لندن ، سپتامبر سال ۲۰۲۱ درست دو دهه پس از تهاجم امریکا، انگلیس و متحدانش به افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم صحنه اعتراضها و نشستهای فعالان صلح طلب و مخالفان جنگ شده است.
به گزارش مجتبی قاسم زاده خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، در مرکز لندن نشست صلح طلبان و فعالان ضد جنگ برای به چالش کشیدن رویکرد جنگ طلبانه غرب برگزار شد.
رویکردی که به گفته انان مهمترین دستاوردش ویرانی، کشتار صدها هزار نفر، نقص عضو صدها هزار نفر دیگر و نیز اوارگی میلیونها نفر و البته گسترش نا امنی در جهان بوده است.
لیندزی جرمن مدیر برنامههای ملی ائتلاف ضد جنگ در انگلیس در این باره گفت: ۲۰ سال پیش، ما هشدار دادیم که آنچه جنگ با ترور نامیده شده اشتباه بود. ما گفتیم که این جنگ با دروغ آغاز و با نادرستی هدایت شد. نتیجه این شد که این جنگ ها، جهان را ناامنتر کرد، دنیایی بدتر برای انسانها پدید آورد.
داعش هنگام کیه امریکا و بریتانیا در عراق بودند پا گرفت و رشد کرد، داعش در افغانستانی گسترش مییابد که به اشغال آمریکا، بریتانیا و ناتو درامد. یعنی حتی از نظر هدف نیز جنگ با ترور، نتیجه عکس داشت و موجب تقویت تروریسم شد.
بر دیوارهای محل این نشست پلاکاردهایی نصب شده که مطالبه دو دهه راهپیمایان به دولتهای غربی از جمله درباره ایران را یاد اوری میکند.
نشستی با حضور چهرههای صلح طلب و ضد جنگ از جمله جرمی کوربین رهبر پیشین حزب کارگر، پر جمعیتترین حزب انگلیس. فردی که به گفته صاحب نظران به علت رویکردهای ضد جنگ و حمایت از مردم فلسطین از کف خیابان تا پارلمان انگلیس مغضوب دولت است و تلاش شده بر خلاف خواست شمار زیادی از مردم و صلح طلبان به حاشیه رانده شود.
در این نشست اعلام شد افرادی همچون بوش و بلر که مغرورانه جنگهای ویرانگر را براه انداختند اکنون روزه سکوت گرفته اند و حتی جرات حضور در اماکن عمومی و اجتماعات مردمی را ندارند.
کریس نینهام مدیر اجرایی ائتلاف ضد جنگ در انگلیس در این باره گفت: زمانی که بوش و بلر، به افغانستان حمله کردند ما هشدار دادیم که این جنگ به فاجعه منجر خواهد شد، نا امنی و مرگ و ویرانی گسترده به بار خواهد اورد.
همچنین هشدار دادیم که جنگهای غرب، نفرت از غرب را که در سراسر جهان وجود دارد، افزایش خواهد داد و همان گونه هم شد.
وی افزود: بنابر این اکنون جهان، به مراتب ترسناک تر، بی ثباتتر و خطرناکتر شده است که نتیجه رویکرد مشترک تونی بلر، جورج بوش و نخست وزیران و رؤسای جمهوری است که پس از آنان آمدند.
صاحب نظران با اشاره به پیمان سه جانیه امنیتی – نظامی امریکا، انگلیس و استرالیا و عصبانیت شدید الیزه از آن معتقدند عملکرد غرب و پیامدهای آن اکنون دامنگیر خودشان هم شده، نظام غرب را دچار اختلافات شدید کرده و ساختارهای ان از جمله ناتو را سوی ضعف و اشفتگی کشانده است.
پیمان هستهای نظامی – امنیتی امریکا، انگلیس و استرالیا و واکنشهای گسترده به ان نشان داد رژیمهای غربی سرگشته از ناکامی در افغانستان، عراق، سوریه و لیبی به نوعی خود زنی روی آوردند.