پاسخ وزارت بهداشت به یک انتقاد پرتکرار
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به انتقادی که درباره حضور نیافتن ایران در کارآزمایی بالینی واکسنهای خارجی مطرح میشود، واکنش نشان داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ آقای دکتر سیدمؤید علویان، فوقتخصص کبد و گوارش و رییس هیأت مدیره سازمان نظام پزشکی تهران با بیان اینکه «متأسفانه در خصوص واکسن اشتباهات زیادی در کشور صورت گرفت. یکی از این اشتباهات این بود که ما از ابتدا در مطالعات بالینی در زمینه واکسن شرکت نکردیم. در حالی که ما در مطالعات داروهای مختلف حضور داشتیم.» گفت: به نظرم قضیه موش آزمایشگاهی شدن یک حرف غیرمعقول و غیرکارشناسی بوده است. مگر میشود موش آزمایشگاهی دارو شد و ایرادی هم نداشته باشد، ولی برای واکسن نه! به عقیده من چنین موضوعی منطقی نیست و در حق مردم کم لطفی شده است. از ابتدای امر هم بر این باور بودیم که در مطالعات واکسنهای خارجی وارد شویم در عین حالی که ما به شدت از تولید داخل توسط شرکتهای داخلی حمایت میکنیم، اما تا زمانی که بیش از ۷۰ درصد افراد جامعه واکسیناسیون شوند، اما تولید داخل به تنهایی کفاف نمیکند. به همین دلیل شرکت نکردن در کارآزمایی بالینی واکسنهای خارجی اشتباه فاحشی بوده که رخ داده است.
وی در خصوص تعلل در تهیه واکسن از دیگر کشورهای سازنده گفت: مسؤولان وزارت بهداشت سابق در تهیه واکسنها کوتاهی کردند و سیستمهای نظارتی باید در این موضوع ورود کنند که اگر تضاد منافع متولیان سلامت موجب چنین اشتباهی شده است آنها باید پاسخگو باشند.
آقای کیانوش جهانپور در واکنش به افرادی که به حضور نیافتن ایران در کارآزمایی بالینی انتقاد میکنند، گفت: برای صدور مجوز مصرف واکسن در کشور ۳ روش داریم و براساس آن واکسن به سبد تزریق وارد میشود:
- اول؛ ارائه اطلاعات بهصورت مستقیم به خودمان
- دوم؛ ارائه اطلاعات به سازمان بهداشت جهانی و عرضه آن به ما
- سوم؛ برخورداری از مجوز سازمان بهداشت جهانی.
وی ادامه داد: البته ما سختگیریهای خودمان را هم درباره واکسنها داریم؛ بهعنوان مثال واکسن سینواک چین را با وجود داشتن مجوز جهانی در ایران استفاده نکردیم. تنها واکسن چینی مورد استفاده در ایران سینوفارم پکن است که مجوز سازمان بهداشت جهانی را دارد.
آقای جهانپور گفت: درباره واکسن پاستور هم همین اتفاق افتاد و ما مجوز مصرف اضطراری آن را زودتر از کوبا در کشور خودمان صادر کردیم؛ چون اطلاعات مرحله یک و دو را از تولیدکننده گرفته بودیم و مرحله سوم را هم که خودمان انجام دادیم.
وی ادامه داد: با انتقال فناوری واکسن در کشورمان و تأیید آن، ما دیگر منتظر تأییدیه نمیمانیم؛ همانطور که درباره واکسن فایزر کشور انگلیس زودتر از خود آمریکا مجوز مصرف را صادر کرد، اما سؤال اینجاست که چرا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی متهم به ریسک نکردن در کارآزماییهای بالینی واکسنهاست؟ ستاد ملی کرونا میتوانست در اینباره تصمیمگیری کند، اما چرا آن سوی ماجرا را نگاه نمیکنیم که برخی واکسنها با وجود سرمایهگذاریهای کلان شکست خوردند.