سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در واردات واکسن هیچ خط قرمزی نداشتیم و نداریم البته مرجع صلاحیت دار قطعی و یگانه تائید واردات واکسن از روز اول وزارت بهداشت است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره واردات واکسن گفت: وزارت خارجه از روز اول تمامی امکان خود را برای واردات واکسن از هرمنبعی را در اختیار وزارت بهداشت قرار داد. مرجعیت صلاحیتدار و یگانه اینکه کدام واکسن وارد شود، وزارت بهداشت است. وزارت بهداشت در مقاطعی مصحلت ندانسته و تصور این بوده که این منابع، قابل اعتماد نیستند و شرکتهای وارداتی دارای ویژگیهای واردات نبودند.
وی افزود: در یکی، دو ماه اخیر درخواستها به صورت حداکثری و از مسیرهای مختلف در حال تایید شدن است که این امر باعث تسریع در واردات واکسن شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: واردات و تامین واکسن از مسیر کوواکس و همکاری با کشورهایی، چون چین در حال انجام است.
خطیب زاده با تاکید بر اینکه در خصوص تامین نیازهای مردم مسیر برجامی و غیربرجامی نمیشناسیم و هیچ خط قرمزی نداریم، اظهار داشت: دولتی در جهان است که میخواهد خود را به عنوان پلیس دنیا معرفی کند و بدون توجه به قوانین بینالمللی، خودش قاضی و زندانبان میشود. دنیا بیدار شده و میداند که آمریکا نمیتواند قوانین خود را به عنوان قوانین بینالمللی تحمیل کند. به رغم تمامی تحریمها و فشارها وظیفه قطعی و اصلی حاکمیت تامین نیازهای مردم است.
وی با اشاره به واردات واکسن در هفتههای گذشته تصریح کرد: ادامه واردات واکسن در مسیر عادی خود ادامه خواهد یافت که این مسیر، همراه با تولید پرافتخار داخلی تشدید خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: به شما قول میدهم همانطور که هفته گذشته بیست میلیون دز واکسن وارد کشور شد ادامه واردات واکسن درمسیر عادی را خواهیم داشت همراه با تولید پرافتخار داخلی توسط دانشمندان جوان، این مسیر تشدید خواهد شد و ما روزهای بهتری را در این زمینه خواهیم داشت.
خطیب زاده درباره به رسمیت شناختن طالبان خاطرنشان کرد: ایران جزو معدود کنشگرانی است که با همه طرفها در افغانستان روابط خود را دارد؛ با برخی گفتگوهای فراگیرتر و با برخی محدودتر، همواره سعی کردیم با این گروهها گفتگو کنیم. همانطور که میدانید دور اول گفتگوهای فراگیر بینالافغانی در تهران برگزار شد و سعی کردیم همه گروهها و نه فقط دولت و طالبان را در این گفتگوها مشارکت دهیم.
وی تاکید کرد: ما براساس اصول سیاست خارجی در حوزه افغانستان سعی کردیم با این گروهها گفتگو داشته باشیم و دور اول گفتگوهای بین افغانی هم در تهران برگزار شد و نه تنها دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان بلکه سعی کردیم همه گروهها را در آن مشارکت دهیم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: اکنون نیز ما تاکید کردیم که مسیری که به برادرکشی ختم شود مسیر درستی نیست و تاکید کردیم که افغانستان تنها راه حل صلح آمیز دارد کسی نمیتوان جنگ و خشونت را به جای گفتگو بنشاند، تاکید کردیم تنها دولت فراگیر که بازتاب دهنده ترکیب قومی و جمعیتی افغانستان باشد میتواند دولتی باشد که صلح پایدار و ثبات را به این کشور بیاورد و مشارکت حداکثری ایجاد کند.
خطیب زاده خاطرنشان کرد: بر تحقق خواست و بر اراده مردم و تاکید داریم، مردم غیور افغانستان بارها ثابت کردند که حضور خارجیها را در کشور خود برنمی تابند و همه کشورها چه فرامنطقهای و چه منطقهای باید توجه کنند به اراده مردم افغانستان احترام بگذارند و تلاش کنند زمینههای گفتگوهای اصیل بین افغانی را فراهم کنند.
وی افزود: ما در وزارت خارجه نیز تلاش کردیم جدی و متمرکز کار را پیش ببریم، اخیرا هم ستاد عالی افغانستان در وزارت امورخارجه شکل گرفته و تلاش کردیم مردم افغانستان از دسترسیهای ضروری و مراودات محروم نشوند، تمام کنسولگریهای ما باز هستند و آنهایی که نیمه فعال هستند شکل شمایل جدیدتری را به خود خواهند گرفت و آنچه که اراده قطعی ما است تقویت روابط با مردم افغنستان و کمک به خواست اراده مردم این کشور است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره موضع ایران برابر تشکیل جلسه دولت افغانستان گفت: ما باید منتظر باشیم تا تشکیل دولت آینده افغانستان را ببینیم و بعد در خصوص موضوعات دیگر تصمیم خواهیم گرفت، ما براساس عملکرد طالبان تصمیم میگیریم.
خطیب زاده در خصوص مذاکرات ایران و عربستان گفت: ما چند دور گفتگوهای ایران و عربستان را در بغداد داشتیم، دولت عراق نقش بسیار موثری داشته از این به بعد هم اگر این فرصت وجود داشته باشد ما این نقش را تقدیر میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره موضع ایران درخصوص مانور نظامی مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان گفت: کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر این موضوع را روشن کرده، همچنین توافقات پنج کشور ساحلی در خصوص قانونی نبودن هرگونه حضور نظامی کشورهای غیرساحلی مشخص است و این موضوع را در وزارت خارجه در دست بررسی داریم.
خطیب زاده درباره بیانیه اتحادیه عرب علیه برنامه هستهای ایران و حضور منطقهای ایران گفت: توهماتی که توسط برخی کشورهای خاص که شناخته شده هم هستند در تدوین این بیانیهها، نخ نما و خسته کننده و ملال آور شده و با روح تحولات چه چند جانبه و چه دو جانبه مغایرت دارد و مانع جدی ایجاد میکند، اینکه صداهای متفاوتی و گاه متضادی شنیده میشود، سازنده نیست.
وی افزود: نفس این بیانیه نشان میدهد کسانی که این بیانیهها را کپی میکنند چقدر از تحولات منطقه و از درک بدیهیات منطقه به دور هستند روشن هست که جمهوری اسلامی ایران درخصوص امنیت ملی و حاکمیت تمامیت ارضی خود هیچ مصالحهای ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: جزایر ایرانی همواره جزایر ایرانی باقی خواهند و پرونده هستهای و برنامه صلح آمیز هستهای ایران که دستاورد دانشمندان ایرانی است در مسیر و بسترخود با قدرت و جدیت پیگیری خواهد شد.
خطیب زاده همچنین گفت: مسیر گفتگوهای منطقهای برای امنیت درون زا تنها مسیری است که همه کشورها باید به آن پایبند باشند، کشورهای عربی باید بر جنایاتی که رژیم اشغالگر قدس علیه مردم فلسطین و همین کشورهای عربی انجام میدهد متمرکز شوند و این فرافکنیها را خاتمه دهند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره مطالبات مالی ایران از عراق گفت: این مطالبات در چند بخش است، پاسخ میزان تجمیع شده آن را از بانک مرکزی سوال کنید. اما این یکی از موضوعاتی است که به طور مستمر موضوع گفتگوهای ما با دوستان در عراق بوده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد: بخشی از این بدهیها، تأدیه شده، ولی بخش عمده آن باقی مانده است. در این سفر در خصوص اینها گفتگوهایی شد و درباره بخشهای فنی و تکنیکی موضوع با هم جلساتی داشتند و پیشرفتهایی داشته، ولی قابل قبول نبوده است.
خطیبزاده گفت: این موضوع را پیگیری خواهیم کرد و سفیر ما بعد از بازگشت به بغداد این موضوع را در دستورکار خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه آیا توافق دیروز با آژانس، براساس مصوبه مجلس بوده است، تصریح کرد: مصوبه مجلس کاملا روشن و لازم الاجراست. دولت از روزی که مصوبه مجلس لازمالاجرا شد، تمامی دسترسیهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد و این دسترسیها همچنان هم متوقف است.
خطیب زاده با بیان اینکه دوربینها هیچ گاه برخط و آنلاین نبودند، ولی فیلمها ضبط میشدند و الان هم ضبط میشوند، خاطرنشان کرد: دسترسی آژانس به محتویات دوربینها زمانی خواهد بود که تعهدات طرف مقابل براساس مصوبه مجلس انجام شود. حافظهها نگهداری میشوند. اگر روزی به توافق مرضیالطرفین درخصوص برجام رسیدیم، اجرای کامل برجام از سوی ایران از سر گرفته میشود و محتویات دوربینها در اختیار آژانس قرار میگیرد.