تمدید اجاره نامه – مصوبه ستاد کرونا برای مستاجرین
در تاریخ ۲۲خرداد۱۴۰۰ به ریاست حسن روحانی رئیسجمهور، با مصوبه حمایت از خانوارهای مستاجر در زمینه تمدید قرارداد اجاره املاک مسکونی و پرداخت تسهیلات وام ودیعه مسکن به مستأجران واجد شرایط موافقت کرد.
الف) مصوبه ستاد ملی کرونا در موضوع حمایت از خانوارها در زمینه اجاره املاک مسکونی
حداکثر افزایش مبلغ اجاره بها یا مبلغ رهن در کلان شهر تهران تا سقف ۲۵ درصد. سایر کلان شهرها تا سقف ۲۰ درصد. برای سایر مناطق شهری کشور تا سقف ۱۵ درصد.
مهلت ثبت نام اشخاص واجد شرایط برای دریافت تسهیلات کمک ودیعه اجاره مسکن تا پایان شهریور، پرداخت تسهیلات بانکها و مؤسسات اعتباری حداکثر تا پایان آذر ۱۴۰۰.
سقف مبلغ این تسهیلات برای کلان شهر تهران ۷۰ میلیون. سایر کلان شهرها ۴۰ میلیون تومان. سایر شهرها ۲۵ میلیون تومان.
کلیه قراردادهای اجاره مربوط به املاک مسکونی استیجاری که از تاریخ ابلاغ این مصوبه تا پایان سال ۱۴۰۰ مدت زمان اعتبار آنها به اتمام میرسد و در صورت عدم توافق طرفین و تمایل مستاجرین، تمدید خودکار به مدت یک سال.
استثنائات موارد ذکر شده
اخذ پروانه ساختمانی یا پروانه تعمیرات اساسی توسط مالک، به منظور تخریب واحد مسکونی، احداث ساختمان جدید و یا تعمیرات اساسی واحد مسکونی.
عدم پرداخت ما به التفاوت مال الاجاره توسط مستأجر تا یک ماه پس از تمدید قرارداد اجاره جدید، بر اساس مستندات مثبته و به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده.
املاک معامله شده به شکل رسمی و قطعی که قبلاً یا در مدت تمدید قرارداد و تخلیه و تحویل مستأجر ظرف مدت دو ماه از تاریخ انتقال سند رسمی.
عدم موافقت مستأجر با افزایش مبلغ اجاره با نرخهای فوقالذکر و به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده.
عدم انجام تعهدات مستأجرانی که در دوره قرارداد اجاره بر اساس این مجوز، به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده و موارد ایجاد تضییع حقوق موجر.
موجر و افراد تحت تکفل وی صرفاً مالک همین واحد مسکونی مورد اجاره بوده و نیاز (مالک و افراد تحت تکفل) موجر به ملک مسکونی مورد اجاره برای سکونت و احراز آن توسط مرجع صالح رسیدگی کننده.
مستأجر رفتاری خلاف عرف عمل نموده و باعث شکایت سایر ساکنین واحدهای مسکونی باشد و احراز مرجع صالح رسیدگی کننده.
کاربری خلاف تعهدات مقرر در اجارهنامه مستأجر در دوران استفاده از واحد مسکونی.
عدم ایفای تعهدات (پرداخت به موقع اجارهبها، هزینه شارژ و …) و ایجاد ضرر و زیان قابل ملاحظه موجر به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده.
ب) شرایط ودیعه وام مسکن
با افزایش اجاره بها مسکن برای مستاجرین شرایط سخت و دشوار شده است. شرایط کرونا هم مشکلاتی مضاعف برای مستاجرین شده است؛ بنابراین ستاد ملی کرونا برای مستاجرین از سال گذشته تاکنون تسهیلاتی برای مستاجرین مقرر کرده است که این تسهیلات دستخوش تغییرات متعددی شده است. قرار بر این بود این وام به مالکان پرداخت گردد. از جمله ایرادات میتوانیم به نداشتن ضمانت کافی و قبول نکردن مالکین اشاره نماییم.
میزان تسهیلات در سال گذشته (۵۰، ۳۰و ۱۵ میلیون تومان) بوده است.
میزان اقساط تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی برای تهرانیها یک میلیون و ۵۹۰ هزار تومان با بازپرداخت ۵ ساله، برای سایر کلانشهرها ۴۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۳ ساله و حدود یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان و برای شهرهای کوچک که ۲۵ میلیون تومان است میزان اقساط ۸۴۰ هزار تومان است.
نرخ سود این وام ۱۳ درصد و مدت بازپرداخت آن ۵ سال برای تهرانیها و برای سایر شهرها ۳سال میباشد.
این مصوبه به بانک مرکزی ارسال شده است و این مرکز وظیفه دارد این دستورالعمل را به بانکهای عامل ارسال نماید. مهلت ثبت نام این ودیعه تا پایان شهریور ۱۴۰۰ تمدید شده است و بانک و موسسات مالی واعتباری موظفند حداکثر تا پایان آذر این تسهیلات را به افراد واجد شرایط پرداخت نمایند.
طول زمان رسیدگی به درخواست مستاجر برای تمدید اجاره و درخواست موجر برای تخلیه چقدر میباشد؟
اصل بر تمدید قرارداد است بجز موارد مستثنی شده بنابراین در صورتی که ۲۵ درصد را مستاجر پرداخت نماید و موجر هم شکایتی نکند درهمان روز واریز قرارداد تمدید خواهد شد؛ بنابراین در صورتی که موارد مستثنی شده را مستاجر دارا باشد موجر با مراجعه به شورای حل اختلاف دعوی تخلیه ر ا مطرح مینماید تا دادگاه شورا رای صادر نماید در صورت اثبات ادعا مستاجر باید خانه را تخلیه کند اگر اثبات نشد تمدید اجاره خواهد شد.
در بعضی موارد بیان شده است که که شعب شورای حل اختلاف تلاش میکنند که موجر و مستأجر را با اجاره بهایی بالای ۲۵ درصد به مصالحه برسانند، آیا این صحت دارد؟
البته از این موارد تاکنون مشاهده نشده است، زیرا حق الناس محسوب میشود. ولی در صورتی که موجر و مستاجر بیرون از شورا به توافق برسند این به شورا مربوط نخواهد شد.
شورای حل اختلاف میگه این قانون فقط رهن و اجاره است ، شامل شما که رهن کامل هستید نمیشه ،باید ۵۰ درصد افزایش داشته باشید آیا درسته یا نه
میخواستم بگم چرا یه قانون سفت و محکم برای مستأجرین بیچاره نمیزارن تا موقع تمدید قرارداد موجر هر قیمتی رو که خودش دلخواه خواست افزایش بده _اصلا چرا بنگاه ها قرارداد رو بیشتر از یکساله نمینویسن و بهانه میگیرن که غیرقانونی هست این کار