سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: وزیر امور خارجه در سفر پیش روی خود به نیویورک با همتایان خود از کشورهای ۱ + ۴ دیدار میکند.
به گزارش خبرگاری صدا وسیما آقای سعید خطیب زاده در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره صحت خبر برگزاری اجلاس ۱+۴ و کم و کیف این اجلاس تاکید کرد: باید ببینیم این نشست میتواند در مسیر مذاکرات سودمند، مفید باشد که در آن صورت تصمیم گیری خواهیم کرد، اما اکنون تصمیمی در این باره گرفته نشده است؛ قطعا باید دستور کار نشست را ببینیم که موضوع جلسه چه میتواند باشد و بعد بر اساس آن تصمیم بگیریم.
وی افزود: موضوعی که اهمیت دارد این است که وزیر امور خارجه با همه وزرای ۱+۴ به طور جداگانه دیدار دو جانبه خواهد داشت و اگر لازم دیده شد و دستور کار ویژهای بود اگر مشخصا موضوع خاصی باید مطرح میشد میتواند به عنوان جمعی هم نشستی میان ایران و ۱+۴ برگزار شود، اما تاکنون تصمیمی اتخاذ نشده است.
سخنگوی امور خارجه همچنین درباره برنامههای سفر آقای امیرعبداللهیان به نیویورک گفت: تاکنون حدود ۴۵ دیدار در سطح دو جانبه با وزرای امور خارجه کشورها از قارههای مختلف و منطقه برای این سفر تدارک دیده شده است.
آقای خطیب زاده دیدار با روسای سازمانهای بین المللی به ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد و همه کسانی که درخواست دیدار با وزیر خارجه کشورمان را دارند و امکان دیدار وجود دارد در نظر گرفته شده است و البته مثل همیشه برنامههای جانبی هم تدارک دیده ایم.
آمریکا باید یکجانبه گرایی را کنار بگذارد
سخنگوی وزرات امور خارجه؛ آمریکا را ناقض برجام خواند و تاکید کرد: آمریکا باید در مقام اجرا و تفسیر یکجانبه گرایی را کنار بگذارد و به تحریمهای ضد انسانی پایان بدهد.
آقای خطیب زاده در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران درباره اعلام آمریکا مبنی بر لغو تحریمهای ناسازگار با برجام گفت: اگر اقدامات آمریکا را راستی آزمایی کنیم و (آمریکا به تعهدات عمل کند) آن وقت فضای دیگری به وجود میآید. از برجام نه چیز بیشتر و نه چیز کمتری قابل قبول است.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با تاکید بر اولویت ایران در روابط با کشورهای همسایه گفت: با توجه به همکاری خوب ایران با ارمنستان تلاش میکنیم توافقات اجرا شود. توسعه کشورهای همسایه را توسعه خودمان میدانیم. همه همسایگان باید بدانیم مسیر توسعه و صلح و ثبات مسیری دست جمعی است.
وی درباره اجلاس تهران در خصوص افغانستان گفت: افغانستان راه حل معجزه آسا ندارد. پیام ابتکار تهران و منطقهای را روشن میدانم. این پیام واحد است که ما به مردم افغانستان فکر میکنیم و برایشان تلاش میکنیم. اینکه در تهران یا جای دیگری تلاش باشد فرقی ندارد. در تاجیکستان هم درباره افغانستان صحبت شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برنامه ایران برای ملاقات با مقامات آمریکایی در روزهای آینده گفت: خیر برنامهای در دستور کار نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره بی توجهی دولت قبل درقبال قاره آفریقا گفت: سیاست خارجی دولت در چند مفهوم گفته شده است. یکی از مفاهیم سیاست خارجی متوازن است. هرچند همسایگان در اولویت هستند، اما رابطه با همه کشورها در دستور کار است. طی هفتههای آتی سفر آقای امیر عبدالهیان به این قاره برنامه ریزی شده است.
وی درباره عدم صدور روادید برای ورزشکاران دوچرخه سواری کشورمان از سوی سفارت بلژیک گفت: جزئیات این موضوع را نمیدانم، اما سفارت بلژیک در تهران همکاری خوب و عادی داشته، باید ببینیم موضوع چه بوده و اگر مشکلی بوده تذکر بدهیم.
خطیب زاده درباره ادعای یکی از مقامات کشورها مبنی بر اینکه ایران از صفحه تاریخ محو میشود خندید و گفت: عاقلان دانند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره شورای حقوق بشر و اقداماتش دربرابر تحریمهای ضد انسانی علیه ایران گفت: به موضوع مهمی اشاره کردید. نماینده ما در ژنو سخنرانی مبسوطی داشت. همه را دعوت میکنم آن سخنرانی را ببیند. آنجا انتظارات را گفتیم و اینکه آمریکا بزرگترین ناقض حقوق بشر است و تمام اقداماتش بی کیفر مانده است. شما هفته گذشته شاهد بودید یک کاروان عادی مردم افغانستان مورد حمله قرار گرفت و بعد گفتند اشتباه کردیم. این وضعیت شرایط دردناکی را برای دنیا ایجاد کرده است. الان یک استثناگرایی در حقوق بین الملل هست که برخی کشورها فکر میکنید برخی قوانین فقط برای بقیه است. ما به صورت فعال (اعتراض) به این موضوع را دنبال میکنیم و امروز صداهای بیشتری در این باره در کنار صدای جمهوری اسلامی میشنویم.
خطیب زاده درباره خبرهای جدید و گزارش یک روزنامه غربی درباره ترور شهید فخری زاده اظهار داشت: نهادهای اطلاعاتی امنیتی ما جزئیات را بررسی کردند و جزئیات مشخص است. این موضوع از چند مسیر در حال پیگیری است. این یک ننگ است برای آنها که به چاقوکشی افتخار میکنند. از مسیر حقوقی که اینها را بی کیفر نگذاریم در حال پیگیری هستیم.
تشریح گاهشمار سیاست خارجی در هفته گذشته
سخنگوی وزرات امور خارجه گاهشمار سیاست خارجی در هفتهای که گذشت تشریح کرد.
آقای سعید خطیبزاده در ابتدای نشست خبری هفتگی با خبرنگاران ضمن گرامیداشت روز پاسداشت زبان و ادب فارسی در تشریح گاهشمار سیاست خارجی در هفتهای که گذشت گفت: ۲۲ شهریورماه گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و انگلیس و همچنین پیام تبریک وزرای خارجه کشورهای کنگو، مغولستان، ایرلند، بورکینافاسو و اندونزی به آقای امیر عبداللهیان را داشتیم. سه شنبه ۲۳ شهریور انتصابات جدید در وزارت امور خارجه اعلام شد که براساس آن باقری به عنوان معاون سیاسی، آقای فتحعلی به عنوان اداری و مالی و آقای مهدی صفری به عنوان معاون سیاسی وزارت امورخارجه منصوب شدند. آقای عراقچی، ابوالحسنی و مهاجر هم در احکامی جداگانه به عنوان مشاورین وزیر منصوب شدند.
وی با اشاره به اینکه در همان روز سه شنبه پیامهای تبریک وزیران خارجی برزیل و بولیوی را به امیرعبداللهیان را داشتیم، گفت: در روز سه شنبه کمیته ویژه حقوقی و بین المللی پرونده سردار سلیمانی با حضور تمام کشورهای ذیربط در وزارت امورخارجه برگزار شد و تصمیمات جدیدی اتخاذ شد که طی هفتههای آتی پیگیریهایی در آن حوزه انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: همچنین در روز سه شنبه دیدار صمیمانه وزیر امور خارجه را با فرزندان خانوادههای شهدای وزارت امور خارجه داشتیم. در همان روز نشست وزیر امور خارجه با رئیس و اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی را داشتیم. در روز چهارشنبه ۲۴ شهریور دیدار و گفتگوی نماینده حزب الله لبنان را با وزیرامورخارجه برگزار شد. همچنین در همان امیرعبداللهیان در اجلاس وضعیت بشردوستانه افغانستان سخنرانی داشت.
وی گفت: در روز پنج شنبه ۲۵ شهریور علاوه بر دریافت پیامهای تبریک وزرای خارجه اتیوپی و پرتغال، هیات جمهوری اسلامی ایران وارد دوشنبه شد و ملاقات دوجانبه وزیر امور خارجه ایران با همتای چینی و وزیر امور خارجه هند برگزار شد. نشست چهارجانبه وزرای خارجه کشورهای پاکستان، ایران، هند و روسیه در خصوص افغانستان برگزار شد. روز جمعه ۲۶ شهریور دیدار و گفتگوی امیرعبداللهیان با همتای روس و پاکستان داشت. علاوه بر آن در همان روز با وزیرامورخارجه بلاروس هم دیدار کرد. زیر خارجه بنین هم پیام تبریک را در همان روز برای امیر عبداللهیان ارسال کرد.
خطیب زاده ادامه داد: بیانیه مشترک وزرای خارجه چهار کشور ایران، پاکستان، روسیه و چین هم در خصوص افغانستان در حاشیه اجلاس شانگهای صادر شد که من خدمت همه عزیزان همان زمان اطلاع رسانی کردم و تایید نهایی سند عضویت جمهوری اسلامی در سازمان همکاری شانگهای هم در همان روز با اتفاق و با حمایت قوی سران کشورهای عضو شانگهای به تایید رسید. دیدار و گفتگوی وزیر خارجه ایران و تاجیکستان هم آخرین ملاقات قبل از بازگشت به جمهوری اسلامی ایران بود.
بیشتر بخوانید: