سازمانی غیردولتی هشدار داده است روند انقراض گونههای جانوری و گیاهی با سرعت نگران کنندهای در حال افزایش است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، پایگاه اینترنتی نشریه فرانسوی زبان «لوریان لوژور» در یادداشتی هشدار یک سازمان غیر دولتی درباره نزدیک شدن به ششمین مرحله انقراض گونههای جانوری و گیاهی را برجسته کرد.
کریگ هیلتون-تیلور، رئیس فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) میگوید: روندها نشان میدهد که ما ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ برابر بیشتر از میزان طبیعی انقراض گونههای جانوری و گیاهی هستیم.
کریگ هیلتون تیلور، در این باره گفت: ناپدید شدن گونههای جانوری و گیاهی در جهان سرعت گرفته است و همه آنها نمیتوانند نجات یابند.
آیا نزدیک به ششمین مرحله از انقراض جمعی گونههای گیاهی و جانوری مواجه هستیم؟
اگر به نرخ انقراض در هر قرن طی ۱۵۰۰ سال نگاه کنیم، انحراف قابل توجهی وجود دارد که از دهه ۱۹۰۰ آغاز میشود. روندها نشان میدهد که ما ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ برابر بالاتر از میزان طبیعی انقراض هستیم. من میگویم فهرست سرخ نشان میدهد که ما بسیار نزدیک به انقراض جمعی ششم هستیم. اگر روند افزایش با این سرعت ادامه یابد، به زودی با یک بحران بزرگ روبرو خواهیم شد.
فهرست قرمز از سال ۱۹۶۴ وجود دارد. آیا تغییر زیادی کرده است؟
رئیس فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت در پاسخ به این سئوال گفت: فهرست اول در واقع بر اساس معیارهای علمی نبود. این بیشتر یک اعتقاد عمیق بود. اما به طور کلی ما معتقدیم که تا حدی تهدیدی برای گونهها وجود دارد. اما فهرست شروع به رشد کرد، ما متوجه شدیم که باید از نظر علمی قابل دفاع باشد و در همین راستا از خود پرسیدیم: ما در حال اندازه گیری چه چیزی هستیم؟ پاسخ ساده بود: خطر انقراض.
آیا گونهها بدون فهرست قرمز ناپدید میشدند؟
رئیس فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت در پاسخ به این سئوال نیز گفت: ما تقریباً بسیاری از گونهها را در سراسر جهان از دست داده ایم. به عنوان مثال، فهرست قرمز توجه خود را به وضع ناامید کننده تیز شاخهای عربی (غزال اوریکس یا خَربُز) در عربستان جلب کرده و منجر به اقدامات حفاظتی شده است. در همین زمان ما شاهد شکوفایی گونههایی هستیم که در آستانه انقراض بودند.
آیا فهرست قرمز توصیههایی را ارائه میدهد؟
این کارشناس در پاسخ به این سئوال نیز گفت: فهرست قرمز سیاستی را تجویز نمیکند، فقط حقایق را بیان میکند. سپس به عهده مقامات است که آن را تفسیر کرده و تصمیم بگیرند که چه چیزی باید اتخاذ شود.
آیا تحت فشار هستید؟
لابیهای زیادی وجود دارد. با کمال تعجب، این امر چندان مربوط به ارتقاء به سطح بعدی تهدید نیست. برای برخی از گونههای کاریزماتیک، اگر بخواهیم آنها را تنزل دهیم، زیرا اقدامات حفاظتی موثر بوده است، ما اغلب با لابیهای بسیار سختی مواجه میشویم که این کار را نکنیم. این ترس وجود دارد که اگر گونهای به سمت پایین از نظر حفاظت تغییر میکند، سرمایه گذاری برای حفاظت از آن از بین میرود.
آیا این میتواند به مرتب سازی بین گونهها منجر شود؟
میزان بودجه موجود محدود است و تعداد زیادی گونه وجود دارد. این منجر به واقعیتهای تلخ میشود. شما باید اجازه دهید برخی از گونهها منقرض شوند، زیرا ما واقعاً نمیتوانیم آنها را نجات دهیم.
تغییرات آب و هوایی به ندرت به عنوان عامل انقراض ذکر میشود. چرا؟
این امر برای خرسهای قطبی به دلیل ارتباط مستقیم بین پوشش یخ دریا و گرم شدن کره زمین مشهود است، اما برای سایر حیوانات بزرگ تشخیص تاثیرات تغییرات آب و هوایی بسیار دشوارتر است. تغییرات آب و هوایی در فراوانی و شدت آتش سوزی جنگلها نقش دارد. اما وقتی کارشناسان تهدیدهایی را برای گونهها مورد توجه قرار میدهند، ممکن است به افزایش دفعات آتش سوزی به جای تغییرات آب و هوایی اشاره کنند. قارچ چیترید در سراسر جهان دوزیستان را از بین میبرد و ظاهر آن مطمئناً با تغییرات آب و هوایی مرتبط است. اما امروزه در گروه تهدید گونههای مهاجم طبقه بندی میشود.