این روزها کلمه هوش مصنوعی را در رسانهها زیاد میشنویم چراکه استفاده از هوش مصنوعی به افراد این امکان را می دهد تا ماشینهای خود را به هوش، اتوماسیونسازی، تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ (BDA) و به طور کلی برنامههای رباتیک تجهیز کنند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صداوسیما، هوش مصنوعی (به انگلیسی: Artificial Intelligence) که گاهی اوقات هوش ماشینی نامیده میشود، به هوشمندی نشاندادهشده بهوسیله ماشینها در شرایط مختلف، اطلاق میشود که در مقابل هوش طبیعی در انسانها قرار دارد؛ به عبارت دیگر، هوش مصنوعی به سامانههایی گفته میشود که میتوانند واکنشهایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی از جمله، درک شرایط پیچیده، شبیهسازی فرایندهای تفکری و شیوههای استدلالی انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسایل را داشته باشند. بیشتر نوشتهها و مقالههای مربوط به هوش مصنوعی آن را به عنوان (دانش شناخت و طراحی عاملهای هوشمند) تعریف کردهاند. هوش مصنوعی را باید گستره پهناور تلاقی و ملاقات بسیاری از دانشها، علوم، و فنون قدیم و جدید دانست. در ادامه با ما همراه باشید تا شما همراهان همیشگی را با حقایق جذاب و باورنکردنی در مورد هوش مصنوعی آشنا کنیم.
۱- هوش مصنوعی چیزی فراتر از یک کارگزار هوش است
هوش مصنوعی در زمینههای مختلفی به کار گرفته میشود که از جمله این حوزهها میتوان به یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و قدرت نتیجهگیری اشاره کرد. همه اینها باعث میشود تا توسعهدهندگان هوش مصنوعی بتوانند از این تکنولوژی برای هر مسئلهای استفاده کنند.
۲- ایده هوش مصنوعی برای اولین بار در سال ۱۹۴۲ مطرح شد
برای اولین بار، اسحاق آسیموف (Isaac Asimov) نویسنده داستانهای علمی-تخیلی که همچنین پرفسور بیوشیمی هم بود از ایده هوش مصنوعی صحبت کرد.
رباتها نمیتوانند به انسان صدمه بزنند؛ همچنین آنها نباید با خودداری از انجام عملی به انسان ضرر برسانند.
رباتها باید از دستوراتی که توسط انسان به او داده شده است پیروی کنند؛ مگر اینکه دستورات وارد شده با قوانین شماره یک مغایرت داشته باشد. رباتها تا جایی که با قوانین شماره یک و دو مغایرت نداشته باشد، باید از خودشان محافظت کنند.
از آن زمان تا به حال این سه قانون رباتیک پایه و اساس توسعه هوش مصنوعی بوده است.
۳- بازی ساختگی
به نظر شما آیا ماشینها قدرت تفکر دارند؟ این سئوال برای اولین بار توسط آلن تورینگ مطرح شد و پرسیدن همین سئوال باعث شد تا او بتواند بازی ساختگی (آزمون تورینگ) را طراحی کند.
۴- تولد اصطلاحی به نام هوش مصنوعی
اصطلاح هوش مصنوعی در سال ۱۹۵۶ توسط جان مک کارتی (John McCarthy) یکی از بنیانگزاران هوش مصنوعی ابداع شد. این اصطلاح طی کنفرانسی در کالج دارثموث (Darthmouth College) مطرح شده و هم اکنون یک صنعت اختصاصی دارد و به یکی از زمینههای تحقیقاتی مهم مبدل شده است.
۵- انسان و ماشین
یکی از لحظات مهم در تاریخ هوش مصنوعی در سال ۱۹۹۷ رقم خود؛ یعنی زمانیکه مسابقه زنده شطرنج بین کامپیوتر IBM به نام Deep Blue و گری کاسپاروف (Garry Kasparov) قهرمان شطرنج دنیا برگزار شد. این مسابقه شامل ۶ بازی بود که در دو سری از آنها دیپ بلو پیروز شد؛ این در حالی بود که کاسپاروف تنها یک بار توانست برنده شود. سه بازی دیگر نیز با تساوی خاتمه پیدا کرد و همین موضوع باعث شد تا یک کامپیوتر بتواند قهرمان شطرنج شود!
۶- اولین شبکه عصبی
فرانک روزنبلات (Frank Rosenblatt) یک روانشناس آمریکایی بود که در زمینه هوش مصنوعی برای اولین بار در سال ۱۹۵۷ الگورریتم پرسپترون (Perceptron Algorithm) را طراحی کرد. این الگوریتم برای همیشه چشم انداز هوش مصنوعی را تغییر دارد و برای توسعهدهندگان و محققان این امکان را فراهم آورد تا هوش مصنوعی را مدیریت و تعلیم دهند.
۷- هوش مصنوعی دکتر میشود!
این روزها از هوش مصنوعی در زمینه پزشکی نیز استفاده میشد و همین موضوع باعث شده تا به صورت موثر تاثیرات تکنولوژی دیجیتال در مراقبتهای بهداشتی و پزشکی را مشاهده کنیم. در صنعت بهداشت ترکیبی از یادگیری ماشینی، یادگیری عمیق، تجزیه و تحلیل دیتاها در زمان واقعی و سایر ویژگیهای هوش مصنوعی برای تشخیص بیماریهای مختلف به کار گرفته میشود.
۸- کارگردانی فیلم توسط هوش مصنوعی!
جالب است بدانید در سال ۲۰۱۸ فیلمی به نام “Zone Out” توسط هوش مصنوعی که آن را بنجامین خطاب میکنند ساخته شد که در آن بازیگر محبوب کانادایی به نام توماس میدلدیچ (Thomas Middleditch) ایفای نقش کرده است.
این فیلم طی ۴۸ ساعت توسط هوش مصنوعی ساخته شده و داستان، تدوین، انتخاب موسیقی و سایر المانهای مربوط به این فیلم همگی توسط بنجامین مدیریت و تصمیمگیری شدند. این پروژه ایده کارگردانی به نام اسکار شارپ (Oscar Sharp) و تکنسین خلاق گوگل یعنی راس گودوین (Ross Goodwin) بود. حافظه بنجامین از شبکه عصبی کوتاه مدت تشکیل شده و این درست همان ویژگی موجود روی گوشیهای هوشمند است که هنگام پیشبینی کلمه بعدی در حین تایپ استفاده میکنیم.
۹- هوش مصنوعی از انسانها باهوشتر است!
مایکروسافت (Microsoft) و علی بابا (Alibaba) هوش مصنوعی را توسعه دادهاند که میتواند در آزمون درک مطلب دانشگاه استندفورد، عملکرد بهتری نسبت به انسان داشته باشد.
۱۰- هوش مصنوعی میتواند تابعیت دریافت کند
یکی از پیشرفتهترین رباتهای انسان نما به نام سوفیا (Sophia) در سال ۲۰۱۷ توانست تابعیت عربستان سعودی را دریافت کند! او اولین رباتی بود که چنین دستاوردی داشت و در همان سال قهرمان نوآوری برنامه توسعه ملل متحد هم خطاب شد و به عنوان اولین غیر انسان شناخته میشود که توانسته از این سازمان عنوان دریافت کند!
منبع: دیجی رو