مابهازاهای اجتماعی سریال گاندو
چرا مردم دوست ندارند «آقا محمد» گاندو شهید شود؟
یکی از ویدئوهای پربازدید چند روز گذشته ایران، صحنهای از یک فیلم غیر از مجموعه تلویزیونی گاندو ۲ بود که مردم فکر میکردند، درباره شهادت «آقا محمد» گاندو است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، این ویدئو میلیونها بار در روزهای قبل توسط مردم ایران دیده شده و با وجودی که رسما اعلام شده که این ویدئو مربوط به مجموعه گاندو نیست، ولی باز هم مردم این ویدئو را میبینند و با آن ارتباط عاطفی برقرار میکنند. اما یک نکته پنهان در بازدیدهای میلیونی و بازخورد مخاطبین از سریال گاندو این است که اکثریت قریب به اتفاق مردم دوست ندارند «آقا محمد» شهید شود! چرایی و واکاوی این حس فراگیر میتواند یافتههای قابل توجهی از روانشناسی اجتماعی فعلی مردم ایران را به تصویر بکشد:
«آقا محمد» برای مردم به یک واقعیت باورپذیر تبدیل شده است. این موضوع هم فقط به این مساله برنمی گردد که به لحاظ موفقیت فنی و قوت داستان و یا بازیگری موفق وحید رهبانی این باورپذیری این قدر فرآگیر است. در واقع این باور پذیری به دو ذهنیت اساسی در جامعه ایران برمی گردد؛ اول اینکه مردم ایران باور دارند «آقا محمد»های واقعی در کشور وجود دارند و گرچه ممکن است که بسیاری از مردم تجربه معاشرت نزدیک با عناصری همچون «آقا محمد» را در زندگی خود نداشته باشند، ولی به صورت جدی این احساس حضور را باور دارند. دوم نیز اینکه مردم ایران به همان میزان وجود «آقا محمد» عناصر متضادی همانند «غلامرضا رحمانی»، «محمد علی موسی پور»، «شارلوت» و... را نیز باور دارند که در سالهای گذشته و به خصوص در دولت آقای روحانی وجود داشته و اتفاق افتاده است.
واقعیت دیگر این است که «آقا محمد»، شخصیتی است که بخشی از هویت جمعی مردم ایران است. حس وطن پرستی، بیگانه ستیزی و غرور در برابر بیگانگان و به خصوص تلاش برای غلبه عزتمند در برابر کشورهایی همچون انگلیس که سابقه لگدمال کردن عزت ایرانیان را دارند، تبدیل به بخشی از هویت اجتماعی و تاریخی مردم شده و «آقا محمد» در واقع جزئی از همین واقعیت هویتی است و به همین دلیل مردم نمیتوانند به صورت ذاتی به «آقا محمد» باور و علاقه نداشته باشند. معنای دیگر این جملات گفته شده این است که جامعه ایرانی اگر واقعیت صحنه را به خوبی درک کند و اسیر شبهه افکنی عملیات روانی دشمن و نفوذیهای داخل جامعه نشود، در حمایت فراگیر از عناصری که در داخل در برابر دشمنی غربیها میایستند، تردیدی به خود راه نخواهد داد.
واقعیت اجتماعی مهم دیگر این است که مردم دوست دارند مسیر عزتمندی و شکست و خوار کردن کشورهایی همچون انگلیس و آمریکا و دنباله روهای آنها در کشور ادامه داشته باشد و نمیخواهند عناصری همچون «آقا محمد» که این اتفاق مهم را رقم میزنند را از دست بدهند و این راه دچار خدشه شود.
جامعه ایرانی در میان قهرمانان خود بیش از همه نوع قهرمان، قهرمانان متدین و انقلابی را بیشتر میپسندد و با آن میتواند رابطه برقرار کند. همچنانکه این حس در ابعاد بسیار بزرگتر و وسیعتر درباره سردار شهید سلیمانی نیز وجود داشت و درباره هیچ قهرمان ملی دیگری این حجم از احساس و محبت و علاقه و مقبولیت اتفاق نیفتاده است.
علاقه فراگیر به عناصری با ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی و سیاسی کاراکتری همانند «آقا محمد» گاندو علامت بسیاری مهمی از واقعیت و سلامت قابل توجه باطن اجتماع ایرانی و بالا بودن نمودار علاقه و احترام ذاتی جامعه ایرانی به انقلابی بودن، متدین بودن، عزت خواهی، اقتدار در برابر دشمن، باور به قدرتهای درونی و البته در کنار آن، تنفر از فساد سیاسی و اقتصادی، انفعال در برابر دشمن، خیانت به وطن و .. است.
مهدی جهان تیغی
چه جوانان برومندی از دست رفتند
تا این انقلاب و این نظام پا بر جا بماند
امروز باید ملت ایران از وقایع پشت پرده و خیانتها و
خباثتهای دشمنان و افراد نفوذی آگاه گردند
و عذتمندی ایران اسلامی را توسط مجاهدین و
انقلابیون به چشم خود ببینند
و قدردان نیروهای انقلابی و رهبر حکیم و فرزانه باشند