رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه: مرکز نوآوری در واقع بستری برای استفاده از افراد و گروههای خلاق، نوآور و فناور در جهت حل مسائل و مشکلات دستگاه قضایی است.
وی افزود: یکی از آفات مراکز علمی وابسته به دستگاه اجرایی ایجاد انحصار علمی و محدود شدن به ظرفیتهای داخلی است. بر همین اساس در سالهای اخیر رویکرد پژوهشگاه ایجاد یک تیم علمی قوی و چابک در پژوهشگاه و در کنار آن مدیریت پژوهش و بسترسازی برای استفاده از حداکثر ظرفیتهای علمی بیرونی بوده است.
علم الهدی گفت: در همین راستا این ظرفیتها ایجاد شده است، سرباز نخبه، حمایت از پایان نامه، طرحها و پروژههای بیرونی، طرح شهید احمدی روشن، دورههای پسادکتری، فرصت مطالعاتی، هیات علمی وابسته، مجلات علمی، انجمنهای علمی، کارگروهها و شوراهای علمی، تفاهم نامههای همکاری و سامانه ایده.
وی افزود: مرکز نوآوری نیز علاوه بر این موارد، ابزاری برای استفاده از ظرفیتهای بیرونی
و استفاده از افراد و گروههای خلاق، نوآور و فناور در جهت حل مسائل و مشکلات دستگاه قضایی است و این مرکز پل ارتباطی دستگاه قضا با این بخش از نخبگان علمی محسوب میشود.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه گفت: مرکز نوآوری بستر استفاده از ظرفیتهای مردمی و یکی از ابزارهای اشتغالزایی برای نخبگان است و بخشی از نیازهای علمی دستگاه قضا که نوآورانه و فناورانه است و میبایست توسط تیمهای بیرونی انجام شود و پژوهشگاه نقش مدیریت پژوهشی و مربی گری و هدایت و نظارت و البته پشتیبانی مادی و محتوایی دارد در بستر این مرکز صورت خواهد گرفت.
وی افزود: این مرکز در امتداد سامانه ایده قوه قضائیه است که دبیرخانه آن سامانه نیز در پژوهشگاه مستقر است. همچنین در این بستر امکان برگزاری رویدادها و مسابقات علمی وجود دارد.
علم الهدای گفت: ایجاد آزمایشگاههای علمی و رصدخانهها از خدمات دیگری است که در این مرکز قابلیت تحقق دارد.
وی ادامه داد مراجع شبه قضایی نهادهایی هستند که تحت عناوین «هیات»، «کمیسیون» و «شورا» و مانند اینها برای رسیدگی به شکایات مردم یا به تخلفات کارکنان تشکیل شده اند. این مراجع خارج از قوه قضائیه و عموما در دستگاههای اجرایی مستقر هستند. این نهادها درواقع ابزاری برای کاهش ورودی پروندههای قضایی محسوب میشوند و ویژگی این مراجع؛ تخصصی بودن رسیدگی، آیین دادرسی ساده، نظارت قضایی دیوان عدالت اداری بر آنهاست.
وی تصریح کرد: نبود آیین دادرسی روشن و مشخص برای این نهادها مشکلاتی را در فرآیند رسیدگی ایجاد کرده و برخی موارد موجب تضییع حقوق مردم شده است. این مسئله و چالش موضوعی بود که دو سال قبل از معاونت اول قوه قضائیه به پژوهشگاه ارجاع شد و در دستور کار پژوهش قرار گرفت و در کنار پژوهش در رابطه با این موضوع، این رویداد هم جهت استفاده از ایدهها و نظرات نخبگان بیرونی تهیه شده است.