عمق آب هم میتواند سبب غرق شدگی و مرگ شود.
محسن رحمتی میگوید: در بیشتر جاهای دنیا مردم، مسافران، گردشگران و نظایر آن هنگام حضور در کنار سواحل قبل از اقدام به شنا در مناطق آزاد شنا، از وضعیت آب و هوایی مطلع میشوند، آنان به خوبی میدانند که برای شنا کردن باید دمای آب را پیش از اقدام به شنا بررسی کنند و برای پیشگیری از شوک دمایی اگر مدت زیادی در آفتاب مانده اند از وارد شدن ناگهانی به آب سرد خودداری کنند.
طبق آخرین اطلاعات دریافتی از سازمانهای دخیل در امر مدیریت حوادث و سوانح، غرق شدگی سومین دلیل مرگ و میر در جهان است و سالانه ۴۰۰ هزار نفر قربانی میگیرد.
غرق شدن در اوج خشکسالی
غرق شدگی سومین علت مرگ ناشی از حوادث غیرعمدی در کشور محسوب میشوند و رودخانهها نخستین مکانی هستند که بیشترین آمار غرق شدگی را دارند.
طبق آمار و اطلاعات پزشکی قانونی کشور در سال گذشته، یکهزار و ۲۷۵ نفر بر اثر غرق شدگی جان خود را از دست دادند که این رقم در مقایسه با سال قبل از آن که آمار تلفات ۹۳۵ نفر بود، ۳۶.۴ درصد افزایش یافته است.
غرق شدگی بعد از مرگ و میر بر اثر تصادفات جادهای، بیشترین آمار متوفیان حوادث استان چهارمحال وبختیاری در سال گذشته را به خود اختصاص داد.
تغییر در بستر و سطح رودخانه مرتب اتفاق میافتد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری میگوید: به دلیل افزایش دما و ذوب شدن برف ها، برخی تصور میکنند در یک نقطه که قبلا شنا کرده اند دوباره هم میتوانند شنا کنند که این درست نیست، چرا که بستر رودخانه مرتب در حال تغییر است.
فردوس کریمی، بیشترین آمار غرق شدگی را در رودخانه زاینده رود اعلام میکند و میافزاید: مهمترین دلیل آن کاهش سطح آب و برداشت نادرست جوانان برای آب تنی کردن در رودخانه است.
بیشترین طول رودخانههای استان در شهرستان سامان است.
سری به این شهرستان زدم که رودخانه آرام، کم عمق و زلال آن، محیطی آرام بخش را برای گردشگران رقم میزند.
در گفتگو با فرماندار شهرستان سامان پرسیدم، چرا آمار تلفات در این رودخانه زیاد است که گفت: ۶۴ کیلومتراز طول رودخانه زاینده رود در شهرستان سامان است.
کمال اکبریان به نقطههای پرخطر رودخانه از جمله حاشیه پل زمانخان و باباپیراحمد اشاره کرد و گفت: مهمترین نکته این است که گردشگران غیر بومی با رودخانه و شرایط آن آشنا نیستند.
سردی آب مهمترین علتی است که شناگران و جوانان را در دام مرگ میکشاند.
فرماندار سامان میگوید: بیشتر غرق شدگیها به دلیل ایست قلبی است که آن هم علتش سردی آب رودخانه است.
به گفته اکبریان، امسال تاکنون ۱۲ نفر در رودخانه زاینده رود در این شهرستان جان خود را از دست داده اند و بیش از ۲۰ نفر از غرق شدهها هم با کمک مردم محلی، تیمهای رفتینگ و یا اورژانس نجات یافته اند.
اگر بخواهیم آمار قربانیان کاهش یابد، راه چارهای هست؟
فرماندار سامان میگوید: در یکسال اخیر پیگیریها و مکاتبات زیادی با دستگاههای متولی از جمله شرکت آب منطقهای استان انجام داده ایم که موافقتهای لازم صورت گرفته و اقدامات اولیه انجام شده است.
کمال اکبریان افزود: هم اکنون نصب تابلوهای هشدار دهنده در حاشیه رودخانه در حال انجام است، همچنین طبق کارشناسیهای صورت گرفته بیشتر حفرهها و گردابهایی که در رودخانه وجود دارد و منجر به غرق شدن افراد میشود، با اقدامات کارشناسانه پر میشود.
وی ابراز امیدواری کرد با این اقدامات در فصول گرم سال آینده آمار غرق شدهها کاهش چشمگیری یابد.
به آبهای روان اعتماد نکنیم
فراموش نکنیم که دریا، دریاچه و رودخانه، جای یادگیری شنا نیست و با این کار جان خودمان را به خطر میاندازیم.
محیط بسته استخر و جریان نداشتن آب، بسیاری از خطرات احتمالی شنا کردن را از بین میبرد. در صورتی که در رودخانه، شرایط محیطی در کنترل ما نیست و هر لحظه ممکن است تغییر کند.
مسئولان استان با اطلاعرسانی عمومی، هشدارهای لازم را به مردم بدهند و نهادهای مربوطه نقاط پرخطر را شناسایی و اعلام کنند تا وقوع این دست حوادث کاهش یابد.
گزارش از عصمت همتی