از بلای واکسن گریزی تا تحقیقاتی که نقش واکسیناسیون در کاهش ابتلا به کرونا را نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، یک سال و اندی از شیوع ویروس کرونا میگذرد. ویروسی مرگبار که هنوز دانشمندان برای درمان آن راه قطعی نیافته اند. تاکنون چند پیک کرونایی را پشت سرگذاشته ایم که به باور بسیاری از کارشناسان، در پیک پنجم بیشترین تعداد مبتلایان و فوتیهای کرونایی را تجربه کردیم. آنچه این روزها سازمان جهانی بهداشت بر آن تاکید دارد واکسیناسیون عمومی برای کنترل بیماری کروناست.
گرچه هیچ واکسنی ایمنی کامل در برابر بیماری ایجاد نمیکند، اما نتایج تحقیقات و البته تجربه واکسیناسیون کرونا نشان داده است که با تزریق واکسن، درصد بسیار کمی از افراد به کرونا مبتلا میشوند و واکسن از بستری و فوت بیماران کرونایی به حد زیادی پیشگیری میکند.
آنچه محققان میگویند، اینست؛ واکسیناسیون زمانی میتواند موفق واقع شود که ٧٠درصد افراد جامعه واکسن زده باشند.
اکنون در کشورهای مختلف جهان انواع واکسن کرونا تزریق میشود و در ایران هم سبد متنوعی از این واکسنها فراهم شده است تا مردم بتوانند با استفاده از آن، دفاع بهتری در مقابل کرونا داشته باشند.
تزریق واکسن کرونا در کشور در حالی شتاب گرفته است که هنوز عدهای از واکسیناسیون هراس دارند، نمونهی آن هشتکهایی است که این روزها در فضای مجازی دست به دست میشود. بعنوان نمونه "#من واکسن نمیزنم" و شبهاتی که خیلی از کاربران در خصوص واردات واکسن و البته واکسنهای ایرانی مطرح میکنند.
مسئلهای که من را بر آن داشت تا به میان مردم بروم. آخرین روزهای تابستان است و برای گفتگو با مردم راهی مرکزیترین قسمت شهر میشوم. میدان امیرچخماق که به لحاظ موقعیت ش و نزدیکی به بازارهای قدیمی محل رفت و آمدِ عموم مردم است.
چهار خیابان منتهی به این میدان مملو از خودرو و محوطه میدان و پیاده روها هم شلوغ است. نکتهای که توجه مرا به خود جلب میکند اینست که برخلاف ماههای قبل، مردم رعایت شیوه نامههای بهداشتی را بیشتر مدنظر قرار دادند. تعدادی کمی از افراد بدون ماسک هستند و بیشتر مغازه داران هم برای پیشگیری از شیوع کرونا، از ورود بیش از حد خریداران در مغازههای خود خودداری میکنند.
در محوطه میدان امیرچخماق با حاج علی از کاسب کاران قدیمی همصحبت میشوم. او که دوز اول و دوم واکسن کرونا را دریافت کرده است میگوید: بعد از واکسیناسیون علائم خاصی نداشتم و خدا را شکر هنوز مبتلا نشده ام.
در حین گفتگو با حاج علی هستم که مرد جوانی جلو میآید و میگوید: من واکسن نمیزنم و معتقدم واکسن، ایمنی در برابر ابتلا به کرونا ندارد. وقتی از او دلیل این ادعایش را جویا میشوم، میافزاید: واکسنها عوارضی ایجاد میکنند که از ابتلا به بیماری کرونا خطرناکتر است.
البته خیلیها هم از عوارض پس از تزریق واکسن کرونا ترس دارند، مسئلهای که باعث شده تا زهرا خانمِ ۵۰ ساله برای واکسیناسیون مراجعه نکند. او میگوید: شوهرم پس از تزریق واکسن دچار تب و بدن درد شده است و به همین خاطر از واکسیناسیون هراس دارم.
طبق آمارها تنها حدود ۴۰ درصد واجدان شرایط گروه سنی ۴۰ سال به بالا در استان یزد واکسن کرونا را دریافت نکرده اند و این مسئله به دلیل شایعاتی است که نه تنها در فضای مجازی بلکه در دورهمیها هم به آن اشاره میشود.
تاثیر ۹۴ درصدی واکسن بر مرگ و میرهای کرونایی در یزد
برای پاسخ به شبهات مردم به سراغ معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد میروم. دکتر نوری شادکام روزهای سختی را پشت سرگذاشته و از مدافعان صف اول سلامت در بحث پیشگیری از کرونا در استان یزد است. او میگوید: مطالعاتی از ۱۰۲ هزار واکسن زده و ۱۰۲ هزار واکسن نزده در اروپا انجام گرفت که بر اساس آن از ۱۰۲ هزار فرد واکسن زده فقط ۱۰۰ نفر به کرونا مبتلا و یک نفر فوت شد در حالی که از ۱۰۲ هزار واکسن نزده، هزار و ۶۳۷ نفر به این ویروس مبتلا شده و ۴۱۷ نفر نیز جان خود را از دست دادند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: اکنون ۲۵درصد دو دوز واکسن و ۲۶درصد هم دوز اول را دریافت کرده اند و اگر این روند ادامه یابد و آمار دریافت کنندگان دو دوز به بالای ۷۰درصد برسد، میتواند به صورت جدی سبب کاهش چرخه انتقال بیماری شود.
نوری شادکام میافزاید: مردم در واکسیناسیون به هیچ وجه تردید نکنند چرا که آمار مرگ و میر به دلیل واکسیناسیون در استان یزد کاهش یافته و افرادی که دو دوز واکسن را دریافت کرده بودند، ۹۴درصد مرگ و میر کرونایی در آنها کاهش یافته است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: اکنون واکسنهای مختلفی برای مقابله با کرونا توسط سازمان جهانی بهداشت، تائید شده است که میتواند تا حد زیادی میتواند در پیشگیری از این ویروس خطرناک و مرگ و میرهای ناشی از آن موثر باشد.
قلبِ ایران پیشتاز واکسیناسیون
واقعیت این است که هم اکنون، تنها واکسیناسیون میتواند جان ما را در برابر ویروس حفظ کند و اگر میخواهیم به زندگی عادی پیش از کرونا برگردیم راهی جز تزریق واکسن نداریم. آمارها همین حالا هم تأیید میکنند که بعد از تزریق واکسن مرگ و میر جهانی کاهش پیدا کرده است.
صبح روز سهشنبه ۲۱ بهمن سال ۱۳۹۹، چند ماه پس از شروع واکسیناسیون کرونا در برخی کشورها، برنامه واکسیناسیون سراسری کرونا در ایران هم با استفاده از واکسن اسپوتنیک روسیه شروع شد و اولین نفر فرزند وزیر بهداشت سابق این واکسن را تزریق کرد. برهمین اساس در اولین روز واکسیناسیون کرونا در ایران، این کار برای کادر ICU در ۶۳۵ بیمارستان کشور آغاز شد.
چیزی طول نکشید که واکسیناسیون عمومی هم در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت و در استان یزد هم همچون دیگر نقاط کشور، واکسیناسیون عمومی آغاز شد.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استان یزد در زمینه کنترل مرگ و میر ناشی از کرونا به عنوان الگوی کشور معرفی شده و به لحاظ پوشش تزریق واکسن جزو پنج استان برتر کشور است.
آنگونه که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: بیش از ۵۲ درصد یزدیها در برابر کرونا واکسینه شده اند.
دکتر دهقانی با اشاره به اینکه ۴۸۲ هزار نفر در استان یزد حداقل یک نوبت از واکسن کرونا را دریافت کرده اند، میافزاید: در مجموع تاکنون ۷۱۰ هزار دز واکسن کرونا در استان یزد تزریق شده است که در کشور یک رکورد به حساب میآید.
بسیج همگانی برای واکسیناسیون
چهار ماهی از آغاز واکسیناسیون عمومی در استان یزد میگذرد و اکنون ۶ مرکز تجمیعی و ۸ مرکز جامع خدمات سلامت کار واکسیناسیون در شهرستان یزد را برعهده دارند. در دیگر شهرستانهای استان یزد هم واکسیناسیون با فعالیت مراکز تجمیعی در حال انجام است.
برای اطلاع از نحوه واکسیناسیون به یکی از مراکز تجمیعی در شهر یزد میروم. گرچه در ورودی مرکز جمعیتی منتظر هستند، اما وقتی داخل مرکز میروم، مردم با رعایت فاصله اجتماعی در صف نوبت و یا تزریق واکسن هستند.
در این مرکز هم همچون مراکز دیگر یزد واکسنهای سینوفارم، آسترازنکا، برکت و پاستور تزریق میشود. عدهای برای تزریق دوز اول و عدهای هم برای تزریق دوز دوم واکسن کرونا نوبت دارند. با یکی از پرستاران مرکز گفتگو میکنم. خانم زارع میگوید: گرچه روزهای نخستین استقبال مردم برای واکسیناسیون کم بود، اما خوشبختانه این روزها شاهد حضور قشرهای مختلف مردم هستیم. البته در این بین کسانی هم هنوز تردید دارند و علی رغم داشتن نوبت، برای واکسیناسیون مراجعه نکرده اند.
مردم پس از تزریق واکسن دقایقی در مرکز حضور دارند. به سراغشان میروم تا با آنها گفتگو کنم. آقای دهقانپور ۵۴ سال دارد و امروز دوز دوم واکسن سینوفارم را دریافت کرده است. او که چند ماه پیش به کرونا مبتلا شده است، میگوید: خوشبخانه پس از تزریق دوز اول واکسن، علائمی نداشته ام و امیدوارم با تزریق دوز دوم، بدنم در برابر بیماری مقاومتر شود.
از خانم اکبری که از فرهنگیان بازنشسته یزدی است در خصوص نحوه کار واکسیناسیون در مراکز تجمیعی سوال میکنم و او در پاسخ میگوید: خوشبختانه در یزد، اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی برای مراجعه مردم به مراکز بسیار خوب است و وقتی برای تزریق واکسن میآییم، همه شیوه نامههای بهداشتی توسط کارکنان رعایت میشود. خانم اکبری در ادامه صحبت هایش از ترس مردم برای واکسیناسیون گلایه میکند و میگوید: حال که همه تمهیدات برای واکسیناسیون در استان ما فراهم شده است، باید به همدیگر احترام بگذاریم و با انجام واکسیناسیون، جلوی شیوع ویروس کرونا را بگیریم.
علاوه بر روزهای عادی هفته که صبح و عصر آماده واکسیناسیون مردم است، مراکز تجمیع واکسیناسیون در تعطیلات رسمی هم فعال و نیروهای آن آماده تزریق واکسن است.
اما به غیر از مراکز تجمیعی و مراکز جامع خدمات سلامت که دانشگاه علوم پزشکی در نظر گرفته، بسیاری از نهادها و مراکز خیری و خصوصی برای انجام واکسیناسیون در استان یزد اعلام آمادگی کرده اند.
وقتی حسینیه نذر سلامت مردم میشود
"یزد، حسینیهی ایران" لقبی که چند سال پیش به استان یزد داده شد و دلیلش وجود حسینههای فراوان و عزاداری مشهور یزدیها در ایام محرم و صفر در این اماکن مذهبی است. اما با شیوع ویروس مرگبار کرونا، دو سالی است که عزاداری یزدیها هم رنگ و بوی دیگری گرفته است. هیئتهای عزاداری نذر خود را به گونهای دیگر و در راه معیشت و سلامت مردم ادا میکنند.
نمونهای از این نذر مذهبی، تبدیل حسینیه روضه محمدیه یزد به مرکز تجمیعی واکسیناسیون است. مرکزی که حدود یک ماهی است که فعالیت خود را آغاز کرده است و نیروهای بهداشتی در این مکان مذهبی به واکسیناسیون مردم میپردازند.
محمد صدوقی که از نوادگان شهید محراب آیت الله صدوقی است، هدف از راه اندازی این مرکز را خدمت به مردم برای مهار ویروس کرونا عنوان میکند و میگوید: از گذشته تا به امروز و بر اساس ویژگیهای آیت الله شهید صدوقی که خدمت رسانی به مردم و کمک به همنوع بوده، مسجد روضه محمدیه نیز در طول انقلاب اسلامی این کارکرد را حفظ کرده و به شکلهای مختلف ارائه خدمات داشته است.
حسینیهی روضه محمدیه به عنوان هفتمین مرکز تجمیعی واکسیناسیون در شهر یزد، هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب آماده تزریق واکسن به مردم است.
پس از قرارگیری حسینه روضه محمدیه در شمار مراکز تجمیعی واکسیناسیون، این کار خیرخواهانه در دیگر مراکز و اقشار هم همه گیر شد از مراکز دانشگاهی تا مراکز صنعتی...
واکسیناسینون عمومی راهی برای ایمنی در برابر کرونا
خوشبختانه پس از گذشت هفتهها از شیوع موج پنجم کرونا، بالاخره بهداشتی روند صعودی آمار مبتلایان و مرگ و میرهای کرونایی در این موج متوقف شده است. چند روزی است استان یزد از وضعیت قرمز به نارنجی تغییر رنگ داده و آنگونه که دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اعلام کرده با انجام واکسیناسیون حال بیشتر شهرستانهای استان خوب است.
بسیاری از متخصصان و کارشناسان معتقدند نخستین واکسن در دسترس، بهترین واکسن است و باعث افزایش ایمنی جامعه در برابر ویروس مرگبار کرونا میشود.
نتایج مطالعه گروهی از محققان دانشگاه راکفلر و پزشکی ویل کرنل در نیویورک نشان داد که مصونیت در افرادی که مبتلا به کووید-۱۹هستند از ۶ ماه تا یک سال ثابت میماند و در صورت واکسیناسیون حتی از حفاظت بهتری نیز برخوردار میشوند. نتایج این تحقیق که در نشریه Nature منتشر شده، شواهدی ارائه کرده است که احتمالا ایمنی به سارس-کوو-۲ طولانیمدت باشد.
آری نتایج تحقیقات کنونی از واکسیناسیون بعنوان مطمئنترین راه برای مقابله با ویروس کرونا حکایت دارد و همهی تلاش مسئولان هم برای واکسینه کردن مردم در برابر این بیماری است، بنابراین برای حفظ سلامت خودمان و عزیزانمان باید عاقلانهترین راه را انتخاب کنیم.
بدون شک راه رهایی از موج های کرونایی، واکسیناسیون عمومی است ...
نویسنده: سیده سکینه میرطاهری