کارشناس مسائل منطقه گفت:به نفع طالبان است که قدرت با توافق انتقال پیدا کند و الآن تا حدودی این عقلانیت در طالبان مشاهده می شود که به دنبال انتقال مسالمت آمیز قدرت توأم با توافق هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای صدرالله زارعی با حضور در استودیوی خبر 21 یکشنبه شب شبکه یک سیما درباره تحولات افغانستان افزود: طالبان موفق شد در یک دوره کوتاه بخشی از افغانستان را که در سیطره خود نداشت به تصرف دربیاورد.
وی با اشاره به اینکه طالبان با یک قدرت محکمی مواجه نبود ادامه داد: حرکت طالبان گرچه رنگ و بوی نظامی داشت ولی تعداد نیروهای نظامی که طالبان برای تصرف شهرها به کار گرفت بیشتر از 500 نفر در هر شهرستان یا مرکز استان نبود بنابراین این نشان دهنده نوعی فروپاشی در طرف مقابل است که دولت افغانستان یک دولت دست نشانده و ضعیف بود که اساساً این دولت بنا نبوده قوتی پیدا کند البته به دلیل استراتژیی که امریکایی ها داشتند.
وی گفت: امریکایی ها اگر دنبال یک دولت دست نشانده قوی بودند این دولت در طول 20 سال باید ایجاد می شد ولی وقتی این دولت نتوانسته بیش از دو تا سه هفته دوام بیاورد یعنی توانایی برای مقاومت وجود نداشته این در شرایطی است که طالبان با یک ارتش مجهز پر تعداد حاضر نشده است.
کارشناس مسائل منطقه گفت:نیروهای طالبان تنها با هزار نفر نیرو توانست پایتخت افغانستان را تصرف کند که نشان دهنده این است که امریکایی ها بر مبنای اشغال نظامی دائمی افغانستان پای به این کشور گذاشتند.
وی ادامه داد: امریکایی ها در افغانستان هزینه کردند تا یک وضعیت نظامی در اینجا ایجاد کنند تا بتوانند 4 قدرت ایران، روسیه، چین و هند مخالف خودشان در این منطقه آسیا را از طریق افغانستان مهار کنند.
آقای زارعی درباره آینده سیاسی افغانستان هم گفت: به نفع طالبان است که قدرت با توافق انتقال پیدا کند چون اگر طالبان بخواهد در کوتاه مدت دولت تشکیل دهد نیازی به گفتگو ندارد اما این نمی تواند در ادامه استمرار پیدا کند به خاطر اینکه افغانستان از قومیت های مختلف تشکیل شده و طالبان معرف کل جامعه افغانستان نیست بنابراین استقرار یک دولت پایدار در کابل مستلزم توافق است و الآن تا حدودی این عقلانیت در طالبان مشاهده می شود که به دنبال انتقال مسالمت آمیز قدرت توأم با توافق هستند و همچنین علاقه کشورهایی که در آینده قرار است به افغانستان کمک بدهند این است که در این کشور یک دولت مورد توافق همه مردم در آنجا مستقر شود.
وی افزود: امریکایی ها برای امنیت در افغانستان حاضر نشده بودند و می دانستند اگر از افغانستان خارج شوند این شرایط پیش می آید و از سال 1390 به بعد واضح بود که بخش بزرگی از افغانستان در سیطره طالبان است.
او تصریح کرد: حتی اگر امریکایی ها در پایگاه های خود در افغانستان می ماندند باز هم امروز طالبان را در کابل می دیدیم بنابراین استقرار طالبان در کابل پیامد خروج نظامی امریکا نیست بلکه پیامد سیاست های غلطی است که امریکایی ها در این دو دهه انجام دادند.