بعد از پایان المپیک اکثر فدراسیونها به خصوص والیبال به دنبال پوست اندازی کلان تیمها از کادرفنی تا بازیکن هستند و حالا پای دلالان و برخی افراد به این رشته دوباره باز شده است.
ولادیمیر آلکنو در شرایطی سکان هدایت تیم ملی ایران را در دست گرفت که بازیکنان سهمیه را با ایگور کولاکوویچ به دست آورده بودند، شاید قطع همکاری با کسی که سهمیه را با وی به دست آورده بودیم کار غیرکارشناسی به حساب میآمد، اما واقعیت، موضوع اساسی دیگری عامل این تصمیم گیری بود.
ایگور کولاکوویچ مربی والیبال اهل مونتهنگروست که در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ سرمربی تیم ملی والیبال مردان صربستان را بر عهده داشت و در دوران مربیگری اش توانست ستارههای زیادی را به صربها معرفی کند، اما ایگور که از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ سکان هدایت تیم ملی ایران را در دست گرفت نتوانست در کشورمان آن طور که باید موفق عمل کند و با همان نسل طلایی والیبال کشورمان جواز حضور در توکیو را به دست آورد.
یادمان نمیرود که در رقابتهای انتخابی المپیک نقش کم رنگ کولاکوویچ را در تعویضها و وقت اضافه گرفتن ها، تا جایی که شنیده میشد سعید معروف ترکیب را در جریان بازی تغییر میداد چرا که از ابتکار عمل سرمربی تیم ملی در اجرای برنامههای تاکتیکی تا حد زیادی ناامید شده بود.
علاوه بر این مسئله ایگور بعد از لوزانو آمد تا در حد فاصل المپیک ریو تا توکیو نسل والیبال ایران پوست اندازی داشته باشد، اما این هدف فقط در مذاکرات پیش از عقد قرارداد بود چرا که وی بعد از گرفتن سکان هدایت تیم ملی نتیجه گرا شد و به هیچ عنوان میدان را به دست جوانان نداد و اگر دعوتی هم از جوانان صورت گرفت کمتر بازیکنی از میان آنها پای خود را از مربع ذخیرهها به زمین میگذاشت و بسیاری نقش توریسم را داشتند و باز هم بار اصلی والیبال روی همان نسل طلایی زمان زوران گاییچ و خولیو ولاسکو بود.
بی توجهی مربی بازیکن ساز در صربستان به آیندههای ایران در سالهایی که آنها رده سنی طلایی را سپری میکردند به نوعی فرصت سوزی و سرمایه سوزی بود، اما اطمینان فدراسیونیها به وی تا حدی بود که کسی نمیتوانست عملکردش را زیر سوال ببرد.
محمدرضا داورزنی که بعد از بازنشستگی احمد ضیایی، فعالیتش را در فدراسیون بعنوان رئیس آغاز کرد در نخستین اقدامش اعلام کرد که به دنبال قطع همکاری با ایگور و جذب مربی صاحب نام برای هدایت تیم ملی در توکیو خواهد بود، از آنجا که قرارداد همکاری مربی مونته نگرویی و فدراسیون والیبال خارج از تاریخ مشخص شده بود شامل پرداخت ضرر و زیان میشد، اما در اوج ناباوری وی بدون در نظر گرفتن این مسئله اقدام به تسویه حساب و فسخ قرارداد کرد.
پایان همکاری کولاکوویچ با فدراسیون والیبال که بدون پرداخت جریمه بود برای والیبالیها دستاورد بزرگی محسوب میشود چرا که مربیان حرفهای خارجی در مورد مسائل مالی حتی برای یک سنت یا یک دلار حساب و کتاب دارند، اما این که ایگور بدون گرفتن ضرر و زیان از ایران دل کند جای تعجب داشت.
ایگور رفت، اما وی همچنان در فضای مجازی و صفحه شخصی اش در جریان تمرینات و برنامههای تیم ملی والیبال ایران بود و به قولی آنها را رصد میکرد و در زمان بروز اتفاقات خاص و مهم با قرار دادن تصاویر و پیامهای ویژه و به اشتراک گذاشتن آن در صفحات شخصی بازیکنان و دیگر اعضای کادرفنی به نوعی شادی خود را ابراز میکرد، وی حتی بعد از خداحافظی سعید معروف از تیم ملی با انتشار مطلبی در صفحه شخصی اش از کاپیتان تیم ملی تقدیر و حمایت کرد، نکته جالب این بود که بسیاری از بازیکنان و هواداران والیبال صفحه وی را با افتخار در صفحات شخصی شان به اشتراک گذاشتند.
این که یک مربی بعد از سالها قطع همکاری همچنان راههای ارتباطی خود را با والیبال ایران حفظ کرده است در دنیای حرفهای حکایت از آن دارد که وی همچنان در صدد ایجاد راههای مختلف برای بازگشت به نیمکت تیم ملی ایران است و لهستانی را که فصل گذشته در آن حضور داشت دوست ندارد.
والیبال ایران در چند سال اخیر از مربیان خارجی زیادی استفاده کرده است که هر کدام به نوعی منافع شخصی شان را به منافع ملی ایران ترجیح دادند حتی ولاسکو که وقتی پیشنهاد فدراسیون کشورش را گرفت والیبال ایران را به راحتی با بهانههای احساسی و غیرمنطقی به حال خود رها کرد و رفت!
نکتهای ملموستر این که وقتی با آلکنو در مورد انگیزه اش از حضور در ایران سوال میشود با تحکم قرار دادن چهارمین حضور در المپیک در کارنامه اش را عنوان میکند و به هیچ وجه از کسب نتیجه و جایگاه با ایران صحبت نمیکند!
با این اوصاف فدراسیونیها اگر میخواهند برای هدایت تیم ملی دنبال سرمربی خارجی باشند از این پس از ریسمان سیاه و سپید هم بترسند و به راحتی به رفتارهای احساسی برخی مربیان از جمله ایگور واکنش مثبت نشان ندهند البته این در حالی است که گزینههای ایرانی تاکنون در ردههای سنی مختلف توانسته اند نتایج خوبی را به دست آورند و حالا فدراسیونیها به بهروز عطایی در مسابقات قهرمانی آسیا این فرصت را داده اند.
بهتر است در این مقطع زمانی به نیروهای داخلی که سال هاست در لیگهای برتر و تیمهای ملی ردههای سنی سکانداری کرده اند فرصت قدرت نمایی داده شود.
انسیه ورزنده خبرنگار سرويس ورزشی، خبرگزاری صدا و سیما |