با امضای یک تفاهمنامه سهجانبه، یک گام رو به جلو در مسیر ثبتجهانی آسبادهای ایران برداشته شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، این تفاهمنامه سهجانبه بین میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در جلسه امضای این تفاهمنامه سهجانبه، با بیان اینکه باید به فرهنگ و میراثکشاورزی توجه بیشتری شود افزود: مقدماتی برای بهرهمندی از این ظرفیت در قالب موزه گندم در شهر نشتیفان خواف فراهم شده است که گردشگران و علاقهمندان را با بخشی از میراث کشاورزی آشنا میکند.
سیدجواد موسوی درباره موضوع این تفاهم نامه هم اظهار کرد: همکاری و مشارکت در زمینههای علمی، پژوهشی، مشاورهای و کارآفرینی در حوزه نفوذ آسبادها به عنوان یک عنصر مهم در حوزه میراثکشاورزی و اهمیت پژوهش و معرفی و نقش عملکرد اجتماعی و اقتصادی گذشته آسبادها در منطقه خواف، جزو موضوعات این تفاهم نامه است.
این مسئول ادامه داد: توجه به موضوع حفاظت کالبدی و ساختاری آسبادها و بهرهبرداری بهینه از این آثار و لزوم ساماندهی و نمایش استاندارد محتویات مرتبط با آسبادها (گندم و جو) به عنوان غلات حیاتی و موثر در معیشت و زندگی مردم در قرون گذشته، از دیگر موضوعات این تفاهم نامه است.
موسوی گفت: کمک و مشارکت در تهیه و تکمیل پرونده ثبت آسبادهای ایران در فهرست میراث جهانی در قالب این تفاهم نامه انجام خواهد شد.
شناسایی ۵۰۷آسباد
مدیرپایگاه میراثفرهنگی آسبادهای ایران هم در این جلسه گفت: تا کنون در ایران ۵۰۷ آسباد در استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان وبلوچستان، کرمان و یزد شناسایی شده که ۳۲۹ آسباد موجود است.
محمد رکنی ادامه داد: آسبادهایی که شماره موقت ثبت جهانی دریافت کرده، برای قرارگرفتن در فهرست جهانی باید مقرراتی را رعایت کنند که در این زمینه تلاشهای مضاعفی در حوزه معاونت میراثفرهنگی صورت گرفت و افرادی که دانشی در این زمینه داشتند به عنوان میراث زنده بشری ثبت ملی شدند.
وی افزود: همچنین حرفههای مرتبط با آسبادها از جمله درودگری و آهنگری را در کنار آسبادها مورد توجه قرار دادیم.
او تصریح کرد: توجه به بستر شکلگیری این آثار تاریخی و جامعه محلی نیز در دستور کار قرار گرفته و به باغات و جوامع محلی توجه ویژهای شده، به عنوان مثال نشتیفان به اکو موزه تبدیل شده است.
این مسئول به تهیه اطلس پراکندگی آسبادهای ایران، پراکندگی گندم و جو و میزان سطح زیر کشت هم اشاره کرد و گفت: اطلس خراسان رضوی تهیه شده و برای دیگر استان نیز باید تکمیل شود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی هم در این جلسه به تاریخچه کشاورزی در جهان، ایران و خراسان اشاره و اظهار کرد: گندم به عنوان مادر غلات با مناطق مختلف استان سازگار شده و بر فرهنگ مردم مناطق مختلف استان نیز تاثیرگذار بوده است.
رضا اقنوم با بیان اینکه خراسان رضوی فرهنگی غنی در مصرف گندم دارد، ادامه داد: در موزه گندم که در آسبادهای نشتیفان راهاندازی شده، با مستندسازی بخشی از فرهنگ، آداب، رسوم و انواع گندم برای مخاطبان به نمایش گذاشته خواهد شد.