گویا رنجها و مصیبتهای مردم افغانستان تمامی ندارد؛ مردم این کشور روز گذشته شاهد جنایتی هولناک از سوی داعش همانند سالهای اشغالگری آمریکاییها بودند.
داعش مسئولیت این انفجارهای تروریستی که دستکم ۱۵۰ زخمی نیز داشته را برعهده گرفته است. این حمله تروریستی در حالی انجام شد که آمریکا و کشورهای غربی همزمان با ورود طالبان به کابل از اعطای ویزا و اقامت به چندین هزار نفر از شهروندان افغان خبر داده بودند و اطراف فرودگاه شهر کابل در این روزها شاهد جمعیت زیادی بود که خواهان خروج از افغانستان بودند.
پیش از این آمریکا، انگلیس و استرالیا چهارشنبه شب در بیانیههای جداگانه از اتباع خود خواستند به دلیل تهدیدهای تروریستی، از فرودگاه کابل دور بمانند. اولین انفجار انتحاری، عصر دیروز یکی از دروازههای اصلی فرودگاه کابل را درست در زمانی هدف قرار داد که نظامیان آمریکایی در آنجا حضور داشتند. لحظاتی بعد دومین عامل انتحاری به هتلی در همان نزدیکی حمله کرد.
برای بررسی دقیقتر حادثه تروریستی روز گذشته کابل، لازم است درخصوص آنچه بر مردم افغانستان در ۲۰ سال گذشته افتاده است، مروری کوتاه داشته باشیم.
۲۰ سال جنایت غربیها در سایه سکوت سازمان ملل
همزمان با اتفاقات ۲۰ شهریور ۱۳۸۰ (۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱) در آمریکا و فروریختن برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک، ایالات متحده به بهانه سرکوب القاعده و حذف طالبان از قدرت، ۱۵ مهر ۱۳۸۰ (۷ اکتبر ۲۰۰۱) در قالب ائتلافی به افغانستان حمله کرد. انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان متحدان اصلی ایالات متحده در این جنگ بودند و از اقدامات آمریکا پشتیبانی میکردند.
آمریکا و متحدانش در افغانستان در طول حدود ۲۰ سال اخیر جنایتهای بیشماری را مرتکب شدند. به عنوان مثال ارتش آمریکا و انگلستان شامگاه ۷ اکتبر ۲۰۰۱ برای نخستین بار، اهدافی را در ولایتهای کابل، قندهار، ننگرهار، قندوز، جوزجان، لوگر، تخار، نیمروز، فراه و غزنی با جنگندههای B-۵۲ و موشکهای کروز مورد حمله قرار دادند.
در آن زمان خبرگزاری کیودو اعلام کرد، در ۱۷ اکتبر ۲۰۰۱ حداقل ۲۹ غیرنظامی در روستایی در نزدیکی قندهار در حمله یک جنگنده آمریکا کشته شدند. در همان روز، بر اساس اعلام طالبان، جنگنده آمریکایی، یک کامیون حامل غیرنظامیان در حومه ولایت قندهار را هدف قرار داد که در اثر آن ۱۲ غیرنظامی کشته و ۲۵ تن دیگر زخمی شدند.
همچنین سازمان ملل متحد اعلام کرد، در ۲۹ دسامبر ۲۰۰۱ جنگندههای ارتش آمریکا یک روستا در نزدیکی شهر گردیز مرکز ولایت پکتیا را بمباران کرده است که بر اثر آن حداقل ۵۲ غیرنظامی افغان از جمله تعدادى زیادى زن و کودک کشته شدند. سخنگوی پنتاگون در آن زمان مدعی شد، انبار مهمات طالبان در این روستا منهدم شده است.
پروفسور مارک هیرالد استاد توسعه اقتصادی، امور بین الملل و مطالعات زنان در دانشگاه نیوهمشایر آمریکا در گزارش تحقیقی خود تحت عنوان «پروندهای برای قربانیان غیرنظامی در بمباران آمریکا در افغانستان» با اشاره به اینکه شمار تلفات غیرنظامیان افغان در سال ۲۰۰۱-۲۰۰۲ از مرز تعداد قربانیان ۱۱ سپتامبر گذشت، نوشته است: ۳۸۰۰ افغان از ۷ اکتبر الی ۷ دسامبر ۲۰۰۱ به قتل رسیده اند.
براساس گزارش دولت افغانستان در مه ۲۰۰۷ نیز طی دو روز بمباران جنگندههای آمریکایی به روستایی در نزدیکی هرات، دستکم ۴۲ نفر، از جمله تعدادى زن و کودک قتلعام شدند. در این بمباران ۱۰۰ خانه ویران و حدود ۱۶۰۰ نفر بیخانمان شدند.
در جنایتی دیگر، رابرت بلز یکی از نظامیان آمریکایی در دادگاه نظامی در واشنگتن اعتراف کرد که در عملیات یازدهم مارس ۲۰۱۲ پس از خروج از پایگاه نظامی قندهار در افغانستان به ساکنان دو روستای نزدیک این پایگاه حمله کرده و ۱۶ شهروند که بیشترشان زن و کودک بودن را به قتل رسانده است.
در این جنایت بیشتر قربانیان از ناحیه سر هدف قرار گرفتند و این سرباز جنایتکار آمریکایی اجساد برخی قربانیان را سوزاند. وکلای بلز مدعی شدند که وی از این اقدام خود پشیمان است و او در شب حمله دچار حالت جنون و افسردگی بوده است.
به طور کلی، بنا بر اعلام یوناما (هیأت معاونت ملل متحد در افغانستان) از سال ۲۰۰۹ که به طور منظم ثبت تلفات غیرنظامیان جنگ افغانستان را شروع کرده، حدود ۱۱۱ هزار غیرنظامی کشته یا مجروح شدهاند. این حوادث هولناک تنها بخشی از جنایتهای آمریکا و متحدانش از جمله انگلیس، هلند و استرالیا در افغانستان است که تمامی این موارد در سایه سکوت نهادهای حقوق بشری و سازمان ملل اتفاق افتاد.
پیوند داعش و آمریکا؛ این بار در افغانستان
سناتور «برنی سندرز» اخیراً در واکنش به تحولات افغانستان در پیامی توییتری نوشت: پس از ۲۰ سال جنگ، از دست رفتن ۲۴۴۸ آمریکایی و هزینه بیش از یک تریلیون دلار، رئیس جمهور بایدن تصمیمی شجاعانه برای رد اجماع مداخلهجویانه ناکام واشنگتن و پایان جنگ افغانستان گرفت.
تعبیر تصمصیم شجاعانه از سوی سندرز برای خروج عجولانه نظامیان آمریکایی در حالی است که طالبان ۱۵ اوت وارد کابل شد و دولت اشرف غنی در افغانستان سقوط کرده است. برخلاف تعبیر سناتور ارشد آمریکا، تحلیلگران تسلط طالبان بر کابل را به منزله خاتمه اشغالگری ۲۰ ساله آمریکا و دیگر کشورهای غربی به بهانه بازسازی افغانستان به شکل مطلوب جهان غرب میدانند.
حادثه تلخ روز گذشته و حمله تروریستها به نزدیکی فرودگاه کابل، یادآور عملکرد آمریکا و متحدانش در کشورهایی همچون سوریه و عراق است. عملکرد غربیها موجب شد، این کشورها به کانون حضور نیروهای تروریست تبدیل شوند و امروز افغانستان نیز در همان مسیر و بر لبه تیز تیغ حرکت میکند.
پیش از این نیز بارها مقامات عراق و سوریه در زمینه بازسازی ساختار داعش از سوی آمریکا با کمک همپیمانان منطقهای این کشور در سایه تحرکهای مشکوک آمریکایی در مرز سوریه و عراق هشدار داده بودند.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه اخیراً تاکید کرد: خروج عجولانه نیروهای آمریکایی و سایر نیروها از افغانستان، عاملی برای بدتر شدت اوضاع در این کشور و افزایش حملات و فعالیتهای تروریستی است. شویگو گفت: اعضای داعش از سوریه، لیبی و چندین کشور دیگر در حال انتقال به افغانستان هستند.
آمریکا که پیش از این نیز بارها ثابت کرده است که منافع خود را در ناامنی منطقه غرب آسیا میبیند این بار نیز با تشدید سطح تنش در افغانستان باعث سرازیر شدن سیلی از تروریستها از نقاط مختلف جهان به افغانستان شده است.
جنگ رسانهای آمریکا در افغانستان
انفجار فرودگاه بین المللی حامد کرزای کابل در حالی رخ داد که دولت بایدن به ضرب الاجل اعلامی ۳۱ اوت (۹ شهریور) که پایان حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان است، نزدیک میشود. بر اساس آخرین آمار در این حمله، دستکم ۱۳ نظامی آمریکایی نیز کشته شدهاند.
کشته شدن ۱۳ نظامی آمریکایی، مرگبارترین حمله به نیروهای این کشور در خاک افغانستان از سال ۲۰۱۱ تاکنون محسوب میشود. در همین حال، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در جمع خبرنگاران با چهرهای درهم و ناراحت داعش را تهدید کرد و گفت: به فرماندهان آمریکا دستور دادهام عملیات نظامی علیه مواضع و تجهیزات داعش در افغانستان را برنامه ریزی کنند.
از سوی دیگر، «کریستن هرافنسون» سردبیر سایت افشاگر ویکیلیکس در مصاحبه با شبکه خبری راشاتودی با تاکید بر اینکه رسانهها در دروغ پردازی آمریکا درباره افغانستان شریک هستند، گفت: خروج نیروهای آمریکایی بطور ناگهانی از افغانستان نباید هیچکس را شگفتزده کند.
به گفته هرافنسون، ویکیلیکس مجموعهای از اسناد را از ۱۱ سال پیش از دوربینهای سیا (سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) جمعآوری کرده است که تصویر واقعی کابل را نشان میدهد. این اسناد نشاندهنده تلاش مستمر چندین دولت آمریکا برای گمراه کردن افکار عمومی در مورد دخالت در امور افغانستان است.
سردبیر ویکیلیس گفت: برخلاف ادعاهای مطرح شده از زبان مقامات آمریکا، تنها شرکتهای خصوصی بیش از یک تریلیون دلار از فروش و آموزش نظامی در افغانستان به جیب زده اند. کریستن هرافنسون در پایان تاکید کرد، جنگی که در حال حاضر ادامه دارد، جنگ رسانهها است.
جمع بندی
با مروری بر حوادث ۲۰ سال گذشته میتوان دریافت که هزینههای هنگفت آمریکاییها و غربیها در افغانستان نتیجهای جز گسترش تروریسم، جنگ، خشونت، بی ثباتی و نا امنی و کشتار دهها هزار نفر از مردم این کشور نداشته است.
تحولات این روزهای افغانستان بیانگر آغاز دورهای مبهم و پیچیده برای مردم افغانستان است؛ آنها باید به اهداف و نیات آمریکاییها حساس باشند و بدانند که از دیگ آمریکا و قدرتهای غربی، آبی برایشان گرم نمیشود و تنها رنج و محنت ملت افغانستان را دو چندان میکنند.
آمریکا و همپیمانانش در این سالها ثابت کردند، با وجود سر دادن شعار توسعه دموکراسی و جنگ علیه تروریسم، صرفاً برای تأمین منافع خود اقدام به اشغال افغانستان کردند و البته در دستیابی به این هدف نیز ناکام ماندند و با خفت هم اکنون در حال ترک این کشور هستند.
با توجه به اتفاقات ۲۰ سال اخیر افغانستان و انفجارهای تروریستی روز گذشته کابل میتوان دریافت که بیتردید حضور آمریکا در افغانستان و منطقه غرب آسیا امنیتساز نیست و سازمانهای بین المللی به همراه کشورهای منطقه باید کمک کنند تا گروههای مختلف در افغانستان یک حکومت فراگیر و مشارکتی تشکیل دهند.
نگارش و تنظیم: محسن ایراندوست