با همکاری سازمان انرژی اتمی
توسعه «فناوری کوانتومی» دستور کار محققان کشور
مدیران مؤسسات فعال در زمینه فناوریهای کوانتومی، در نشستی با حضور رییس سازمان انرژی اتمی و رییس پژوهشگاه علوم و فنون هستهای ضمن ارایه گزارش عملکرد و پیشرفت فعالیتهای خود، بر توسعه فعالیتها تاکید کردند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان انرژی اتمی؛ در این جلسه که با حضور آقایان دکتر علیاکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، دکتر جواد کریمی ثابت رییس پژوهشگاه علوم و فنون هستهای و جمعی از مدیران فعال در حوزه فناوری کوانتومی برگزار شد، آخرین وضعیت موجود در حوزه فناوری کوانتوم، برنامههای پیش رو و اقدامات حمایتی سازمان در این زمینه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
رییس سازمان انرژی اتمی در این نشست ضمن تأکید ویژه بر حمایت درخصوص توسعه فناوریهای کوانتومی در کشور، اظهار داشت: پیشرفتهای حاصلشده در حوزه کوانتوم طی ۵ سال اخیر بسیار ارزنده و قابل تحسین بوده و نویدبخش آیندهای بسیار روشن و امیدوارکننده در این زمینه در کشور است.
وی افزود: فقدان زیرساختهای لازم در حوزه فناوریهای کوانتومی، نتوانست مانع حرکت پژوهشگران ما در جهت توسعه این بخش شود و این عزیزان با تکیه بر دانش تئوری موجود در این زمینه توانستهاند دستاوردهای خوبی داشته باشند.
آقای دکتر صالحی در این نشست، پیشنهادی مبنی بر راهاندازی مجله تخصصی علمی بینالمللی کوانتوم به زبان انگلیسی با حمایت مالی سازمان انرژی اتمی به منظور انعکاس فعالیتهای مؤسسات کوانتومی کشور مطرح کرد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: با توسعه هر چه بیشتر فعالیتهای کوانتومی در کشور، امکان ارتباط مؤسسات کوانتومی و دانشگاهها با مرکز کوانتوم با شرایط بهتری فراهم خواهد شد.
آقای دکتر صالحی در ادامه خواستار تهیه و تدوین آییننامه داخلی جهت همافزایی فعالیت مراکز کوانتومی موجود شد و خاطرنشان کرد: در این راستا لازم است امکانات و زیرساختهای موجود شناسایی و هماهنگی لازم جهت استفاده و بهرهمندی مناسب دانشجویان سراسر کشور از این امکانات فراهم شود.
در ادامه این جلسه، آقای دکتر کریمی ثابت رییس پژوهشگاه علوم و فنون هستهای در خصوص آخرین وضعیت و اقدامات انجام شده در حوره فناوری کوانتوم توضیحاتی ارائه کرد و با اشاره به میزان پایین تعاملات علمی با دانشگاهها که ناشی از فرهنگ رایج در زمینه همکاری و همیاری در کشور است، گفت: به اشتراکگذاری و تعاملات علمی بین جامعه دانشگاهی در کشور بسیار کم است و همین میزان کم نیز به صورت جزیرهای بوده و کارآمدی زیادی ندارد.
وی ضمن تقدیر از کمکها و حمایتهای رییس سازمان انرژی اتمی برای توسعه فعالیتهای کوانتومی گفت: در سال ۱۳۹۵ به دنبال دستور دکتر صالحی مبنی بر گردهمآوری پتانسیلهای موجود در زمینه فناوریهای کوانتومی از سراسر کشور، پیگیری جهت جذب و بکارگیری توانمندیهای موجود در دانشگاهها را شروع کردیم و توانستیم دو موسسه در دانشگاههای شریف و تهران در حوزه فناوریهای کوانتومی راهاندازی کنیم.
آقای کریمی ثابت همچنین ادامه داد: در ابتدای این مسیر موانع زیادی بر سر راه توسعه فعالیتهای کوانتومی متصور بودیم، ولی ما با تمام توان و با اعتقاد به اهمیت و ضرورت این فناوری جهت افزایش امنیت، افزایش سرعت محاسبات و افزایش دقت به راه خود ادامه دادیم و یک آزمایشگاه مرکزی برای این امر راهاندازی و روی تجهیزات موجود سرمایهگذاری کرده و به این ترتیب مرکز فناوری کوانتومی ایران متولد شد و امروز با افتخار اعلام میکنیم که گامهای بسیار خوبی برای جذب مشارکت دانشگاهیان اعم از اساتید مطرح و دانشجویان برگزیده برای فعالیت در حوزه فناوریهای کوانتومی برداشتهایم و این روند با سرعت و کیفیت بسیار مطلوبی در حال پیشرفت روزافزون است.
وی تصریح کرد: پژوهشگاه علوم و فنون هستهای با اجرای سیاست درهای باز طی دو سال گذشته توانسته است گامهای بسیار ارزندهای بردارد و بخش زیادی از امور را برونسپاری کند.
وی ادامه داد: به طور کلی اگر این سیاست در همه زمینهها بهطور سخاوتمندانه در کشور به اجرا درآید قطعا آورده خوبی به دنبال داشته و مشوق خوبی برای جذب سرمایهگذاران خواهد بود. در این راستا این حوزه طی ۵ سال با سرعت و کیفیت خوبی در حال پیشرفت بوده بهطوریکه اکنون یک مرکز فناوری کوانتومی در دانشگاه تهران، یک مرکز در دانشگاه شریف و یک مرکز نیز در سازمان انرژی اتمی درحال فعالیت گسترده در این زمینه هستند که این روند بسیار خوب و امیدوارکننده است و چشمانداز آینده ما جلب مشارکت سایر دانشگاههای کشور در این زمینه است.
در پایان این نشست، مدیرعامل شرکت توسعه و کاربرد فناوریهای نو، آقای دکتر یاسر عبدی رییس موسسه علوم و فناوری کوانتومی دانشگاه تهران و آقای دکتر جواد صالحی رییس مرکز کوانتوم شریف طی سخنانی به ارایه گزارش عملکرد فعالیتهای مراکز تحت مدیریت خود پرداخته و توضیحاتی درخصوص اقدامات و پروژههای این مؤسسات و فعالیتهای انجامشده در زمینههای معرفی فناوریهای کوانتومی و اثرات و نتایج آن در سلامت، ارتباطات کوانتومی، محاسبات کوانتومی، زیستشناسی کوانتومی، شبیهسازی کوانتومی، فراخوانهای جذب پژوهشگر پسادکتری، راهاندازی آزمایشگاههای کوانتوم، تخصیص بودجه و حمایت پژوهشگران پسادکتری و دکتری، انعقاد تفاهمنامه و قراردادهای همکاری با مراکز علمی و سازمانها، همکاریهای بینالمللی، انتشار مقالات در مجلات معتبر بینالمللی و انتشار کتابهای کوانتومی و ... ارائه کردند.