دبیر کل حزب الله لبنان حادثه انفجار تانکر سوخت درشمال لبنان را ناشی از طمع ورزی ها برای احتکار اموال عمومی دانست و خواستار برخورد جدی با عوامل این فاجعه شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المنار, دبیرکل حزب الله در سخنرانی شب هفتم ماه محرم گفت: آنچه در عکار (حادثه انفجار تانکر سوخت درشمال لبنان) روی داد، برای هر انسانی ناراحت کننده و دردآور است. باید ابعاد مبهم این رویداد بررسی شود.
در خدمت مردم عکار هستیم
سید حسن نصرالله با بیان این که ما و نهادها و امکانات حزب الله در خدمت مردم عکار هستیم تاکید کرد: باید از آنچه روی داد درس عبرت گرفته شود تا از تکرار آن در اماکن دیگر جلوگیری شود. این حادثه باید عاملی برای تشکیل دولت باشد، چون کشور دیگر تحمل (این وضعیت) راندارد.
وی همچنین خاطر نشان کرد: نخستین پیام خون شهدا و بستگان آنها, (لزوم) تشکیل دولت، طی دو یا سه روز است. دولت باید تشکیل شود و همه باید از خود گذشتگی کنند. ما در فروپاشی و هرج و مرج به سر میبریم و ممکن است این وضعیت به هرج و مرج فراگیر تبدیل شود.
سید مقاومت در بخشی دیگری از سخنان خود گفت: به هر قیمت یک دولت تشکیل دادند، بازی با زمان پایان یافت. راهکار برای مسئله توقف یارانه سوخت، انداختن مسئولیت (بر گردن دیگران) نیست، بلکه راه حل آن تشکیل دولت است. در (تشکیل) دولت با شکست و ناتوانی رو به رو هستیم و برای اداره بحران، دولتی نداریم و مردم به دست سرنوشت خود رها شده اند. همه باید تسهیلات لازم (برای تشکیل دولت) را ارائه کنند. بسیاری از لبنانیها در آنچه مردم به سبب حرص و طمع از آن رنج میبرند، شریک هستند.
باید با عوامل فاجعه عکار برخورد جدی شود
دبیر کل حزب الله لبنان همچنین حادثه عکار را ناشی از طمع ورزی برخی برای احتکار اموال عمومی دانست و خواستار برخورد جدی با عوامل این فاجعه شد.
سید حسن نصرالله افزود: این حادثه نتیجه طمع ورزی است و بسیاری از شرکت ها، ایستگاههای سوخت گیری و آنانی که از نیاز مردم به بنزین و گازوئیل سوء استفاده میکنند تا بازار سیاه ایجاد کنند، در این حوادث مسئولند.
دبیر کل حزب الله گفت: حادثه عکار وظایفی را بر ما و مجلس ما واگذار کرده است، آنچه در نیمههای شب اتفاق افتاد و در دل روز عیان شد برای همه لبنانیها و غیر لبنانیها بسیار حزن انگیز و دردآور است. جا دارد که این حادثه را که تا به الان بر اساس آمارهای رسمی به شهادت ۲۷ نفر و زخمی شدن ۷۹ نفر انجامید، به اهالی عکار، به خانوادههای قربانیان، به فرماندهی ارتش لبنان که تعدادی از نیروهایش را از دست داد و به تمامی اهالی استان عکار تسلیت بگویم. به خانوادههای شهدای مظلوم تسلیت میگوییم و با آنان به خاطر آنچه که بر سر عزیزانشان آمده است ابراز همدردی میکنیم و از خداوند برای شهیدان رحمت و مغفرت را خواستاریم. همچنین با زخمیهای حادثه ابراز همدردی میکنیم و برای آنان شفای عاجل را خواستاریم.
دبیر کل حزب الله در ادامه گفت: برای در اختیار قرار دادن امکاناتمان جهت حمایت از اهالی عکار و وزارتخانههای مربوطه آمادگی داریم، آماده ایم هر آن چیزی را که در توان حزب الله و نهادهایش است تقدیم کنیم، زیرا آنان شهروندان ما هستند و درد و رنج آنان درد و رنج ماست. آنچه در این حادثه مورد اهتمام ماست تحقیق درباره ابهامات موجود در آن است. برای آنکه چنین اتفاقی تکرار نشود آنانی که کوتاهی کردند مجازات شوند. مهمتر در این مرحله حمایت از آسیب دیدگان و اولویت دادن به مسائل انسانی و اجتماعی حادثه است.
وی تاکید کرد: آنچه اهمیت دارد اینکه از این حادثه دردناک درس عبرت گرفته شود تا شاهد تکرار آن در مناطق دیگر نباشیم، چون متاسفانه امکان تکرار چنین اتفاقاتی وجود دارد. اصل آن است تا دلایل ایجاد چنین اتفاقی حل شود.
وی در ادامه به انتقاد از سوء استفاده از این حادثه برای متهم کردن دیگران پرداخت و گفت: همچون اتفاقات دردآور دیگر در لبنان، از همان لحظه اولی که این خبر منتشر شد به جای آنکه گروههای سیاسی، مقامات، جریانات مردمی و رسانهها با همه مردم همراه شوند و در پی کاهش آلام حادثه باشند، بار دیگر در پی جار وجنجال رسانه ای، اتهام بستن، فحاشی و بهره برداریهای سیاسی بر آمدند. از بامداد امروز (یکشنبه) که خبر فاجعه رسانهای شد شاهد بودیم در شبکههای اجتماعی و مجازی مواضعی اتخاذ شد که مناسب نبود. چنین رفتارهایی در لبنان مایه تاسف است. معمولا در حوادث دردناک این گونه است که اختلافات سیاسی را کنار میگذارند و با هم ابراز همدردی میکنند و دست کمک به سوی هم دراز میکنند.
دولت باید به وظیفه رسمی خود عمل کند
سید حسن نصرالله افزود: ما در حزب الله گروه خاص یا وزارت خانه خاصی را در این حادثه مسئول نمیدانیم، آنانکه با طمع ورزی از نیاز مردم سوء استفاده کردند تا نتیجه اش چنین حادثهای باشد از هر منطقه، مذهب و گروه سیاسی که باشند، مستقل باشند یا غیرمستقل، همه و همه مسئولند و در روز قیامت از آنان سئوال خواهد شد. من در سخنان گذشته ام از احتکار گفتم، پیامبر (ص) محتکران را خائن توصیف میکند، آنانی که در هفتههای گذشته مازوت و بنزین را احتکار کردند تا در بازار سیاه با قیمت بالا میفروشند یا به سوریه قاچاق میکنند و به قیمت گزاف بفروشند، از هر جا و مکانی که باشند خائنند و در حق مردم لبنان جنایت کرده اند. مالی که به دست میآورند حرام است و در دنیا و آخرت بدی با آنان همراه خواهد بود پس خود را از این گناهان پاک کنید.
دبیر کل حزب الله گفت، خیانت است، چون وقتی بنزینی که از اموال مردم برایش یارانه پرداخت میشود تا به مردم لبنان فروخته شود، اما در بازار سیاه به فروش میرسد یعنی در امانت خیانت کردید، خطابم به کسانی که از این راه سودی به جیب زده اند این است که تلاش کنید راه رهایی از بار سنگین مال حرام را پیدا کنید.
سید حسن نصرالله افزود، دولت هم در این زمینه مسئول است، در ماههای گذشته که در زمینه مواد غذایی و دارویی شاهد احتکار بودیم خواستار آن شدیم تا وزارتخانههای مربوطه، مراکز تجاری، داروخانهها و تعاونیها و ... را کنترل کنند، زیرا مواد غذایی و دارویی که برایشان یارانه پرداخت میشود باید به دست مردم برسد و احتکار و انبار نشود. گفتیم حتی اگر نیرو ندارید ما حاضریم تا بیست هزار نیرو در اختیار شما قرار دهیم. همه این نیروها از دانشجویان، مهندسان و نخبگان و خواصند، اما پاسخی نشنیدیم، زیرا احساس مسئولیت نمیکنند. شاید یکی بیاید چنین کمکی بخواهد، اما این راهکار نیست بلکه درخواست چنین نیرویی باید به نمایندگی از نهادی رسمی مثل وزارت اقتصاد و دیگر وزارتخانه باشد نه آنکه از یک حزب و جمعیت مذهبی، سیاسی و قومی باشد.
دبیر کل حزب الله با اشاره به بازرسی ارتش از ایستگاههای سوخت گیری برای ضبط سوختهای انبار شده، گفت: ارتش خیلی دیر وارد عمل شد، البته آنان پس از حادثه عکار، ایستگاههای سوخت گیری را بررسی کردند و بنزینهای انبار شده را در اختیار مردم گذاشتند، اما وقتی ایستگاهها این همه بنزین اضافه داشتند به یقین شرکتها وضعیتشان بدتر است. دولت باید به وظیفه رسمی خود عمل کند، اما اگر در فکر این باشد که مردم بر اساس کرامتشان درست عمل کنند ره به جایی نخواهد برد، زیرا افراد زیادی طمع ورزی میکنند و احساس مسئولیت و حتی احساسات انسانی ندارند.
خیانت آمریکا به مردم افغانستان درس عبرتی برای لبنان
سید حسن نصرالله در بخش دیگری از سخنان خود درباره تحولات افغانستان گفت: اتفاقات افغانستان و خیانت آمریکا به مردم مظلوم این کشور را درس عبرتی برای لبنان خواند و درباره عواقب اعتماد به آمریکا هشدار داد.
دبیر کل حزب الله لبنان افزود: درباره اتفاقات افغانستان دو نظریه وجود دارد، اگر نظریه اول درست باشد یعنی آمریکا به دوستانش در افغانستان خیانت کرد و از پشت به آنان خنجر زد، اما اگر نظریه دوم درست باشد یعنی آمریکا پشت دوستانش را خالی و آنان را ذلیل کرده است.
وی همچنین خاطر نشان کرد: دو کلمه هم برای عبرت بگویم، بیست سال آمریکا افغانستان را اشغال کرد، این کشور را مدیریت کرد، دولتی را آورد و دولتی را برد و برنامهها و سیاست هایش را بر آنان تحمیل کرد، نیروهای مسلح ایجاد کرد، ارتش افغانستان را مسلح کرد، پس از بیست سال افغانستان چه سرنوشتی پیدا کرد؟ اینگونه نبود که این کشور از آمریکا کمک بخواهد، آمریکا خود وارد افغانستان شده بود، نیروهای آمریکایی، مستشاران نظامی آمریکا و فرماندهان آمریکایی خود آنجا حاضر شده بودند و کشور را برای بیست سال در اشغال خود قرار دادند.
آمریکا بدون هیچ تسویه سیاسی و آشتی از افغانستان خارج شد
دبیر کل حزب الله لبنان افزود: گروهی از افغانها هم از دوستان و هم پیمانان آمریکا بودند و با آمریکاییها بیست سال همزیستی کردند، بیست سال زیر پرچم آمریکا علیه طالبان و غیرطالبان جنگیدند. پس از بیست سال آمریکا یک شبه تصمیم گرفت مذاکراتی را با طالبان در دوحه آغاز کند و در این مذاکرات هم تصمیم گرفت از افغانستان خارج شود، البته این اتفاقات برای دوران ریاست ترامپ بود، اما لازمه اش این بود که برای خروج از افغانستان عجله نشود بلکه فشار وارد شود تا طالبان و حکومت افغانستان به توافقات سیاسی برسند، اما چنین نشد و با عجله سعی کردند خارج شوند تا مبادا خساراتی ببینند، چون مصلحتشان را در خروج از افغانستان میدیدند. اما سرنوشت دوستان، هم پیمانان و همه آنانی که با شما بیست سال همراه بودند چه شد؟ از دموکراسی، حقوق بشر و آزادیهای عمومی در افغانستان دم میزدند، اما چه شد؟ آمریکا منفعتش را در خروج از این کشور دید و بدون هیچ تسویه سیاسی و آشتی از این کشور، خارج شد. در مقابل طالبان چه کرد؟ آنان کارشان را شروع کردند و غالب استانهای افغانستان را یکی پس از دیگری و بدون هیچ درگیری تصرف کردند، اگر هم در برخی جاها درگیری شد بسیار اندک بود.
سید حسن نصرالله افزود: در این زمینه دو نظریه وجود دارد، این نظریات هم به صورت خلاصه درباره اتفاقات کابل است. در رسانهها مشاهده کردید که اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان از کشور فرار کرد، او تابعیت آمریکایی دارد در نتیجه به عنوان شهروند به آمریکا میرود تا در آنجا زندگی کند، اما سرنوشت مردم در کابل چه میشود؟ این مردم به حال خودشان رها شده اند. همه استانها به حال خود رها شده اند، همه استانها برای طالبان رها شده اند، با توجه به رفتار طالبان از خدا میخواهیم شرارت را از مردم افغانستان دور نگه دارد. در این زمینه دو نظریه وجود دارد، یکی اینکه طالبان و آمریکا تفاهم کردند و افغانستان را به طالبان دادند، این نظریه تقریبا نظریهای است که خیلیها بر سر آن اجماع دارند. اگر این نظریه درست باشد یعنی دولت آمریکا به دوستانش در افغانستان خیانت کرد، از پشت به آنان خنجر زد و علیه آنان توطئه کرد. اما نظریه دوم میگوید آنچه رخ داد بر اساس توافق میان آمریکا و طالبان نبود بلکه آمریکاییها افغانستان را ترک کردند تا افغانها خود مشکلاتشان را حل کنند. اگر این نظریه درست باشد بعنی آمریکا پشت دوستانش را خالی و آنان را ذلیل کرد. پس آمریکا یا خائن است یا بی تفاوت، که دوستانش را رها کرده است. امروز حکومت، امنیت، آبرو، زنان، جان مردم، اقتصاد، آینده و ... در افغانستان در دستان طالبان است. این تجربه میتواند در لبنان هم تکرار شود.
افغانستان تجربهای در برابر ما
دبیر کل حزب الله لبنان سپس افزود: ای دوستان آمریکا در لبنان، آیا میخواهید آمریکا از لبنان حمایت کند؟ از چه طریقی؟ از طریق معشوقش اسرائیل؟ افغانستان تجربهای است که در برابر ما قرار دارد. امروز در سنای آمریکا، در روزنامههای این کشور و در میان تصمیم گیرندگان این کشور آنچه به یادمان میآورد جنگ ویتنام است. اینها برای آمریکا ذلالت است. شما به آمریکا میگویید ما از کشورمان حمایت نمیکنیم و میخواهیم آمریکا از لبنان حمایت کند؟ آیا با وعدههای آمریکا و با حمایتهای آمریکا میخواهید از کشور حمایت کنید؟ آنانکه در لبنان به تضمینها و وعدههای آمریکا دل بسته اند، تصویری از افغانستان را ترسیم میکنند. اما ما و به گواه جانبازان جلسه، با تمام توان معتقدیم آنکه میتواند از لبنان حمایت کند، خود لبنانیها هستند، آنکه از لبنان حمایت میکند از مردم، از ارتش و از مقاومت لبنان است و جز این نیست.
از ایران بنزین وارد خواهیم کرد
سید حسن نصرالله در بخشی دیگر از سخنان خود افزود: در ایران آنقدر سوخت وجود دارد که کشتیها پر و منتظر مشتری هستند. آمریکاییها مسئول همه رویدادهای کشور هستند و آنها از سفارت، هرج و مرج را اداره میکنند. تاکید میکنم که ما ان شاء الله و حتما بنزین را از ایران خواهیم آورد. اگر توافق با طالبان صحت داشته باشد، این به معنای آن است که واشنگتن به دوستان خود خیانت کرد و به آنها خنجر زد. هر کسی که در لبنان روی ضمانتهای آمریکا حساب باز کرده است، تصویر (اوضاع) افغانستان را مجسم کند. ما ایمان داریم که این مردم، مقاومت و ارتش لبنان هستند که از کشور محافظت میکنند. باید صنایع و کشاورزی (در کشور) باشد و به یک کشور تولید کننده تبدیل شویم. آمریکا میلیونها افغان را گرسنه و تشنه و آواره رها کرد.
با کمک کشورهای دیگر نمیتوان آزاد و مستقل بود
دبیر کل حزب الله لبنان همچنین خاطر نشان کرد: از سال ۲۰۰۶ تا به امروز چه کسی از لبنان حمایت کرد؟ چه کسی مانع حملات دشمن اسرائیلی به لبنان شد؟ چه کسی؟ دولت آمریکا؟ غرب؟ جامعه بین الملل؟ اتحادیه عرب؟ یا گامهای شرافتمندانه این مجاهدان قهرمان که از روستاها و شهرهای خودتانند حامی کشور بودند؟ اینان بودند که با جانشان از کشور حمایت کردند و تا آخر نیز حمایت میکنند. این در حوزه امنیت بود، اما در حوزه اقتصاد نیز هم همین است. کشوری که با کمک کشورهای دیگر ادامه حیات میدهد نمیتواند آزاد و مستقل باشد، چنین کشوری ارباب نیست بلکه رعیت است، زیرا وقتی با کمک دیگران زندهای یعنی شیر کمکها در دست دیگری است و میتواند وقتی تشنهای شیر را ببندد تا تو را تسلیم کند، تا افسار کشورت را در دست داشته باشد. سیاستهای مالی و اقتصادی را در طول چهل سال گذشته دیدیم، هر دولتی که روی کار آمد و با همین سیاستها جلو رفت یعنی در روی همان پاشنه چرخیده است. سید حسن نصرالله در ادامه افزود: لبنان به کشور خدمات دهنده، که خود با کمک دیگران نفس میکشد تبدیل شد، بخش کشاورزی نابود شد، بخش صنعت و هر بخش تولیدی دیگر از بین رفت و ما وابسته به خارجیم، یعنی آنان کاری کردند که کشور وابسته به خارج باشد. در چنین شرایطی میتوانند تو را محاصره کنند، اختیار فرودگاه، بنادر، گردشگری و ... در کشورت را به دست داشته باشند. نظام بانکی تو را با چشم به هم زدنی به بن بست برسانند. وقتی بخش کشاورزی و صنعتت از بین رفت و چیزی برای خوردن یا پوشیدن نداری و برای زندگی به واردات وابسته ای، یعنی در حوزه سیاسی به وامهای خارجی تکیه داری و این امر سبب فروپاشی بیشتر و بیشتر میشود. پس اولویتت باید تولید باشد، کشاورزی و صنعت باشد، باید به اقتصاد تولید محور تبدیل شد. وقتی به خارج تکیه کنی این میشود که امروز آمریکا میلیونها افغان را گرسنه، تشنه، دست بسته و آواره در صحراها و مرزها رها کرده است.
میتوانیم بر شرایط فائق آییم
وی همچنین گفت: آیا ما تنها به این دلیل که برخی در داخل خواستار دنباله روی از آمریکا و غربند، میخواهیم لبنانمان اینگونه باشد؟ چنین نیست، ما تنها عبد و بنده خداییم و به مردم خود، به مغزهایمان و به اراده خود ایمان داریم و میتوانیم بر شرایط فائق آییم، اما رسیدن به این هدف نیازمند همکاری و مسئولیت شناسی است.