سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مقامات کاخ سفید همچنان بر سیاستهای شکست خورده ایالات متحده در دوره ترامپ پافشاری میکنند و متأسفانه هیچ تغییری در رفتار واشنگتن مشاهده نمیکنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای خطیب زاده در ادامه نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا قرار است عراق یا کشوری میان ایران و آمریکا درباره برجام میانجیگری کند، افزود: موضوع برجام نیاز به میانجی ندارد، ما با آمریکا در وین و یا جای دیگر گفتوگوی مستقیم و غیرمستقیمی نداریم و گفتگوها در وین بین ایران و ۱+۴ انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آنچه تاکنون از مقامات کاخ سفید صورت گرفته است پافشاری بر سیاستهای شکست خورده ایالات متحده در دوره ترامپ است، گفت: ما متأسفانه هیچ تغییری در رفتار واشنگتن مشاهده نکردهایم و آنها با تکرار همان رفتارها و سیاستهای دولت قبل آمریکا به دنبال رسیدن به نتایج بهتری هستند.
آقای خطیب زاده افزود: آمریکائیها باید در رفتار خود و اعمال فشار حداکثری علیه ملت ایران که همان تروریسم اقتصادی است، تجدید نظر کنند و در آن صورت خواهند دید مسیر گفتگوها در وین به خوبی طی میشود.
وی خاطرنشان کرد: آنچه در مذاکرات وین باقی مانده به خاطر لجبازی و رفتارهای غیرمنطقی طرف آمریکایی و غربی است و اگر تغییر رفتاری صورت بگیرد برجام قابل احیا خواهد بود.
خطیب زاده تأکید کرد: برجام در فضایی جدا از منطقه پیگیری میشود و مسیر خود را طی میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در حاشیه نشست بغداد گفت وگویی بین ایران و عربستان انجام شده است، گفت: در مورد عربستان، بیشتر از گفتگوهایی که پیش از این در بغداد صورت گرفته گفت وگویی بین ایران و عربستان انجام نشده و در نشست بغداد شاهد گفتوگوی جدیدی نبودیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد موضوع عربستان و گفتگوها بین دو کشور افزود: تاکنون سه دور گفتگو بین دو کشور برگزار شده است و در صورت لزوم دورهای بعدی گفتگوها هم برگزار میشود و ما از نقش سازنده عراق در این زمینه تقدیر و تشکر میکنیم.
خطیب زاده در پاسخ دیگری مبنی بر اینکه آیا بن بستی در مذاکرات ایران و عربستان صورت گرفته که این مذاکرات ادامه پیدا نکرده یا اینکه ادامه این مذاکرات نیز منتظر ادامه تغییرات در ایران و استقرار دولت جدید است، تصریح کرد: عربستان همسایه ما در این منطقه است. ما و عربستان نقاط اشتراک زیادی برای صلح و ثبات در این منطقه داریم به همین دلیل ایران هیچ گاه دست دوستی خود را از ریاض دریغ نکرده و هرگاه در عربستان این اراده ایجاد شده است که براساس سازوکار منطقهای عمل کند و در این مسیر حرکتی داشته باشد با استقبال ایران روبرو میشود.
وی تأکید کرد: هیچ بن بستی میان این دو کشور بزرگ نیست که قابل حل نباشد و ادامه مذاکرات تنها به اراده سیاسی و به اقدام در پایتختهای دو کشور نیاز دارد.
خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا بحث مبادله زندانیان بین ایران و آمریکا از دستور خارج شده است یا اینکه با ادامه مذاکرات وین این موضوع نیز همچنان پیگیری خواهد شد؟ گفت: موضوع آزادی زندانیان ایرانی که به بهانههای واهی آمریکا که در این کشور به گروگان گرفته شده اند چیزی نیست که از دستور کار ما خارج شود و اگر آمریکا این موضوع را تسهیل و به تعهدات خود در این زمینه عمل کند این مسئله برای گفتگوهای وین نیز بهتر است.
وی افزود: آنچه که در این زمینه توافق شده بود به دلیل کارشکنیهای آشکار آمریکا در شب آخر انجام نشد و اگر امروز آمریکاییها به توافق انجام شده عمل کنند، فردا این زندانیان آزاد میشوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در حاشیه نشست بغداد گفتگوهایی بین ایران و برخی از کشورها از جمله مصر انجام شده است، گفت: عموما در جریان برگزاری اجلاسهای بین المللی و منطقهای رایزنیهای مختلفی بین کشورهای شرکت کننده به سبک و سیاقهای مختلف انجام میشود. برخی از این مذاکرات دوجانبه، برخی چندجانبه و برخی نیز در حاشیه آن اجلاس انجام میشود و در جریان نشست بغداد هم گفتگوهایی بین آقای امیرعبداللهیان و رئیس جمهور مصر صورت گرفت.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا ایران در اجلاس منطقهای حمایت از عراق در سطح رئیس جمهور شرکت نکرد و آقای امیرعبداللهیان به عنوان نماینده ایران در آن اجلاس حضور داشت، افزود: در مورد هر اجلاس بین المللی، سطح و ترکیب شرکت کنندگان توسط کشورها براساس جزئیات برگزاری و براساس آمادگی موجود در کشورها تصمیم گرفته میشود. اینکه رئیس جمهور یا وزیر خارجه در اجلاسی شرکت کند براساس سطح شرکت کنندگان و برنامههای رئیس جمهور محترم و مسائل این چنینی تصمیم گرفته میشود و تفاوتی در عمل در این حوزه وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران یک سیاست اصولی در مورد عراق دارد و بارها آن را اعلام کرده است بنابر این ما از هر ابتکار و حرکتی که به صلح و ثبات و آرامش عراق و تقویت نقش منطقهای این کشور کمک کند استقبال میکنیم و در کنار عراق هستیم.
وی افزود: پیش از این آقای رئیسی سفر بسیار موفقی به عراق داشت و گفتگوهای خوبی با مقامات این کشور انجام داد، ان شاءالله در آینده نیز این سفر انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد حواشی عکس یادگاری مقامات شرکت کننده در نشست بغداد و جایگاهی که وزیر امور خارجه ایران در آن ایستاد گفت: سفر آقای امیرعبداللهیان به عراق و حضورشان در این نشست سفر موفقی بود بنابر این پرداختن به حواشی که بخواهد متن را کمرنگ کند در حوزه سیاست خارجی نیست.
آقای خطیب زاده افزود: همه میدانند که ایران چه جایگاهی در عراق و منطقه دارد و آنچه که مهم است این است که اجلاس عراق در مسیر همگرایی بیشتر بود و آقای امیرعبداللهیان نیز در این نشست بر اهمیت همکاری کشورهای منطقه و اینکه سرنوشت ملتها و دولتهای منطقه به هم پیوند خورده است، تأکید کرد.