وزیر ارتباطات با تاکید بر ضرورت استقرار مراکز داده در داخل گفت: در ۴ سال گذشته برای توسعه دسترسی به شبکه ملی اطلاعات کارهای ویژهای انجام شده است و بیش از ۸۰ درصد روستاهای ما به این شبکه دسترسی دارند.
وی افزود: اگر مرکز داده داخلی داشته باشیم، ارتباطات قطع نمیشود و امنیت و استقلال ما نیز در معرض خطر قرار نمیگیرد و میتوانیم شبکه پرسرعت و باکیفیت در داخل داشته باشیم.
زارع پور گفت: البته ما مراکز داده خوبی در داخل داریم که کیفیت آن هم بسیار بالاست و اگر ما بتوانیم این مراکز داده را در چندین جای کشور پخش کنیم افراد در نزدیکترین نقطه میتوانند دسترسی پیدا کنند تا سرعت و تجربه کاربری آنها نیز افزایش پیدا کند.
زارع پور گفت: همه اینها به عنوان زیرساخت شبکه ملی اطلاعات است که اگر در لایه زیرساخت، شبکه باکیفیتی داشته باشیم خدمات بهتری هم به مردم ارائه میشود و حتی ما به عنوان کانون و هاب منطقهای برای انتقال اطلاعات کشورهای دیگر هم میتوانیم مطرح شویم چرا که موقعیت کشور ویژه است و میتوانیم به عنوان کانون و قطب منطقهای عمل کنیم.
وزیر ارتباطات گفت: همه اینها وابسته به توسعه شبکه ملی اطلاعات است که راه اندازی آن جزو آرزوهای همه کشورهای پیشرفته محسوب میشود.
وی گفت: سندی که سال گذشته ابلاغ شد هر چند پس از ۹ سال صورت گرفت، اما سندی افتخارآمیز است و استانداردهایی برای شبکه در نظر گرفته است.
آقای زارع پور در پاسخ به سوالی مبنتی بر اینکه چند درصد لایه زیرساخت تکمیل شده است؟ گفت: پیشرفت نسبتا خوب بوده است، اما هنوز راه زیادی داریم و من قول دادم که تکالیفمان را در لایههای مختلف تا سال ۱۴۰۴ انجام دهیم و این لایه زیرساختی را ظرف دو سال آینده راه اندازی خواهیم کرد.
وی افزود: در لایه زیرساخت شبکه اقداماتی کرده ایم که در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت است و باید سرمایه گذاری ویژهای صورت گیرد و بحث ترافیک بین المللی هم محقق شود.
زارع پور گفت: یکی از لایههای مورد نیاز که جزو نگرانیهای مردم هم هست توسعه آن در مناطق دورافتاده است و اگر بخواهم منصفانه قضاوت کنم و نقاط قوت گذشته را بیان کنم ما در ۴ سال گذشته در توسعه دسترسی به شبکه ملی اطلاعات در روستاها شاهد کارهای ویژه و بزرگی بودیم و اکنون ۸۰ درصد روستاها دسترسی دارند و در دوران شیوع کرونا که آموزشها مجازی شد این موضوع بیشتر خودش را نشان داد.
وزیر ارتباطات گفت: البته بخشهای باقیمانده بسیار سخت و مربوط به مناطق سخت گذر است که حدود ۵ هزار روستا باقی مانده است و ما تا پایان سال ۱۴۰۱ باید دسترسی را فراهم کنیم.
وی با اشاره به اینکه شاخص مورد قبول برای دسترسی خانوادهها به شبکه باید حداقل ۲۵ مگابیت در ثانیه باشد، گفت: در بحث ارتباطات ثابت حداکثر ۸ مگابیت است و در مواقع پرترافیک حتی به دو مگابیت میرسد.
زارع پور افزود: برخلاف همه جای دنیا ما سیاست اشتباهی در پیش گرفته ایم به این معنی که توسعه دسترسی سیار را به ثابت ترجیح دادیم در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته، فیبر نوری را تا درب منازل مردم برده اند.
وی گفت: این پروژه بسیار بزرگی است که بخشی از شبکه ملی اطلاعات محسوب میشود و ما باید سرعت ۱۰۰ مگابیت در ثانیه را برای همه کسب و کارها محقق کنیم.
توسعه شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع دسترسی شبکه جهانی نیست
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: توسعه شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع دسترسی به شبکه جهانی نیست و ما به دنبال فراهم کردن یک شبکه پرسرعت و با کیفیت برای عموم مردم هستیم.
آقای عیسی زارع پور در ادامه سخنانش در برنامه نگاه یک افزود: باید تلاش کنیم فیبر نوری را به درب منازل مردم ببریم تا آن سرعت هزار مگابیت در ثانیه که در برخی کشورهای پیشرفته وجود دارد، محقق شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره امنیت شبکه و حفظ حریم خصوصی کاربران گفت: حفظ امنیت و اطلاعات کاربران برای ما یک اصل است و در مقابل دستبردهای بیرونی و برخی دستبردهای غیرقانونی داخلی باید حداکثر تلاشمان این باشد که حریم خصوصی کاربران حفظ شود.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه بر اساس اصل ۲۵ قانون اساسی بدون حکم قضایی امکان دسترسی به اطلاعات مردم وجود ندارد، گفت: مردم مطمئن باشند که هیچ کس بدون طی مراتب پیچیده قانونی نمیتواند دسترسی به اطلاعاتشان داشته باشد و ما ضامن حفظ حقوق مردم در فضای مجازی هستیم و سعی ما بر این است که در همه تصمیمها، خود را جای کاربران بگذاریم.
آقای زارع پور افزود: مردم از اینکه اطلاعاتشان در جاهای مختلف نشت پیدا کند نگران هستند و چند سال پیش بود که من خودم در یک پلتفرم ثبت نام کردم، اما بلافاصله پیامک تبلیغاتی برای من آمد که این نشان میدهد یا پلتفرم به لحاظ ساخت مشکل دارد یا اطلاعات را میفروشد.
وی گفت: البته مقررات ما در این حوزه به روز نیست و مجلس هم از این بابت نگرانی دارد و حتی ما در بحث صیانت از دادههای کاربران با دغدغههای بین المللی مواجهیم که آن را بی جی آر در جهان نامیده اند.
زارع پور افزود: باید قواعدی را در جمهوری اسلامی داشته باشیم که حافظ منافع مردم در این فضا باشد و حریم خصوصی شان نقض نشود.
وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سهم ما در اقتصاد دیجیتال چند درصد است؟ گفت: اقتصاد دیجیتال از مباحث بین بخشی است که بخش قابل توجهی از تحقق آن به وزارت ارتباطات در بحث تولید سخت افزار و نرم افزارهای این حوزه بر میگردد و بخشی از آن به واسطه کسب و کارهای جدیدی است که مبتنی بر این فناوری شکل میگیرد و بخشی هم مربوط به کسب و کارهای سنتی است که باید ارتقا پیدا کند و ما سهم مان کمتر از ۱۰ درصد است.
وی گفت: ما باید یک میلیارد دلار خرید خارجی در این فضا داشته باشیم و البته بومی سازی تجهیزات را هم دنبال کنیم که انصافا در یک سال و نیم گذشته حرکتهای خوبی در بومی سازی تجهیزاتی که مزیت نسبی در آن داریم، شکل گرفت که نمونه آن ساخت بی تی اف و مودم است و واقعا نهضت بومی سازی در تجهیزات ایجاد شده است.
وی به ظرفیتها و قابلیتهای کشور در بحث اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: در کلاس دانشگاه مرتب به دانشجویان این قابلیتها را اثبات کردم و ما هم اکنون در برخی حوزهها در بحث تجهیزات هایتک پیشرفته به حدود ۹۰ کشور صادرات داریم.
زارع پور گفت: موضوع بعد در بحث تحقق اقتصاد دیجیتال به توسعه زیرساختهای ارتباطی مربوط میشود چرا که بسیاری از کسب و کارها نیاز به دسترسی پایدار و با کیفیت و پرسرعت دارند و برای کسب و کارها آنچه که در سند بالادستی از ما خواسته شده تحقق سرعت ۱۰۰ مگابایتی بر ثانیه است.
وی افزود: اقتصاد دیجیتال آن قدر برای مردم اهمیت دارد که من اخیرا شنیدم روستائیانی در یک منطقه از مسئولان خود خواسته بودند که به جای آب و برق و جاده ابتدا دسترسی به شبکه را برای آنها فراهم کنند که در صورت آمدن شبکه بقیه امکانات هم برقرار میشود.
زارع پور گفت: توسعه زیرساختهای ارتباطی پایدار از وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که ما آن را به جد پیگیری میکنیم.