کمیسر عالی پناهجویان سازمان ملل متحد گفت فروپاشی درونی افغانستان باعث بحرانی بزرگتر از بحران انسانی خواهد شد.
فلیپو گراندی که برای بررسی اوضاع افغانستان به این کشور سفر کرده، پس از ورود به پاکستان در نشست خبری خود در اسلام آباد درباره اوضاع افغانستان گفت: این سفر چهارمین سفر من در مقام کمیسر عالی پناهجویان سازمان ملل به پاکستان است. کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل در پاکستان سابقهای طولانی به مدت ۴۰ سال دارد. این سفر من همزمان با تحولات اخیر در افغانستان است که البته این همزمانی به صورت تصادفی نیست. از آنجا که حضور کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل در پاکستان به علت حضور پناهجویان افغان است، پس بسیار مهم است که در پی سفر به افغانستان به پاکستان بیایم و درباره یافتههای خودم به دولت (پاکستان) گزارش کنم و با آنها درباره مسیر پیش رو مشورت کنم.
کمیسر عالی پناهجویان سازمان ملل متحد ادامه داد: طالبان ابراز تمایل کرد که کمکهای بشردوستانه در اسرع وقت برای کشور افغانستان توزیع شود، چون همانطور که خودمان مشاهده کردیم شرایط بسیار دشوار است. وضعیت افغانستان چیز جدیدی نیست. قبل از ۱۵ اوت هم وضعیت بشردوستانه بسیار بد بود، چون پس ازسالها ناامنی و درگیری، وضعیت بشردوستانه بد شده بود. اکنون با توجه به تحولات جدید، وضعیت وخیمتر شده است. همه چیز از جمله مواد غذایی، دارو لازم و پناهگاه امن برای مردم لازم است. آوارگی سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بر اثر درگیریها که ۵۰۰ هزار نفر از این افراد به تازگی آواره شدند.مسئله ای است که باید در اسرع وقت این موضوع را با توجه به تضمینهای طالبان، حل و فصل کرد.
فروپاشی درونی افغانستان باعث بحرانی خواهد شد که بزرگتر از بحران انسانی است
وی تصریح کرد: اگر ما به اندازه کافی تحت حمایت قرار بگیریم و منابع ما تامین شود، انتظار داریم کمک بشردوستانه ما افزایش یابد که این مسئله بسیار فوریت دارد. شما میدانید که حتی مشکلات بزرگتری هم وجود دارد. برای مثال مشکل پرداخت حقوق کارکنان دولت وجود دارد. طالبان چطور کشور را اداره خواهد کرد؟ اینها نکاتی است که آنها با ما همه ما مطرح کرده اند. کمک بشردوستانه مشمول هیچ گونه ملاحظات سیاسی نیست و نباید باشد. ارائه کمکها به شکلهای مختلف شامل توسعه، پرداخت حقوق و کارکرد دولت، پیچیدهتر است. هم اکنون این فعالیتها متوقف مانده است. بسیار اهمیت دارد که جامعه بین المللی مسیر و راههای لازم را بیابد و درباره کارکرد افغانستان اطمینان بدهد، چون فروپاشی درونی افغانستان و معطل ماندن ارائه خدمات عمومی در این کشور مثل بخش سلامت یا آموزش، باعث بحرانی خواهد شد که بزرگتر از بحران انسانی است. اگر دولت افغانستان دچار فروپاشی شود شاهد مهاجرت شمار زیادی از افراد خواهیم بود که به فکر پناه گرفتن در سایر کشورها خواهند افتاد. بسیار اهمیت دارد که تلاش کنیم و نگذاریم این اتفاق رخ دهد.
کمیسر عالی پناهجویان سازمان ملل متحد افزود: البته نگرانیهای امنیتی هم مطرح است. ما نگران برخی از تهدیدات تروریستی هستیم. شما شاهد اتفاقی بودید که در فرودگاه کابل و توسط برخی گروههای تروریستی رخ داد. امیدواریم دولت جدید متحد باشد و دچار اختلاف نباشد. گزارشهای رسانهای درباره اختلاف در دولت افغانستان وجود داشته است. اگر بین سران مختلف افغان درگیری صورت گیرد بار دیگر به همان وضعیت معمول افغانستان باز خواهیم گشت که خودش عاملی برای بی ثباتی خواهد شد.
فلیپو گراندی: افغانستان را از فاجعه نجات دهیم، منطقه را از بی ثباتی نجات داده ایم
وی درباره سفر خود به پاکستان گفت: من با رئیس جمهور، وزیر کشور و رئیس ستاد ارتش پاکستان و با وزیر سرحدات پاکستان دیدار کردم و از پاکستان به علت تسهیل فعالیتهای بشردوستانه در افغانستان تشکر میکنم. همانطور که میدانید اکثر تدارکات، چه کمکها از طرف پاکستان باشد یا کمکهای بین المللی باشد از طریق پاکستان به افغانستان منتقل میشود. پاکستان نقش بسیار مهمی در حمایت از فعالیتهای بشردوستانه در داخل افغانستان دارد. در موضوع پناهجویان باید تاکید کنم که ما شاید اطلاعات دقیق نداشته باشیم، اما مشاهدات ما نشان میدهد که افرادی به پاکستان آمده اند. بخش زیادی از مشاهدات ما در گذرگاههای مرزی نشان میدهد که جریان تردد عادی افغانها در مرز صورت میگیرد، اما در بین این افراد شاید کسانی باشند که نیازهای خاصی داشته باشند. من به مقامات پاکستان تاکید کردم که در بازگرداندن افرادی که مدارک ندارند شاید در بازگشت به افغانستان دچار مخاطراتی شوند و شاید از اقلیتها باشند. من موضع پاکستان را درک میکنم که میگوید ما در طی ۴۰ سال به اندازه کافی پناهجو داشته یم.