سقوط کابل، به دو دهه تلاش آمریکا و هم پیمانانش برای کشور سازی در افغانستان پایان داد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، پتی کالهین خبرنگار این شبکه در واشنگتن گزارش داد: "بیشتر مردم به احتمال زیاد به یاد میآورند چرا این جنگ آغاز شد. درخواست جرج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا از طالبان برای تحویل دادن اسامه بن لادن و نیروهای القاعده، بی پاسخ باقی ماند.
چند هفته بعد، آمریکا حمله به افغانستان را آغاز کرد. بمباران گسترده افغانستان آغاز شد و یک نیروی کوچک متشکل از حدود هزار تن از نیروهای ویژه آمریکایی و مأموران سیا، به همراه ائتلاف شمالی در افغانستان، این عملیات را آغاز کردند. ظرف چند ماه، طالبان سقوط کرد. آمریکا به همراه متحدانش به کشور سازی روآورد و وعدههای بزرگی داد.
جرج دبلیو بوش کفت: "ما نه تنها از طریق اطلاعات، بلکه به واسطه پیشینه درگیریهای نظامی در افغانستان، این موضوع را میدانستیم. این موفقیتی اولیه است که پس از سالها ناکامی به دست آمد. ما آن اشتباه را تکرار نخواهیم کرد. "
اما این همان چیزی است که با معطوف شدن توجه هرچه بیشتر آمریکا به جنگ در عراق، روی داد. آمریکا در سال ۲۰۰۳، پایان عملیات جنگی در افغانستان را اعلام کرد. سپس در افغانستان قانون اساسی تدوین و انتخابات برگزار شد و رئیس جمهور جدید و اعضای جدید پارلمان در این کشور بر سر کار آمدند و زنان هم در این روند سهیم بودند، اما با گذشت سال ها، شکافهایی در این ائتلاف ایجاد شد.
با افزایش تلفات غیرنظامیان افغان و نظامیان آمریکایی در درگیری با طالبان، افکار عمومی آمریکا معکوس شد. باراک اوباما رئیس جمهور جدید آمریکا باید در این باره تصمیم میگرفت که این عملیات را گسترش دهد یا نیروهای آمریکایی را به خانه بازگرداند.
اوباما تصمیم گرفت ۱۷ هزار سرباز دیگر را به افغانستان اعزام کند. او سپس ۳۰ هزار نیروی دیگر را روانه افغانستان کرد. تا سال ۲۰۱۰، حدود صد هزار سرباز آمریکایی در افغانستان حضور داشتند. در ماه مه ۲۰۱۱، اسامه بن لادن در پاکستان کشته شد، اما جنگ همچنان ادامه یافت. اوباما وعده داد تا پایان سال ۲۰۱۶ اکثر نیروهای آمریکایی را به خانه بازگرداند و سپس رئیس جمهور جدیدی در آمریکا روی کار آمد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا گفت: "خروج عجولانه سبب ایجاد خلا خواهد شد که تروریست ها، از جمله داعش و القاعده، آنرا فوراً پر خواهند کرد. "
ترامپ از استقرار نامحدود نیروهای آمریکایی در افغانستان خبر داد، اما در نهایت، توافقی با طالبان امضا کرد با این مضمون که اگر آنها قول دهند مانع استقرار گروههای تروریستی در افغانستان شوند و به نیروهای آمریکایی حمله نکنند، تا ماه مه ۲۰۲۱ همه نیروهای آمریکایی از افغانستان کاملاً عقب نشینی خواهند کرد.
اما بار دیگر یک رئیس جمهور جدید در آمریکا سوگند یاد کرد. جو بایدن تصمیم گرفت به آن توافق پایبند بماند و تنها تعداد کمی از نیروهای آمریکایی را در افغانستان نگه دارد. بایدن گفت طالبان فوراً قدرت را در افغانستان به دست نخواهد گرفت، اما او اشتباه میکرد. آمریکا پنج هزار سرباز را به افغانستان اعزام کرد تا آنها با عجله سفارت آمریکا در کابل را تخلیه کنند. اکنون سوالی که مطرح میشود این است که برای زنان و دختران افغان چه اتفاقی روی خواهد داد؟
افغانستان ۲۰ سال شاهد خونریزی، جنگ و آلام غیرقابل تصور بوده است. طی این دوره نشانههای دلگرم کننده و پسرفت وجود داشته است. این کشور شاهد دو دهه جنگ بوده است. اکنون قرار است چه بر سر این کشور بیاید؟