یکم شهریور ، زادروز پزشک حاذق ایرانی ابو علی سینا، با هدف گرامی داشت خدمات و تالیفات وی به دانش پزشکی و تجلیل از پزشکان جامعه، به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است.
تاریخچه روز پزشک در ایران
اول شهریور هم زمان با روز بزرگداشت و تولد ابوعلی سینا پزشک، فیلسوف و حکیم ایرانی، روز پزشک نامیده شده است. از آنجا که ابن سینا را پدر علم پزشکی میدانند به همین علت در ایران روز تولد وی را برابر با روز پزشک نامگذاری کردهاند.
ابوعلی سینا کیست؟
ابوعلی سینا پزشک، دانشمند، فیلسوف و شیمیدان بزرگ قرن چهارم هجری با نام کامل ابوعلی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا، یکم شهریور سال ۳۵۹ هجری شمسی در بخارا به دنیا آمد. او ۴۵۰ کتاب با موضوعات مختلف نوشته است. از جمله آثار مهم او میتوان به کتاب قانون در طب یکی از کتابهای معروف در زمینه علم پزشکی، کتاب شفا و دانشنامه علایی اشاره کرد. ابن سینا با مطالعه و هوش زیادی که داشت توانست در ۱۸ سالگی بر بسیاری از علوم زمان خود تسلط کامل پیدا کند و به دلیل تسلط بر علوم مختلف مانند پزشکی، ریاضیات، نجوم، روانشناسی، جغرافیا، زمینشناسی، فیزیک، شیمی، شعر و ادبیات، منطق و موسیقی، او را همه چیزدان مینامیدند.
هدف از نامگذاری روز پزشک در تقویم
هدف از نامگذاری روز پزشک، قدردانی و تجلیل از زحمات پزشکان عرصه پزشکی و همچنین گرامی داشت خدمات ابن سینا در راستای پیشرفت علم پزشکی است. پزشکان شبانه روز برای حفظ سلامت جامعه بشری تلاش میکنند و پزشکی علمی است که انسانها همیشه به آن نیاز دارند بنابراین از جایگاه مهمی برخوردار است.
پزشک و پزشکی به چه معناست؟
در دانش پزشکی، پزشک یا دکتر شخصی است که شناخت کافی از بیماریها و درمان آنها دارد و به حرفه پزشکی میپردازد. در قدیم از کلمات حکیم و طبیب نیز به جای پزشک استفاده میشد. پزشک یک کلمه فارسی است که در شاهنامه نیز آورده شده است مانند:
کزین بگذری خسروا دیو رشک / یکی دردمندی بود بی پزشک
پزشک تو پند است و دارو خرد / مگر آز تاج از دلت بسترد
هر آن کس که دل تیره دارد زرشک / مر آن درد را دور باشد پزشک
همزمان باشیوع ویروس کرونا در جهان و ایران جامعه پزشکی همپای دیگر کارکنان بخش سلامت در سنگر صیانت از سلامتی مردم به مقابله با این ویروس منوس پرداختند و جمع کثیری از پزشکان خدوم و ایثار گار در این راه به شهادت رسیدند.
روحشان شاد و یادشان گرامی باد