حدود سه هفته پس از بازگشت به قدرت طالبان در افغانستان ، هنوز این گروه نتوانسته است دولت تشکیل دهد.
نزدیک به سه هفته پس از بازگشت به قدرت این گروه اسلام گرا، دود سفید در کابل، جایی که مردم همچنین جامعه بین الملل بی صبرانه منتظر هستند، هنوز به هوا برنخاسته است .
وضع در پنجشیر، یکی از آخرین کانونهای مخالفان مسلح با حکومت جدید، میتواند تأخیر برای معرفی دولت جدید را توضیح دهد.
در همین حال رسانه مستقل "پنجشیر آپدیت" در توئیتر نوشت: بسیاری از سربازهای ارتش افغانستان در حال پیوستن به نیروهای مقاومت ضد طالبان هستند.
دره پنجشیر، منطقهای محصور و صعب العبور واقع در حدود ۸۰ کیلومتری شمال کابل، پایتخت افغانستان، از دیرباز پایگاه ضد طالبان بوده است.
این دره از روز دوشنبه و خروج آخرین نیروهای آمریکایی از کشور صحنه نبرد بین نیروهای طالبان و جبهه ملی مقاومت است.
در کابل، جمعه شب، برای جشن پیروزی طالبان در پنجشیر که شایعات به ویژه در شبکههای اجتماعی میگفتند حاصل شده است، تیر هوایی شلیک شد، اما طالبان هیچ اعلام رسمی در این خصوص نکردند و یکی از ساکنان پنجشیر تلفنی به خبرگزاری فرانسه گفت که این خبرها صحت ندارد.
به گفته سرویسهای اورژانس پایتخت، در این تیراندازی شادیانه دو نفر کشته و ۲۰ نفر دیگر زخمی شدند.
امرالله صالح معاون رئیس جمهور سابق که در پنجشیر پناه گرفته است در پیامی ویدئویی که جمعه شب منتشر شد، شرایط را بسیار سخت توصیف کرد ضمن آنکه اطمینان داد که مقاومت ادامه دارد و ادامه خواهد یافت.
به گفته احمد مسعود، پسر فرمانده احمد شاه مسعود (قهرمان مقاومت در برابر تهاجم اتحاد جماهیر شوروی که به دست القاعده ترور شد) که مقاومت را در دره پنجشیر رهبر میکند، طالبان راه جنگ را برگزیدند.
طالبان از زمان بازگشتشان به قدرت تلاش کردند چهرهای میانه رو از خود نشان دهند و نشانههای گشایش را افزایش دادند.
آنها به ویژه وعده تشکیل دولتی «فراگیر» را دادند و در هفتههای اخیر تماسهایی با شخصیتهای افغان که با آنها مخالفند، برقرار کردند.
اما تاکنون هیچ چیزی در مورد مقاصد واقعی آنان به بیرون درز نکرده است همینطور در مورد جایگاهی که آنها قصد دارند به نمایندگان مخالفان یا اقلیتها اختصاص دهند؛ بنابراین ترکیب دولت آنها آزمونی برای محک زدن اراده واقعی آنها برای تغییر خواهد بود.
در همین حال آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا که دوشنبه تا چهارشنبه در قطر خواهد بود، ابراز امیدواری کرد که دولتی که طالبان تشکیل میدهد «واقعا فراگیر» باشد و غیر طالبانها نیز که نماینده جوامع مختلف و سلایق مختلف در افغانستان خواهند بود، در آن حضور داشته باشند.
فیض حمید رئیس اطلاعات نظامی پاکستان، شنبه در کابل دیده شد، جایی که احتمالا در آنجا با مسئولان بلندپایه طالبان که اسلام آباد روابط نزدیکی با آنها دارد، دیدار کرده است.
جامعه بین الملل که خاطره خشونت در قبال زنان را در حکومت اول طالبان از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ به خاطر دارد، این بار بسیار منتظر است که ببیند طالبان با مسئله حقوق زنان چگونه برخورد میکند.
آنها همزمان اعلام کردند که احتمالا هیچ زنی به عنوان وزیر وجود نخواهد داشت، حضور آنها بیشتر در سطوح پایینتر خواهد بود.
پس از نخستین تظاهرات فعالان زن که روز پنجشنبه در شهر هرات در غرب کشور برگزار شد دهها زن دیگر شنبه در کابل به خیابان آمدند.
بر اساس تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، شبه نظامیان طالبان که در محل حاضر بودند، تلاش کردند تجمع آنها را پراکنده کنند و مانع شدند تا افرادی که در محل بودند، با تلفنهای همراهشان از این صحنه فیلمبرداری کنند.
دو سینماگر افغان که در چارچوب جشنواره فیلم موسترا در ونیز به سر میبرند، نگرانی عمیق خودشان را در مورد فرهنگ در کشورشان ابراز کردند.
صحرا کریمی شنبه گفت: «یک کشور بدون هنرمند را تصور کنید.»
این کارگردان ۳۸ ساله با ابراز تأسف گفت: «همه چیز در عرض چند ساعت متوقف شد. آرشیوها از این پس تحت کنترل طالبان است. کار کارگردانان در عرض چند ساعت از بین رفت. برخی توانستند با رایانه هایشان از کشور خارج شوند، اما بقیه نتوانستند چیزی را با خود خارج کنند.»
اقتصاد افغانستان که چهار دهه مناقشه آن را نابود کرده است، با محروم شدن از کمک بین المللی که به آن وابسته است و تا حد زیادی مسدود شده است، رو به زوال است.
فاجعه انسانی قریب الوقوع است
سازمان ملل که ۱۳ سپتامبر در ژنو نشستی بین کشورهای عضو به منظور افزایش کمک بشردوستانه به افغانستان برگزار میکند، جمعه هشدار داد: «افغانستان با فاجعه انسانی قریب الوقوع مواجه است.»
قطر به نوبه خود اعلام کرد ۱۵ تن کمک بشردوستانه از سراسر جهان را به افغانستان رسانده است و پروازها در روزهای آینده از این کشور از سرگرفته میشود.