در نشست پرسش و پاسخ کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا
بلینکن: به موقع از افغانستان خارج شدیم
وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد اگر از افغانستان خارج نمی شدیم حملات طالبان به نظامیان ما و کشورهای هم پیمان از سر گرفته میشد و حمله به شهرهای بزرگ افغانستان را هم آغاز میشد.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی بی بی سی،وزیر امور خارجه آمریکا خروج کشورش از افغانستان را اقدامی مناسب دانست و گفت: وقت آن رسیده بود تا به طولانیترین جنگ آمریکا پایان داده شود. وزیر امور خارجه آمریکا در نشست پرسش و پاسخ کمیته روابط خارجی مجلس سنای این کشور بر سر بحران افغانستان با اشاره به بیستمین سالگشت حملات تروریستی یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ در خاک آمریکا ادعا کرد: «(به افغانستان) رفتیم تا آنهایی را که به ما حمله کردند به سزای عمل شان برسانیم و تضمین کنیم که چنین چیزی دیگر اتفاق نخواهد افتاد. وی همچنین افزود: اسامه بن لادن در سال ۲۰۱۱ کشته شد. توانمندیهای القاعده از جمله توانایی شان در برنامه ریزی و اجرای عملیات بیرونی تا میزان قابل توجهی کاهش داده شد. پس از گذشت ۲۰ سال، دو هزار و چهارصد و شصت و یک (نظامی) آمریکایی جان خود را از دست دادند؛ ۲۰ هزار نفر زخمی شدند؛ دو تریلیون دلار هزینه شد و وقت آن رسیده بود تا به طولانیترین جنگ آمریکا پایان داده شود.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: هنگامی که بایدن در ژانویه سال جاری میلادی قدرت را بدست گرفت توافقی را به ارث برد که رئیس جمهور پیش از او (ترامپ) با طالبان امضا کرده بود که بر اساس آن قرار بود تا روز نخست ماه مه سال جاری، همه نظامیان باقیماندهی آمریکا را از افغانستان خارج سازد. وی همچنین در ادامه مدعی شد: در قالب مذکور بود که دولت پیشین (آمریکا)، دولت (وقت) افغانستان را زیر فشار قرار داد تا پنج هزار تن از زندانیان طالبان از جمله برخی جنگ سالاران ارشد را آزاد کند. در ضمن، شمار نظامیان آمریکایی (در افغانستان) به دو هزار و ۵۰۰ نفر کاهش یافته بود. در عوض، طالبان توافق کرد حمله به نظامیان آمریکایی و شرکایش را متوقف سازد و از تهدید کردن شهرهای بزرگ افغانستان خودداری کند. بلینکن گفت:، اما طالبان پیشروی خود را بدون وقفه در روستاها، نواحی مختلف، ایستهای بازرسی و برخی جادههایی که به شهرها ختم میشد ادامه داد. در ژانویهی سال ۲۰۲۱، طالبان در قویترین موضع نظامی خود پس از یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ قرار داشت و ما هم کمترین شمار نظامیان آمریکایی را در افغانستان داشتیم؛ در نتیجه، بایدن پس از بدست گرفتن ریاست جمهوری، بلافاصله باید از دو گزینهی پایان دادن به جنگ یا دامن زدن به آن، یکی را بر میگزید؛ و اگر او از تعهداتی که دولت پیشین آمریکا سپرده بود پیروی نمیکرد حملات طالبان به نظامیان ما و کشورهای هم پیمان از سر گرفته میشد و حمله به شهرهای بزرگ افغانستان را هم آغاز میشد. وی همچنین بار دیگر ادعا کرد: آمریکا باید شمار قابل ملاحظهای از نظامیان خود را به افغانستان میفرستاد تا هم از خودمان دفاع کنیم و هم مانع از تسلط طالبان شویم. تلفات میدادیم و در بهترین حالت، چشم انداز رسیدن به بن بست و گیرافتادن در افغانستان، زیر آتش (طالبان) برای همیشه وجود داشت. وی همچنین مدعی شد: هیچ شاهدی وجود ندارد که ثابت کند اگر بیشتر در افغانستان میماندیم ارتش و دولت افغانستان استواری و ایستادگی بیشتری از خود نشان میداد. اگر هزینه کردن صدها میلیارد دلار در کنار آموزش و تجهیزات به مدت ۲۰ سال کافی نبود از کجا معلوم یک سال، ۵ سال یا ۱۰ سال دیگر میتوانست کاری از پیش ببرد!» بلینکن همچنین گفته بود تصمیم خروج آمریکا از افغانستان با هماهنگی ناتو و کشوهای اروپایی اتخاذ شد و با اجرای این تصمیم، اغلب آمریکاییها را تا ۳۱ اوت از افغانستان خارج کردیم. وی افزود: ما تدابیر زیادی را برای تخلیه سریع و موفق افغانستان اتخاذ کردیم. برنامههای تخلیه اضطراری، با فروپاشی غیرقابل پیش بینی دولت افغانستان آغاز شد. ما ۱۲۴ هزار نفر را در دورهای کوتاه مدت از افغانستان خارج کردیم.