یکی از کالاهای اساسی در سبد هزینه های خانوار ایرانیان گوشت مرغ است که در دهه اخیر با افزایش قیمت گوشت قرمز و سایر پروتئین ها ، بیشتر در سبد کالای ایرانی جاخوش کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، گوشت مرغ یکی از مهمترین کالاها در سبد خانوار ایرانی است چرا که با افزایش قیمت گوشت قرمز ، ماهی و سایر پروتئین ها تنها امید درصد قابل توجهی از خانوارهای ایران گوشت سفید است گوشتی که از سال گذشته شیب صعودی قیمتش به خوبی مشهود است .
افزایش 4 و نیم برابری قیمت مرغ
نجفی کارشناس صنعت مرغ ازجهش ۴.۵ برابری قیمت هر کیلو گوشت مرغ در ۱۲ ماه گذشته خبر میدهد و میگوید: گوشت سفید از ۶ هزار تومان در چند نوبت خودش را به ۲۷ هزار تومان رسانده است، هرچند این تنها قیمت قانونی آن است و در حال حاضر در بعضی از شهرهای کشور ۴۰ هزار تومان هم فروخته می شود.
سرانه مصرف؛ نخستین علت مشکل
اعتمادی، کارشناس اقتصادی صنعت مرغ، نخستین علت کمیاب شدن مرغ و به طبع آن افزایش قیمت را ناشی از خطا در تعیین میزان مصرف سرانه اعلام می کند .
اعتمادی از یک حقیقت سخن میگوید، اینکه سرانه مصرف مدتها است ۳۵ کیلو شده است و دلیلش هم افزایش گوشت قرمز و سایر پروتئین هاست که با این حساب کشور به چیزی حدود ۳۰۰ تن در ماه به گوشت مرغ نیاز دارد، یعنی ۱۳۵ میلیون قطعه جوجه ریزی، آماری که این روزها بسیار کمتر است و یکی از علت های کمبود گوشت مرغ است .
ناهماهنگی در عرضه و تقاضا اختلاف قیمت ایجاد می کند
قاسمی عضو هیئت مدیره انجمن صنفی جوجه یک روزه کشور می گوید: سالهاست داد میزنیم در هر استان بر اساس تقاضا تولید و عرضه داشته باشید چرا که اگر هر کدام از این دو کم و زیاد باشد یا بازار کساد میشود یا مرغی برای خرید پیدا نمیشود.
وی می گوید: در شرایطی که عرضه و تقاضا هماهنگ نباشد در استانهای توانمند در تولید همچون آذربایجان غربی تقاضا کمتر از عرضه خواهد بود و در استانهای که تولید کمتر است تقاضا بیشتر میشود و این باعث بروز یک پدیده خطرناک میشود که اختلاف قیمت است.
واسطه ها جور نبود شبکه منسجم توزیع کشوری را میکشند
یوسفی معاون امور پستیبانی دام و طیورجهاد کشاورزی آذربایجان غربی از وجود واسطه ها خبر میدهد که بیشترین استفاده را از اختلاف قیمت ها میکنند و تجارتی سودمند راه انداخته اند.
آقایی که خودش را محسن می نامد و با خودروی پژو ۴۰۵ خود هر روز ۵۰ کیلو گوشت مرغ از ارومیه به تبریز انتقال میدهد میگوید: در این روزهای بیکاری، کاسبی خوبی است و هر روز ۵۰۰ هزار تومان سود دارد چرا که در ازای هر کیلو گرم گوشت مرغ ۱۰ هزار تومان سود میکند.
کشتارکن ها مرغ را پرواز می دهند
در حالیکه به نظر میرسید قاچاق و انتقال مرغ فقط در حد صندوق عقب خودروها است اما معاون پشتیبانی دام و طیور جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از کشتار کن ها خبر میدهد .
یوسفی، کشتارکن ها را حلقه واسطه بین مرغدار و کشتارگاه معرفی میکند که بصورت غیر قانونی و با قیمت بالاتر از مصوب، مرغ زنده را از مرغدار میخرد و با پرداخت دستمزد به کشتارگاه، کشتار میکند و خارج از شبکه بفروش میرساند.
برای کشتارکن ها، قیمت تمام شده هر کیلو گوشت مرغ نزدیک به ۳۰ هزار تومان است و آن ها نیز از قرار هر کیلویی 10 هزار تومان کاسب می شوند.
وقتی به عنوان یک کشتار کن برای خرید مرغ زنده وارد یک مرغداری شدم مدیر مرغداری از فروش ۲۳ تا ۲۵ هزار تومانی هر کیلو مرغ زنده خبر میداد.
فرامرز، راننده خودرو حامل مرغ زنده هم که قرار شد مرغ های ما را حمل کند می گوید: شب ها از راههای فرعی حرکت میکنیم و هر کاری می کنیم تا اینکه مرغ ها را از استان خارج کنیم .
تفاوت قیمت ستاد تنظیم بازار کشور با مرغداران
داستان پرماجرای تعیین قیمت مرغ در کشور همچنان ادامه دارد. فروردین ماه امسال بود که ستاد تنظیم بازار کشور نرخ ۱۷ هزار و ۱۰۰تومان را برای فروش مرغ زنده به کشتارگاه ها و ۲۴ و ۹۰۰ به مصرف کننده اعلام کردند اما مرغداران سرباز زدند.
با اینکه حبیب اسد الله نژاد نایب رئیس انجمن صنفی مرغداران گوشتی کشور از فروش با قیمت مصوب به کشتارگاه ها خبر میدهد اما کشتار گاه ها آن را تکذیب میکنند.
محمدی، مدیر یکی از کشتارگاه های ارومیه با نشان دادن فاکتور رسمی با امضای نماینده سازمانهای کشاورزی، صمت و دامپزشکی میگوید: طبق این فاکتور، مرغداران ۲۰ هزار تومان هر کیلو گوشت مرغ زنده را به ما تحویل میدهند اما چون همه دستگاههای نظارتی بجای استقرار در مرغداریها در کشتارگاهها مستقر میشوند ما مجبوریم به قیمت مصوب ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان به عرضه کنندگان بفروشیم و چون نظارت در آن بخش نیست عرضه کنندگان با هر قیمتی که دوست داشته باشند بدست مصرف کننده میرسانند.
مرغدارن: دولت با ما رو راست نیست
قاسمی رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران آذربایجان غربی ادعا میکند که دولت در فروردین ماه بر اساس قیمت هر کیلو ذرت ۱ هزار و ۷۰۰ ، سویا ۲ هزار و ۷۰۰، جوجه ۴ هزار و ۲۰۰ و کرایه حمل هر کیلو ۴۵۰ تومان قیمت هر کیلو مرغ زنده را ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان تعیین کرد اما یک هفته بعد اعلام قیمت نهاده ها ، جوجه و حمل و نقل را گران کرد .
این مرغدار و مدیر شرکت زنجیره ای تولید مرغ میگوید: با احتساب قیمت های جدید و ۱۰ درصد حاشیه سود هر کیلو مرغ زنده بین ۱۹ و ۵۰۰ تا ۲۰ هزار تومان خواهد بود و حاضر نیستیم کمتر از آن بفروشیم مگر اینکه دولت نهاده و جوجه را با قیمت فروردین ماه طبق فاکتور تحویل دهد.
آخر داستان؛
داستان مرغ داستان پرماجرایی است، بازیگرانش زیادند که سالهاست در پی نبود نظارت و برنامه ریزی نامناسب دولتی نقش شان را با مهارت اجرا می کنند و تماشگرانشان هم مثل همیشه مردم هستند .
نویسنده و خبرنگار
امید شکریازی
سردبیر : صمد اسمعیلی