کارشناس بازار سرمایه گفت: ورود سیمان به بورس کالا رویدادی مثبت برای این صنعت است، زیرا سود تولیدکننده و سهامدار سیمانی، دیگر به دلال نمیرسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از بورس کالا؛ آقای مهدی سوری با بیان اینکه با ورود سیمان به بورس کالا دست دلالان و واسطهها کوتاه میشود گفت: ورود سیمان به بورس کالا رویدادی مثبت برای این صنعت است، زیرا در گذشته با وجود آنکه تولیدکننده و سهامدار سیمانی به شدت تحت فشار بودند، واسطهها و دلالان سود بالایی را نصیب خود کردند و عملا سود ناشی از قیمت گذاری دستوری به جیب عدهای دلال رفت و سهامداران، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان از آن بی بهره ماندند؛ اما عرضه در بورس کالا، ورق بازار را برمی گرداند.
وی اضافه کرد: زمانی که کالایی در بورس کالا عرضه و معامله میشود، قیمتها در اثر عرضه و تقاضا و رسیدن به نقطه تعادلی، کشف میشود لذا این رویه بهترین شیوه برای ایجاد شفافیت، سلامت و رونق بازارهاست.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه براساس قانون هر کالایی که در بورس کالا عرضه میشود باید از شمول قیمت گذاری دستوری خارج شود، گفت: به منظور تحقق سریعتر مزایایی مثل رونق و حمایت از تولید و ایجاد شفافیت اقتصادی باید زمینه تقویت بورس کالا را با تسهیل ورود کالاها و بازیگران بیشتر به این بورس فراهم کنیم. به عبارتی اگر میخواهیم رقابت واقعی در بخش تولید و فروش شکل بگیرد، باید توازن میان عرضه و تقاضا برقرار شود از این رو نیازمند عرضه کنندگان زیاد و متقاضیان بالا در بورس کالا هستیم.
سوری افزود: اگرچه در کشور در بخش عرضه ممکن است محدودیتهایی به لحاظ افزایش شمار عرضه کنندگان وجود داشته باشد، اما در بخش تقاضا میتوان از طریق تسهیل قوانین، امکان حضور افراد مختلف را فراهم آورد.
سوری به عرضه سیمان در بورس کالا اشاره کرد و گفت: سیمان کالایی راهبردی و پایه است که قابلیت قیمت گذاری رقابتی را دارد. از این رو ورود سیمان به بورس کالا میتواند اتفاق بسیار خوبی برای این صنعت باشد چراکه عدم شفافیت در معاملات سیمان در برهههای اخیر عامل ایجاد رانت و فساد شده بود. علاوه بر این شاهد بودیم در زمانی که تولیدکننده و سهامدار به شدت تحت فشار بودند واسطهها و دلالان سود بالایی را نصیب خود کردند و عملا سود ناشی از قیمت گذاری دستوری به جیب عدهای دلال رفت و سهامداران، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان از آن بی بهره ماندند.
این کارشناس بازار سرمایه، ورود شرکتهای سیمانی به بورس کالا را رویدادی مثبت برای این صنعت دانست و تاکید کرد: تسهیل خرید سیمان از بورس کالا نیز باعث میشود تا با شکل گیری بازاری پر رونق و پربازیگر، توازن میان عرضه و تقاضا شکل بگیرد و شفافیت نیز بر مبادلات حاکم شود.
وی مخالفت عدهای با ورود سیمان به بورس کالا را طبیعی خواند و گفت: در هر کالایی که بخواهیم دو قیمتی و رانت را از بین ببریم همواره مخالفتها به واسطه اعداد بزرگی که در آن بازارها جابجا میشد وجود دارد. البته برخی مخالفتها از نگرانیها پیرامون عدم تناسب بهای تمام شده و نرخ فروش نشات میگیرد البته در حوزه سیمان به دلیل اینکه ظرفیت بالایی در بخش عرضه وجود دارد، این موضوع با تعادل بازار قابل حل و فصل است.
سوری گفت: اینکه بعضا بورس از سوی برخی افراد عامل گرانی قیمت یک کالا معرفی شود، قطعا غیر منصفانه است. در این زمینه سیمان با ورود به بورس کالا شاهد آیندهای درخشان خواهد بود و حذف قیمت گذاری دستوری برای این صنعت اتفاق مناسبی است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: به صورت کلی با وضعیت فعلی که ظرفیت تولید سیمان مازاد بر نیاز داخل است و از طرف دیگر صرفه اقتصادی تولید و صادرات سیمان تا حد زیادی به یارانههای انرژی مرتبط است، شرکتهای سیمانی باید دست به اقدامات نوآورنه بزنند و به دنبال کاربردهای نوین برای سیمان و تولید گریدهای نوین باشند تا بتوانند در آینده رشد و شکوفایی پیدا کنند.
وی تصریح کرد: اگر با قیمت گذاری دستوری مخالفیم باید با یارانه انرژی هم مخالف باشیم پس از امروز که رفته رفته برای حذف قیمت گذاری دستوری در صنایع مهیا میشویم باید به فکر قطع یارانههای انرژی نیز باشیم و این امر به برنامه ریزی مناسب برای ادامه مطلوب حیات و توسعه تولید نیازمند است.