به دنبال وخامت اوضاع در صحنه سیاسی افغانستان، انگلیس با انبوهی از انتقادهای داخلی و خارجی مواجه شده است.
بوریس جانسون گفت: از سال ۲۰۱۴ حضور انگلیس در افغانستان به طور چشمگیری کاهش یافته است.
نخست وزیر انگلیس افزود: تصمیم آمریکا برای خروج از افغانستان اتفاقات در این کشور را تسریع بخشید.
جانسون با اشاره به این که شرایط در افغانستان دشوارتر میشود گفت: مشخص است که به زودی دولت جدیدی در کابل تشکیل میشود.
در همین حال دولت انگلیس به منظور بررسی تحولات افغانستان و شرایط اتباع این کشور نشست موارد اضطراری موسوم به «کبرا» برگزار میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از لندن، این دومین نشست کبرای اعضای کابینه دولت انگلیس با مقامات عالیرتبه وزارت دفاع و امنیت این کشور در سه روز اخیر با محور افغانستان است. در نشست قبلی دولت انگلیس تصمیم گرفت شش هزار نیروی نظامی به افغانستان اعزام کند تا برای حفاظت از اماکن و جان اتباع این کشور و انتقال آنان به کار گرفته شود.
دولت انگلیس همچنین از نمایندگان مجلس خواست از تعطیلات بازگردند تا درباره افغانستان جلسه اضطراری تشکیل دهند. نخست وزیر انگلیس پس از نشست قبلی اعضای کابینه برای موارد اضطراری موسوم به > در روز جمعه گذشته با موضوع افغانستان گفت: بریتانیا میتواند به نقشی که در مدت بیست سال حضور در افغانستان داشته افتخار کند.
بوریس جانسون افزود: تلاشهای نظامیان این کشور در افغانستان موجب شد در مدت طولانی از جانب القاعده حملهای در غرب انجام نشود. وی ضمن ابراز همدردی با خانواده های آسیب دیده و قربانیان در افغانستان، به ویژه خانواده ۴۵۷ نظامی این کشور که در افغانستان جان باختند گفت: میدانم اکنون چه حسی دارید، اما اعتقاد ندارم این اقدامات بیهوده بوده است، زیرا اقدامات ما تهدیدها را علیه ما کم کرده است.
جانسون افزود: کشورش به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش میکند تا در یک همکاری مشترک بار دیگر افغانستان به محلی برای پرورش تروریسم مبدل نشود. نخست وزیر انگلیس همچنین بر ضرورت همکاریهای بیشتر همپیمانان منطقهای و جهانی برای جلوگیری از تبدیل شدن مجدد افغانستان به مکانی امن برای پرورش تروریسم تاکید کرد.
جانسون با اشاره به اوضاع وخیم افغانستان گفت: هیچ راه حل نظامی برای بحران افغانستان وجود ندارد و باید در مورد تحمیل اراده توسط اقدامات نظامی و جنگی در افغانستان واقع بین باشیم.
دولت انگلیس که در همراهی با آمریکا در تهاجم به افغانستان نقش محوری داشت اکنون با انبوهی از انتقادهای داخلی و خارجی مواجه شده است و تلاش میکند بار انتقادها را بکاهد.
فعالان ضد جنگ و گروههای مدافع حقوق بشر در انگلیس که بارها و با شیوههای مختلف مخالفت خود را با جنگ افروزیها و رویکردهای نظامی علیه کشورها از جمله افغانستان ابراز کردند اکنون از دولت میخواهند برای محقق نشدن وعدههای آزادی، امنیت و توسعه افغانستان پس از گذشت بیست سال و قربانی شدن دهها هزار نفر از جمله ۴۵۷ نیروی نظامی انگلیسی توضیح دهد و درباره اقداماتش پاسخگو باشد.
برخی مقامات انگلیس در پی پیشرویهای طالبان و تسلط بر استانها عملکرد دولت را به باد انتقاد گرفتند و گفتند افغانستان پس از این همه هزینه و کشتار به شرایط بیست سال پیش باز گشته است.
در تازهترین مورد سفیر پیشین انگلیس در افغانستان گفت: اکنون از شرم سرم را پایین میاندازم برای وضعیتی که برای افغانستان به وجود آوردیم.