۵۱۱ دفتر بسیج دانشجویی سراسر کشور در آستانه رای اعتماد به وزرای دولت سیزدهم در نامه به رئیس جمهور تاکید کردند: نقش آفرینی مردم در دولت مصدر تحول آفرینی در حکمرانی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ در این نامه ۵۱۱ دفتر بسیج دانشجویی سراسر کشور خطاب به رئیس جمهور تاکید شده ساز و کار نقش آفرینی مردم در دولت مردمی را تبیین کنند. انتخاب مدیران جوان، مومن و انقلابی و تشکیل دولت جوان حزب الهی از انتظارات دانشجویان است. با رویکرد مساله محوری مسائل استانی و منطقهای مورد غفلت قرار نگیرد. نباید در انتصابات وابستگی و سفارشهای گروهها و افراد خاص حاکم در ساختارهای سیاسی ملاک عمل قرار گیرد. انتخاب و انتصاب افراد بر مبنای کارآمدی، تقوا و روحیه تحول خواهی و انقلابی گری صورت پذیرد. هر سه ماه در خصوص مبارزه با فساد و تحقق عدالت به مردم گزارش دهید.
مشروح نامه هم بدین شرح است.
بسم الله الرحمن الرحیم
خدایا تو میدانی که جنگ و در گیری ما برای به دست آوردن قدرت و حکومت و دنیا و ثروت نبود، بلکه میخواستیم نشانههای حق و دین تو را به جایگاه خویش بازگردانیم، و در سرزمینهای تو اصلاح را ظاهر کنیم، تا بندگان ستمدیده ات در امن و امان زندگی کنند، و قوانین و مقررات فراموش شده تو بار دیگر اجرا گردد.
(امام علی علیه السلام/نهج البلاغه/خطبه ۱۳۱)
جناب آقای حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید ابراهیم رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم.
در ابتدا ایام عزاداری اهل بیت عصمت و طهارت سلام الله علیهم السلام را تسلیت عرض مینماییم. حدود دو ماه از انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران سپری شد و مردم ایران با وجود مشکلات اقتصادی از سویی و فشارها و هجمههای تبلیغاتی رسانه¬های معاند و تحریم انتخابات از جانب آنان به پای صندوقهای رای آمدند و اکثریت مردم رای به انتخاب جنابعالی دادند. رای مردم، رای به شعار عدالت و مبارزه با فساد و برون رفت از فشار و نابسامانی اقتصادی موجود و جبران عقب گردهای رخ داده بود. هم اکنون نیز که وزرای پیشنهادی دولت جهت اخذ رای اعتماد به مجلس معرفی شده اند لازم دانستیم اهم انتظارات خویش را در این برهه و قبل از استقرار کابینه خدمتتان معروض داریم.
۱. از جمله شعارهای انتخاباتی رئیس جمهور محترم تأکید بر مفهوم "دولت مردمی" بود. در سخنان مراسم تنفیذ حکم، رهبر معظم انقلاب دام عزه الشریف نیز بر این مساله انگشت گمارده و کلید اصلی را حضور مردم در صحنه حل مشکلات برشمردند. به راستی شاه کلید حل مشکلات در تمامی عرصهها اعم از اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و یا حتی موضوع سلامت و کرونا خود مردم هستند. آنچه در اینجا مهم مینماید و از انتظارات و مطالبات جدی جامعه دانشجویی است، نرم افزار حضور جمهور مردم در حل مسائل کشور است. سازوکار انتخابات یکی از نرم افزارهای مرسوم و متداول حضور مردم در صحنههای سیاسی است که تا بحال نیز مردم ایران اسلامی سربلند از آن بیرون آمده اند لیکن آنچه نیازمند بازنگری و اندیشه مجدد میباشد این است که چگونه یک دولت مردمی شکل خواهد گرفت؟ نرم افزار و سازوکار نقش¬آفرینی مردم در دولت مردمی چگونه خواهد بود؟ رضایت و عدم رضایت مردم نسبت به پیشرفتها و برنامههای دولت چگونه خواهد بود و مدل مطلوب در این زمینه در نگاه شما چگونه سامان یافته است؟ اگر بخواهیم در عرصه حکمرانی تحول جدی ایجاد نماییم بازتعریف نقش و نحوه نقش¬آفرینی مردم میتواند مصدر این امر قرار گیرد. در ابتدای شروع دولت سیزدهم سامانه معرفی مدیران از سوی جنابعالی رونمایی شد اگرچه این سامانه در حال حاضر بسته شده است لیکن میتواند نمونهای از این مشارکت مردمی و نخبگانی در انتخاب افراد زبده انقلابی باشد و انشالله رئیس جمهور محترم در اولین فرصت، نسبت خروجی این سامانه و افراد معرفی شده و تاثیر آن در انتخاب نفرات پیشنهادی به مجلس را تشریح نمایند.
۲. از مهمترین عناصر شکل گیری چهره بیرونی دولت مدیران و منتصبین دولت است. تصویر عموم در خصوص چهره دولت از تصویری است که در مواجهه با مدیران بالادستی، میانی و خردی شکل می¬گیرد که به صورت مویرگی اجرای سیاستهای دولت را در درون و برون مرزهای کشور بر عهده دارند. با توجه به اینکه اولین دولت شکل گرفته در گام دوم انقلاب اسلامی دولت سیزذهم میباشد از همین روی انتظار میرود عنصر نیروی انسانی جوان، مؤمن و انقلابی در تک تک سلولهای دولت جایگزین گردد که اگر چنین شود میتوان بر شدت مشکلات فایق آمد و با بن بست شکنی حیاتی طیبه را برای مردم رقم زد. آنچه در این میان مهم است تاکید و پیگیری شخص رئیس جمهور در ایجاد و استمرار گفتمان دولت جوان انقلابی و دوم تمهید شرایط و سازوکارهای قانونی در این زمینه است. در حال حاضر بدنه دولت مستخدمین قابل توجهی دارد که به آمد و رفت دولتها عادت نموده اند. تحول آفرینی دولت جز با شروع تحول در بدنه خود شروع نخواهد شد و این امر نیز با جایگزینی و جایگذاری مدیران میانی انقلابی محقق خواهد شد. از جمله موانع و یا تنبهات این مسیر حضور اشخاص و جریانهای فرصت طلب و سهم خواه است. در ایام انتخابات و در بحبوحه فعالیت¬های انتخاباتی این نکته به خوبی دیده میشد که برخی افراد معلوم الحال چطور شرایط را برای منافع خویش مساعد دیده اند و انتظار پست و امتیاز دارند. نباید در انتصابات وابستگی و سفارش¬های گروه¬ها و افراد خاص حاکم در ساختارهای سیاسی ملاک عمل قرار گرفته و میبایست انتخاب و انتصاب افراد بر مبنای کارآمدی، تقوا و روحیه تحول خواهی و انقلابی گری صورت پذیرد.
۳. مردم انتظار دارند تا پس از چندی آثار و نتایج وعده مبارزه با فساد و تحقق عدالت که مکررا توسط جنابعالی تکرار شده است را حس نمایند. این خود می¬تواند زمینه ساز مناسبی برای بازسازی اعتماد صدمه دیده مردم نسبت به دولت باشد. سرمایه اجتماعی که به واسطه بی تفاوتی دولتمردان قبلی در زمینه فساد و بی عدالتی آسیب دیده است مرهمی جز عمل و همت جهادی مسئولان در این زمینه ندارد. آقای رئیسی در این زمینه پیشنهاد میشود در بازههای منظم زمانی به مانند بازه فصلی یا حتی بازه صد روز دولت قبل، درباره مبارزه بی امان دولت با فساد و تحقق عدالت و برنامههای دولت گزارش دهید و افکار عمومی مردم را علاوه بر در جریان گذاشتن رخدادها و تلاشهای دولت با خویش همراه سازید. ارائه گزارش¬های شفاف به مردم بذر امید را در دل¬ها رویانده و میتواند تحکیم بخش دولت مردمی شما نیز باشد. در کنار این گزارش¬دهی می¬بایست محمل مناسبی برای شنیدن سخنان و مطالبات مردم فراهم گردد. مردم باید احساس نمایند که میتوانند با خادم ملت بی واسطه ارتباط داشته باشند و گوش شنوایی برای شنیدن مشکلات و نارساییهای دیوان سالاری اداری در کشور وجود دارد. حضور رئیس جمهور محترم در مراکز بهداشتی و درمانی و توزیع دارو و شنیدن سخنان و مشکلات مردم امری ارزشمند و فراموش شدهای بود و صد البته این روحیه باید در میان سایر مدیران نیز تسری یابد.
۴. با توجه به شرایط کنونی کشور مسئله سلامت و مبارزه با ویروس کرونا و مسئله اقتصاد دارای ضریب فوق¬العاده توجه و اقدام می¬باشند. عرصه حکمرانی و دولتداری مواجه با پدیده¬ها و مسائل ریز و درشتی است شمار آنان در هر روز به تزاید می¬گراید. اگر زمان کوتاه خدمت شناخت و احصا درستی از مسائل در ساحات و عرصه¬های مختلف رخ ندهد و اولویت بندی حقیقی صورت نگیرد، حرکت دولت حرکتی زیگ زاگی و بدون نتیجه مشخصی خواهد بود. حال که دولت محترم سیزدهم در آستانه برنامه هفتم توسعه قرار دارد، فرصت بسیار مناسبی است که با مسئله-شناسی دقیق شاهد برنامهای تحول گرا باشیم که بتوان هم نقشه راه دولت قرار گرفته و هم بر اساس آن ارزیابی برنامه¬های دولت صورت پذیرد. در کنار موضوعات اقتصادی و سلامت موضوعات فرهنگی، تعلیم و تربیت و سبک زندگی مردم نباید مورد غفلت قرار گیرد. در عین حال علاوه بر توجه به مسائل کلان و ملی، مسائل منطقهای و استانی نیز می¬بایست مورد توجه قرار گیرد. متاسفانه در برنامه ریزیهای موجود اولا شناخت درست و متوازنی نسبت به مسائل هر استان و یا منطقه وجود ندارد و دوم اینکه برنامه مدون و دارای زمان بندی مشخص وجود ندارد و یا اگر وجود دارد ضمانت اجرای مناسبی برای تحقق آن تمهید نشده است. انشالله در این دولت استانداران و مقامات محلی اهتمام جدی نسبت به حل مسائل استان داشته باشند تا دیگر شاهد موضوعاتی، چون مسأله آب خوزستان یا سیستان مظلوم نباشیم.
در پایان تشکلهای دانشجویی امیدوارند برخلاف دولت قبل و علی رغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب ارکان دولت از رئیس جمهور محترم تا وزیران و مدیران ارشد در بازه¬های زمانی در مجامع دانشجویی و دانشگاهی حضور یافته و نظرات انتقادی و پیشنهادی را شنوا باشند و علاوه بر این با ایجاد بسترهای اندیشه ورزی حضور تشکل¬های دانشجویی را واجد سازوکار مشخص ارتباطی نمایند. انشالله در روز دانشجوی امسال نیز شاهد اولین جلسه دانشجویی با هشتمین رئیس جمهور ایران اسلامی باشیم. از خداوند متعال توفیقات دولت سیزذهم و تحقق ارزش¬های اساسی انقلاب را مسألت داریم.