غار کرفتو یکی از غارهای دستساز باستانی کشورمان است که در استان کردستان و ۶۷ کیلومتری شمال غربی شهرستان دیواندره قرار دارد.
به گزارش وب گردي خبرگزاری صدا وسيما ، غار کرفتو Karaftu از غارهای آهکی و طبیعی است که در ادوار مختلف جهت استفاده و سکونت انسان تغییر حالت داده و با معماری صخرهای در چهار طبقه در دل کوه حفر شده است.
طول مسیر اصلی غار کرفتو حدود ۷۵۰ متر است و راههای فرعی متعددی از آن منشعب میشود و در طول سکونت انسان در این غار تغییرات و دگرگونیهای عمده و دخل و تصرفهای بسیار در آن به وجود آمده و حجاران هنرمند به زیبایی فضاهایی را در مدخلهای غار تراشیده و اتاقها، راهرو و دالانهای متعددی را به وجود آوردهاند.
این غار در میان غارهای دستکَن ایران از معماری کاملی برخوردار است، ورودی غار از دامنه کوه حدود ۲۵ متر فاصله دارد و در گذشته راهی نسبتاً سخت و دشوار در کمر کوه بازدیدکنندگان را هدایت میکرد، اما امروزه با عبور از «پلکانی فلزی» میتوان به دهانه ورودی غار رسید.
بر روی سر در ورودی یکی از اتاقهای طبقه سوم غار کرفتو کتیبه یونانی وجود دارد و در آن آمده است: "این خانه هراکلس است، هر کس در آن وارد شود در امان است. "
در مقالاتی که محققان به چاپ رسانده اند؛ به دلیل وجود این کتیبه یونانی از این غار به عنوان معبد «هراکلس یا هرکول» نام برده شده است.