طرح شتابگر ملی با عنوان چشمه نور ایران، تا چهار سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز قزوین، مدیر آموزش و توسعه کاربران چشمه نور ایران گفت: بخشهایی از طرح شتابگر
سلیمی افزود: این اَبَرآزمایشگاه نانوفنآوری، با تمرکز بر پرتوهای سینکروترون (پرتوهای بسیار درخشنده)، راه را برای تحقیقات پزشکی، فیزیک، شیمی، الکترونیک، کشاورزی، داروسازی و به ویژه واکسن سازی هموار میکند.
وی گفت : حدود ۲۰۰ دانشمند و محقق از مراکز مختلف علمی ایران و جهان، آزمایش های خود را به این محل انتقال داده و یا با آن همکاری میکنند؛ اما طرح چشمه نور ایران، ظرفیت انجام همزمان پژوهشهای هزار دانشمند را دارد.
مدیر هماهنگکننده فنی چشمه نور ایران هم گفت: این آزمایشگاه بزرگ، به دنبال رفع بنبستهای علمی به ویژه در حوزه سلامت و محیط زیست از طریق جایگزینی تابش فوتون (نور) به جای انرژی هسته اتم است.
احمدیان افزود : تاکنون در این طرح، نمونه الکترومغناطیسهای دوقطبی و چهارقطبی، تقویتکنندههای بسامد رادیویی و منابع تغذیه طراحی، تولید و با موفقیت آزمایش شده است.
نمونههای دیگر از جمله تقویتکننده فرکانسهای پرتوان حالت جامد، شتابدهنده، منبع تغذیه پایدار الکترومغناطیسهای حلقه انبارش، سیستم اندازهگیری شدت و کیفیت میدان مغناطیسی، ابزارهای اندازهگیری مشخصات باریکه الکترونی، اتاقکهای خلاء و پمپ یونی برای تولید خلا نیز در حال تحقیق و ساخت است.
لاریجانی، رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی پیش از این در یازدهمین همایش کاربران چشمه نور ایران، این طرح شناسنامهدار ملی را مهمترین اَبَرآزمایشگاه غرب آسیا و شمال افریقا، و معادل ۱۰ طرح بزرگ ملی خوانده بود.
چشمه نور ایران در پارک علم و فناوری قزوین مستقر است.
امید اینکه در کنار چشمه نور یک نیروگاه تبدیل نیروی باد به انرژی برق هم احداث گردد که بتواند انرژی الکتریکی کل موسسه را تامین نماید و سرمشقی باشد برای ایجاد نیرو گاهای بادی در سراسر کشور که درجهت نگهداشتن سلامتی محیط زیست و ایجاد صدها هزار محل کار بسیار مفید باشد. به امید موفقیت.