رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد به کمک قطر، گفتگوهای «شکننده و موقت» با طالبان افغانستان در مورد عملیات احتمالی تخلیه افغانهایی که مایل به خروج از کشورشان هستند پس از ۳۱ اوت، در جریان است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز از بغداد، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه که برای شرکت در کنفرانسی منطقهای به عراق سفر کرده است، خاطرنشان کرد موفقیت این گفتگوهای بشردوستانه یکی از شرایط هر گونه گفتگوی سیاسی با طالبان است.
طالبان پس از حملهای برق آسا در سراسر افغانستان که به موازات خروج نیروهای آمریکایی از خاک این کشور انجام شد، ۱۵ اوت توانست وارد کابل شود و به این ترتیب قدرت را در دست گرفت. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا فصل بهار اعلام کرد تا قبل از سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر نیروهای آمریکایی را از این کشور خارج میکند.
با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، کشورهای غربی تلاش کردند فورا شهروندان خود و همچنین افغانهایی را که در طول ۲۰ سال حضور نیروهای خارجی در این کشور با آنها همکاری داشتند، از افغانستان خارج کنند که این امر موجب ایجاد هرج و مرج در اطراف فرودگاه کابل شد و هزاران افغان به امید آنکه بتوانند از کشور خارج شوند، در آنجا تجمع کردند. طالبان اعلام کرد همه نیروهای خارجی مستقر در افغانستان باید تا تاریخ ۳۱ اوت خاک این کشور را ترک کنند، به این ترتیب به رغم وجود داوطلبان بسیار زیادی برای خروج از افغانستان، این تاریخ آخرین مهلت برای تخلیه این کشور تعیین شد.
امانوئل مکرون روز شنبه اعلام کرد فرانسه که شامگاه جمعه به طور رسمی به عملیات تخلیه غیرنظامیان از افغانستان خاتمه داد، از تاریخ ۱۷ اوت در مجموع با حدود ۱۵ پرواز دو هزار و ۸۳۴ نفر که ۱۴۲ نفر از آنها فرانسوی، ۱۷ نفر اروپایی و حدود دو هزار و ۷۰۰ نفر نیز افغان بودند، از افغانستان خارج کرده است.
رئیس جمهور فرانسه در جمع خبرنگاران در بغداد گفت: «ما در حال انجام مذاکرات هستیم. این گفتگوها همچنان به شدت شکننده و موقتی است. اما بله، گفتگوهایی با طالبان در مورد عملیات بشردوستانه و ظرفیت محافظت از زنان و مردان افغان که در معرض خطر قرار دارند، آغاز شده است.»
وی افزود این مذاکرات با قطر در حال انجام است که میتواند امکان بازگشایی پلهای هوایی با افغانستان را فراهم کند. این کشور امیرنشین منطقه خلیج (فارس) از چند سال پیش میزبان نمایندگان طالبان برای مذاکرات با دولت سابق افغانستان و آمریکا بوده است.
امانوئل مکرون در ادامه گفت این پلهای هوایی انجام عملیات تخلیه در چارچوبی لزوما متفاوت (از آنچه تا ۳۱ اوت ادامه خواهد داشت)، اما در چارچوبی که به طور نظاممند با طالبان درباره آن گفتگو شده است، را امکان پذیر میسازد.
وی افزود: «روشن است که از نظر ما، این امر شرطی است برای هر نوع تعهد سیاسی در قبال طالبان.»
نشریه فرانسوی ژورنال دو دیمانش به نقل از امانوئل مکرون نوشت فرانسه و انگلیس در نظر دارند روز دوشنبه پیش نویس قطعنامهای را درخصوص ایجاد یک منطقه محافظت شده در کابل برای افغانهایی که مایلند پس از ۳۱ اوت از این کشور خارج شوند، به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کنند.
به نوشته این نشریه، مکرون گفت: «هدف این پیش نویس قطعنامه تعیین منطقهای امن در کابل تحت نظارت سازمان ملل متحد است که امکان ادامه عملیات بشردوستانه را فراهم میآورد.»
رئیس جمهور فرانسه با اشاره به روسیه و چین، دو عضو شورای امنیت که حق وتو دارند و گفته میشود در به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان نقش داشته اند، افزود: «همچنین هدف این پیش نویس این است که هر کسی را در مقابل مسئولیت هایش قرار دهد.»