معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از فوت ۵ نفر و ابتلای ۵۰۵ مادر باردار بدلیل کرونا در استان از ابتدای امسال خبر داد.
وی افزود: در مقایسه با آمار مبتلایان و مرگ و میر مادری ناشی از کرونا در سال ۹۹ موارد بستری مادران باردار در بیمارستان بیش از دو برابر و موارد فوت مادری ۵ برابر افزایش داشته است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اشاره به شیوع اخیر سوش دلتا و سرایت پذیری سریع و بالای این سوش بر رعایت دقیق توصیهای بهداشتی تاکید کرد.
نخستین تصریح کرد: مادران باردار باید با مشاهده هر گونه علائم مشابه سرماخوردگی نظیر عطسه، سرفه آبریزش، سردرد، خستگی، بی اشتهایی، بی حال و درد عضلانی، کاهش حس بویایی و چشایی در اسرع وقت به مراکز بهداشتی مراجعه و یا با سامانه ۴۰۳۰ تماس گرفته و وضعیت خود را اطلاع دهند.
وی در ادامه گفت: سامانه ۴۰۳۰ یک سامانه اطلاع رسانی و پیگیری ۲۴ ساعته مادران باردار است که به صورت شبانه روزی پاسخگوی سوالات مادران باردار در خصوص بیماری کرونا و اختلالات بارداری و زایمان میباشد، در هر زمانی از شبانه روز در صورتی که یکی از علائم کرونا یا علائم خطر بارداری و پس از زایمان را مشاهده کردید، میتوانید ۴۰۳۰ را بدون پیش شماره، شماره گیری نمایید. بطوریکه ابتدا کلید ۳ و سپس کلید ۴ را شماره گیری و به کارشناسان پاسخگوی مادران باردار وصل شوید.
دکتر نخستین تصریح کرد: کلیه مادران باردار علامت دار و یا مادران باردار فاقد علامت که با فرد مبتلا و یا مشکوک به کرونا در تماس بوده اند، در سیستم بهداشتی تحت آزمایش رایگان تشخیص کرونا قرار میگیرند. در صورتیکه طی ۱۴ روز گذشته با فرد مبتلا یا مشکوک به بیماری کرونا در تماس بوده اید حتی اگر فاقد علامت هستید به مرکز بهداشتی محل سکونت خود مراجعه نمایید.
وی انجام واکسیناسیون مادران باردار را صرفا با ارائه فرم معرفی نامه بهداشت امکان پذیر دانست و افزود: در صورتیکه مادر بارداری واجد شرایط دریافت واکسن کرونا باشد مراقبین سلامت شاغل در مراکز و پایگاههای بهداشتی با وی تماس گرفته و فرم معرفی را در اختیار وی قرار خواهند داد، لذا از مادران باردار درخواست میشود از مراجعه مستقیم به مراکز تجمیعی و سایر مراکز بهداشتی جهت دریافت واکسن کرونا خودداری نمایند.
نخستین با اشاره به ممنوعیت تزریق واکسن کرونا در زنان زیر ۱۸ سال و سن بارداری زیر ۱۲ هفته اظهار داشت: کلیه زنان باردار ۳۵ سال با بارداری بالای ۱۲ هفته تحت واکسیناسیون قرار میگیرند. همچنین زنان ۱۸ الی ۳۵ سال مشروط به دارا بودن شرایط ذیل واجد شرایط تزریق واکسن هستند، ابتلا به بیماری زمینه ای، شاخص توده بدنی ۳۵ یا بالاتر داشته باشند، حاملگی دو قلویی و چند قلویی، حاملگی با IVF، شاغل بودن در بهداشت و درمان، شاغل بودن همسر در بخش کرونا و یا مراکز بهداشتی مدیریت کرونا، شاغل بودن در گروههای شغلی اولویت دریافت واکسن.
وی با تاکید بر اینکه تزریق واکسن کرونا احتمال ابتلا و مرگ و میر ناشی را بیماری را به نسبت زیادی کاهش میدهد بیان داشت: واکسیناسیون منجر به ایمنی صدرصد نمیشود بنابراین لازم است بعد از تزریق واکسن همچنان از دو عدد ماسک استفاده کرده و موازین بهداشتی رعایت شود.